Българи в кома хванати в чиновнически капан в Унгария

Не могат да ги приберат у нас заради административни неуредици
25 фев 2017 07:30, Елка Василева
44
Българи в кома хванати в чиновнически капан в Унгария
Снимка: Magyar Szo

Близките на тримата най-тежко пострадали при катастрофата в Унгария с български микробуси на 15 февруари тази година не могат да платят здравните им осигуровки и да ги приберат в България заради административни неуредици.

До момента официално не са съобщени имената и населените места, от които са пострадалите, но “Труд” установи, че трима са с адреси от Търговище и за спасяването им са ангажирани ред институции.

Съпрузите от село Руец – Елиман и Селиха Алиеви, и жена от Търговище – Фанка, са в медикаментозна кома и близките им едва събрали пари да внесат здравните им осигуровки за пет години назад. Синът на пострадалото семейство не бил уведомен за инцидента и се наложило да отиде до Унгария, за да разбере за случилото се.

Още по темата

Въпреки че внесли осигуровките, се оказало, че Алиеви продължават да се водят с прекъснати права, защото нямало лично подадени от тях декларации, нито упълномощено лице у нас. Така сумите не можело да се вкарат в системата, казва адвокатът им Сунай Хасанов.

Той търсил съдействие от министерството на здравеопазването и от МВнР.

От консулството в Унгария потвърдили, че хората са в кома. Накрая писал и на омбудсмана Мая Манолова, защото ситуацията била в омагьосан кръг и нормативите не позволявали да се решат животозастрашаващи проблеми.

От болницата в Унгария казали, че е най-добре пострадалите да бъдат транспортирани със самолет в България.

Искаме да ни дадат и етапна епикриза, за да разберем какво е състоянието им. И с платени осигуровки пак не ставало, защото нямали европейска здравна карта. Парадокс е, че хората са в кома и никоя институция не иска да приеме документи, тъй като няма упълномощени лица у нас, които да действат от тяхно име, разказа адвокатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Унгариякатастрофакома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Значи все пак осигуровките са им платени, но за назидание не може да им се помогне, защото са ни калпави законите.. Накрая ще обвинят унгарците нашите ***..
12
5
 
14
 
! Отговори
да му се невиди! преди 7 години
Вторият начин не върви ли в унгарско? Унгарското дйе-пйе-сйе или унгарското бйе-сйе-пйе няма ли да се застъпят за хората. У нас нямаше да е така!
11
10
 
41
 
! Отговори
художника преди 7 години
Къде са ръгнали из Европа без здравни осигуровки? КАПАНА са си го заложили те самите. На българина все държавата му е виновна.
10
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако са тук ще набият докторите и ще се оправят ! Но там не става !!!!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Адвокатът да сезира прокуратурата с частна тъжба. В Наказателния кодекс има Принуда, когато някой използва служебното си положение, за да принуди някой да претърпи или да пропусне нещо.
8
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва при излизане от страната, да не те пуснат да минеш, ако имаш някакви задължения! Мен лично през 2005 година не ме пуснаха на Дунав мост, защото имах неплатен акт от 30 лева. И докато не го платих, бариерата беше спусната за мен.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се правело с цел да се приучат болните сами да се справят, защото като починели близките им те как щели да се оправят в живота после без тях ! Алиеви се очаква като излязат от комата, даже преди да излязат сами да си уредят медицинската и административната документация. Скоро очаквайте и мъртвите да се налага сами да се погребват, ако приживе не са упълномощили някой да го направи след като умрат.
6
7
 
10
 
! Отговори
Бг шаш преди 7 години
Тая система на плащания на осигоровки от незнам 20 ли 40лв е доста несполочлива в Бьлгария!Неможе един работодател милионер гербер да печели всяка година милиони а да плаща много ниски осигоровки на работника! Пострадалите и да бяха осигорени, в случая унгарската сметка примерно е 5 000 евро минус 600 лв= 4, 700 евро
5
3
 
26
 
! Отговори
Йехова преди 7 години
Демокрация е...който оцелее да черпи...
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е,че дори и да внесете пари и по-рано за осигровки и да платите на време, ако не подадете декларация обр.1 в срок, пак не ви <разнасят> осигуровките. И СОЛица трябва да обикалят инстанциите. Всичко е усложнено на макс. И търпим бумащина и бюрокрация все пак народа е крайно търпелив. Че немогло чиновниците в НОИ и НАП да са с достъп в една база данни или да си говорят ами по лесно е да размотават хората между тоя и оня,а те<чакат да видят на екран при тях>.Мили Боже, колко мъка и спънки в БГ
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им плати осигуровките хидроинджинера крадлив, ченгесарозатворнически дръндарски консултант. Даже може да ги прибере с летящата чиния,а после да им опече свинско на незаконното барбекю.
2
9
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не е редно да си платиш здравните осигуровки чак, когато имаш нужда да точиш облаги. Съжалявам за хората, но да си ги бяха плащали, сумата хич не е голяма. Иначе какво се оказва: не плащаш и ако имаш късмет да не се разболееш и да не се случи инцидент - минаваш метър, ако не-плащаш и 'айде държавата ти дотира веднага скъпото лечение. Трябва да има условие, когато има натрупана сума за дълъг период да имат право да ползват услугата след като са минали три месеца от плащането на натрупаната сума.
1
7
 
65
 
! Отговори
inatut преди 7 години
"Чиновнически капан" е, че никога не са си плащали здравни осигуровки??