Масово живеем в страх: Да не станем жертва на бандити

16% от българите са получавали обаждания от ало измамници
Обновена: 21 фев 2017 19:47 | 21 фев 2017 19:30,
48
Масово живеем в страх: Да не станем жертва на бандити
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление. Притесненията се увеличават пропорционално на нарастването на възрастта, сочат данните на изследователски център "Тренд".

То е проведено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани и е по поръчка на "24 часа". Осъществено е "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Разултатите показват, че 61% от българите се страхуват  да не станат жертва на някакъв вид престъпление. Най-възрастните се чувстват най-уязвими.

Още по темата

В София хората смятат, че не са най-застрашени, но мнозинството софиянци пак се страхуват, че може да станат жертва на престъпление.

Изследването тества отношението към едни от най-масовите престъпления през последните години – телефонните измами.

16% от всички запитани са получавали обаждане от непознат, който им иска пари, показва проучването.

Като се приеме, че 1% от извадката на проучването е равно на 55 хиляди души, то излиза, че около 900 хиляди души са били потенциални жертви на измамниците.

Най-потърпевши са хората над 60 г., като над една четвърт от всички тях са получавали обаждания с искане за пари.

Високият процент се обяснява най-вече с факта, че телефонните измамници звънят на домашни телефони, а пенсионерите са групата, която прекарва най-много време вкъщи, анализират от "Тренд".

Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони, уточняват от Центъра за изследването си.

Размерът на статистическата грешка е плюс минус 3,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Мутрите са съвременните башибозуци, ходят да тормозят и тровят живота на обикновените, кротки и добри хора. Това пак е благодарение на политическата власт.
4
1
 
8
 
! Отговори
ПЛАН РАН-ЪТ преди 7 години
*!
3
0
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Джурналята хайде най-после наречете ги бандити и ало измамници с истинските им имена стига сте ни пързаляли по тъча с разни статийки за измиване на ръцете. Много добре се знае кои са тези бандити по селата и малките градове и кои се изхранват с телефонните измами . Когато кажете в прав текст ,че това е дело на шведите тогава може би ще тръгне и на оправяне иначе си оставате медийни п...ки знаете за какво иде реч и за какви смятат хората.
2
8
 
9
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Просто ало измамниците трябва да станат нещо като Едноличен Търговец и да плащат данъци. Както го правят по големите. Примерно Моб.оператори с платените входящи смс-и..или разните "вълшебници" по телевизиите които точат по 2,40 лв. на минута като "лекуват" със заклинания.
1
2
 
22
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
Аз съм получавал 4 обаждания от ало измамниците.Първия път искаха да им купувам ваучери, после два пъти реваха, а последния път някакъв "майор" трябваше да ме разпитва нещо. Теглех им по една, ама в първия момент се панираш, особено като чуеш някой да реве в слушалката.