Чеиз под небето: Сватба в Рибново

Елате с нас на традиционна сватба в родопското село!
27 фев 2017 13:00,
132

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ще ви отведем на едно изключително шарено събитие - сватба в родопското село Рибново.

Селото с около 3500 жители, повечето от които са помаци, е известно с ритуала, по който се правят сватбите там.

В събота беше първият ден от сватбата на 20-годишните Фейзи Сираков и булката му Пембе Хаджиева.

Традиционно в първия ден на пищните тържества родителите на младоженеца организират тържество. Канят се само роднините на младоженеца, а извън дома се изнася всичкия чеиз, който е подготвен за младите.

А какво е подготвено? Всичко нужно – не просто да започнат съвместния си живот, а и да не се тревожат дълго време.

Вижте кадри от първия ден на сватбата на Фейзи и Пембе в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88 Нищо общо ли нямат хората от един народ. Що за мислене и логика е това?
70
0
 
14
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Пето, категорично невярно е, че помаците са изостанала, изолирана общност, състояща се от слабообразовани хора. Процентът на помаците със средно и висше образование е равен на този при българите християни. Сред нас има стотици лекари, учители, ай ти специалисти, счетоводители, юристи и т.н. Как може да е затворена и изолирана общност, като само от моя клас има хора в най-големите български градове, в Канада, в САЩ, Гърция, Испания, Англия?
69
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Либен преди 7 години
Не видях кола в чеиза. Пеш ли ще ходят младите?
68
1
 
13
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Четвърто, помаците са по традиция мюсюлмани, но в действителност са слаборелигиозни и за добро или лошо, не спазват никакви канони на религията. "Религиозността" се свежда до използваните имена, които не са турски, а са основно арабски, както и до празнуването два пъти в годината на празника "Байрам", което време основно се използва да се съберат разпръснатите наблизо и далеч роднини, братя, сестри, братовчеди.
67
5
 
5
 
! Отговори
Екзотично преди 7 години
За мен традициите на тези хора са екзотични, колкото на племена и народи от Африка или Азия. Интересно ми да ги посетя като туристическа дестинация, но в същото време си давам сметка, че нямаме нищо общо въпреки, че живеем на теритарията на една и съща малка държава.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами да ,поредно доказателство,че между тях и нас пропастта е огромнаи става все по голяма.Затова ние в нашият,а те в техният свят.Без омраза,без обида,без насилие!
65
1
 
16
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Трето, поради горните причини, въобще не може да се каже, че помаците симпатизират на подобни традиции или че ги одобряват. Истината е, че са им чужди, особено на средните поколения, камоли на младите хора. Лично аз не мога да да си представя да живея така, но нямам право и никого да съдя. Трето, Рибновските традиции не са плод на някакво крайно ислямско влияние, напротив, това са традиции останали при тях през вековете и нямат нищо общо с какъвто и да е радикализъм.
64
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименВ това, че са българи по ген, спор няма и две мнения, няма. Но дали с ас българско самосъзнание?
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 79 Сред тези хора има образовани и модерни. Не може да бъдат наричани всички луди. Че са шарени , шарени са. Българи са.
62
2
 
11
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Първо, хората от снимката нищо не ви натрапват, нито се фукат, нито са ви поканили да живеете като тях и по техните традицци. Напротив, някой е отишъл при тях и ги е снимал, защото му се струват интересни, колоритни...може би. Второ, село Рибново, категорично и абсолютно не е какъвто и да е събирателен пример и показател за начина на живот и традиции на т.н. помаци. Тъкмо обратното. Облеклото и традициите в Рибново отдавна са изчезнали и са чужди на цялото останало помашко население.
61
3
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименНие не ги мразим. Просто казваме, че сайта пропагандира труска култура, нямаща нищо общо с българската в Родопите. Иска се малко грамотност и по-широка култура, а не просто да се прави платен репортаж.Неслучайно Ердоган е така емоционално и сърдечно обвързан с България;)))
60
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво злобеете бе, какво са направили тези хора, че ги мразите толкова. Засрамете се диваци!
59
6
 
12
 
! Отговори
bluesky1_един помак преди 7 години
Като човек, който произхожда от района на Западните Родопи, близо до гр.Г.Делчев, съм изумен от злобата, която се излива от много от коментарите под статийката.Абстрахирайки се от същата, бих искал да кажа няколко полезни неща с оглед попълване на оскъдните представи на коментиращите относно темата. Но каква е всъщност тя? Всеки си е намерил някаква от публикуваните снимки, но се налага основната за негативизма и омразата към т.н. помаци. Кое в представите Ви, драги съфорумци, не е вярно:
58
3
 
7
 
! Отговори
читател преди 7 години
Луд на шарено се радва.До тези, с подобни традиции, никога нищо ново няма да стигне. И най-вече култура.Когато човек нищо не може да покаже, нищо не е постигнал, той показва традиции, неизвестно какви....
57
6
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Как да я озаглавя тая снимка, освен "първа брачна нощ в харема на Султана". Бас ловя, че тая спалня, с тия ми ти иширети си е баш копие на султанската, с което в явен подтекст стои идеята, че всяка правоверна е първом жена на Султана;))) 85.14.28.164//imag/slideshows/0000194936-middle.jpg
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората в Рибново са българи и България ги обича.
55
1
 
12
 
! Отговори
Apokalipsis преди 7 години
Ква е тая ...гания ?
54
4
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Гледайте, сега, сериалът "Малката булка", бабите всеки ден го гледат по телевизията. Относно шарениите и носиите, те нямат нищо общо с българските. Става въпрос за турцизирани помаци. Недейте дава младите, покажете *** на старите в 21 век.
53
5
 
17
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Те снимките са достатъчно скандални и говорят сами по себе си.Странно е чувството да снимаш хора от 16-ти век.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ани, те са помаци. Една част от тях са с български имена, друга с турски. През 89 години, им бе разрешено да си сменят имената. Изхранват се предимно с нанизването на тютюн. От как им дават жълти стотинки за него им секна мандрата. Чисти турци, това че е Пешо, Георги не се заблуждавай. Ползват се с техните привички и обичаи. Просто са със сменени имена.