Професия "стюардеса" – красива, отговорна, но и рискова

"Виждам кътчетата на света в очите и лицата на пътниците на борда"
Обновена: 22 фев 2017 11:20 | 21 фев 2017 20:30,
29
Професия "стюардеса" –  красива, отговорна, но и рискова
Снимка: bgonair.bg

Какво е да си стюардеса? Мануела Панова, Ивета Божилова и Лили Котева от България Ер описват професията си като красива, отговорна, но и рискована.

Техният работен ден преминава високо в небето - в повечето случаи над 10 000 метра над земята.

Първият проблем, с който всяка стюардеса се сблъсква, е ранното ставане за полет.

Мануела Панова споделя, че в началото е имала огромен проблем със ставането в ранни зори, но с времето е успяла да пребори този проблем. Лили Котева пък казва за професията си, че е работа като всяка друга.

На борда винаги посрещат пътуващите с усмивка. Стараят се да вдъхнат респект и доверие у пътниците, за да са спокойни, че по време на полета те могат да разчитат на кабинния екипаж.

И трите стюардеси обаче са категорични, че не обикалят света, каквото е общото мнение.

"Ние не обикаляме света. Много рядко оставаме някъде и имаме време за почивка. Отиваме до някое летище и се прибираме обратно у дома", разказва стюардесата Лили Котева.

"Аз виждам кътчетата на света в очите и лицата на пътниците на борда", споделя пък Мануела Панова.

Семействата на стюардесите нямат проблем с по-различното им работно време. Липсата им по празниците е разбираема.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: стюардесапрофесия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
32
 
! Отговори
Ади преди 6 години
Погледнете този сайт dreamjob.bg/. Има всичко за бъдещи стюардеси
19
0
 
37
 
! Отговори
... преди 7 години
Бас ловя, че половината от плюещите даже не са се качвали на самолет. Това си е много отговорна професия и много натовсрваща, както психически, така и фозически. Само на тези, които пътуването в чужбина се свежда до това да отидат на море в Гърция. 14 часов полет през няколко часови зони. После си труп, ама пак на някъде
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не е опасно. Опасно е и още как. С тия богати чичковци може да се лепне какво ли не венерическо.
17
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътниците виждат само бляскавата страна, ама да знаете изобщо не е толкова лесно. Да носенето на напитки си е точно като всяка сервитьорка, обаче при нужда сме обучени да оказваме първа помощ, да сме добри психолози, да умеем да реагираме спокойно в критични ситуации... с две думи сме половин лекари, половин пожарникари, и психолози. Да чукам на дърво, на мен сериозни инциденти не са ми се случвали, ама да успокоявам нервни пътници си ми е ежедневие.
16
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21Ако стане инцидент в самолета ще ревеш като малко дете и ще се държиш за полата на тази "сервитьорка във въздуха" за да си спасиш животеца! Пфу от подобни като теб!
15
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сервитьорка във въздуха. Не ми е ясно какво им е впечатляващото.
14
0
 
37
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
До КероТрябва да имаш подход, аз нямам проблем с разговарянето със стюардеси колкото и хубави да са. С пилоти съм нямал контакт, но предвид това че на България ер са едни от най-добрите граждански пилоти в Европа(и не преувеличавам), защото повечето са били военни такива е нормално да се говори трудно с тях.
13
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някога беше поне добре платена, при соца. Сега е една професия, към която никога не бих насочила дъщеря си. И е вярно, че не успяват да видят много от местата, до които пътуват. Това е пак от икономии - за да получат почивка в дестинацията, до която са летяли, авиокомпанията трябва да им плати хотел, командировки и т.н.Само че и там икономиите са от персонала, не от шефски заплати, затова по-евтино е да ги качат на обратен полет, пък ще почиват, като си идат в къщи...
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1, 5, 6, 7, 14.... Вървете вие на тяхното място, преди да говорите! Един ден няма да издържите. Само един мега *** може да коментира по този начин...
11
3
 
70
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Това е реклама на България Еър. Акцента уж е върху стюардесите но подсъзнателното съобщение е - летете с България Еър, при нас има красиви жени.И това не е лъжа - в повечето западни авиокомпании с които съм летял, стюардесите са доста грозновати.Иначе за всички момичета които се чудят дали да практикуват тази професия - имайте предвид че радиационния фон в на тези височини, на които летят самолетите е близък до този в ядрените електроцентрали. Ако не сте раждали дена, не е желателно да сте там
10
7
 
49
 
! Отговори
Рочо преди 7 години
Кое му е рисковото ? Шансът някоя земна сервитьорка да пострада на работа е много по-голям от летящите такива.
9
11
 
62
 
! Отговори
Керо преди 7 години
Работя на летище, по-надменни, неприятни и трудни за комуникация от стюардесите (че и пилотите) на "България еър" няма. Направо не мога да им се начудя на тая свръх надменност и самочувствие.
8
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да обиколите света отидете стюардеси в Катар Бахрейн или Дубай. Всички кътчета на света с тези аеро линии ще обиколите и не само ще ги обиколите ами ще имате по 3 дни да им се насладите. Дъщеря ми 10 години работие в Гълфеър Бахрейнска авиолиния която е една от най добрите. Въпреки че като държава Бахрейн е малка по територия но е богата й препълнена с чужденци които живеят и работят там. С тази компания в която сте освен до европейските държави на друго място няма да стигнете!
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SkywallkerСъгласен съм напълно с теб, кактоxas ranger съм коментирал по-долу. Само, че махни едното "L" от името си. Не си ли гледал сериала "Walker, Texas Ranger"?
6
4
 
53
 
! Отговори
Skywallker преди 7 години
Тези момичета са достойни за уважение от повечето от нас мрънкачи и ***.
5
37
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи красиво и романтично - стюардеса! Обаче са си едни най-обикновени сервитьорки.
4
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василия Пейчева!Една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОБИДИ за дадена личност е ДА СБЪРКАШ ПУБЛИЧНО ИМЕТО й !!Пътувал съм с полет на Ивета София-Амстердам (и обратно) многократно. Възхитен съм от отношението й (и на целия екип) към пътниците! Не заслужава такава обида: УТОЧНЕТЕ и КОРИГИРАЙТЕ ФАМИЛНОТО име на Ивета!!Многократно съм коментирал ваши (на днесбегето) печатни и правописни грешки - безрезултатно.
3
4
 
41
 
! Отговори
jb преди 7 години
evalarkata
2
9
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето Ти през това кратко работно време си се насрал колкото за целия ти трудов стаж умнико !
1
72
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-обикновени сервитьорки, само дето са с по-кратко работно време.