Деца нараняват, деца убиват... Нашето наказание като родители

Трябва да възпитаме себе си, не децата си
27 фев 2017 15:07, Eкип на Teenproblem
46
Деца нараняват, деца убиват... Нашето наказание като родители
Снимка: Flickr

Криминалната сводка никога не е била по-безпощадна. Деца нараняват, деца убиват..., и това ни кара да се чувстваме безпомощни, но много повече гневни. А гневът и безпомощността, които изпитваме, са отровата, с която бавно тровим децата си. Тяхната агресия не е феномен на променящото се общество, еманципирало се от морални ценности, тя е нашата безотговорност като родители, неразрешените ни екзистенциални проблеми, премълчаните и неизказани емоции.

Децата ни не се раждат жестоки, те стават такива. Основната причина за тяхната агресия се крие именно в "мазето" на семейството. Родителското програмиране е основополагащо при възникването на жестоко поведение. Въздействието на улицата, телевизията, филмите или компютърните игри също е значимо, но второстепенно. Така че нека не хвърляме камък по блато, в което не сме царицата жаба, но пък намираме оправдание за собствената си нехайност и незрялост.

Жестокостта в семейството, която не е непременно задължително да е насочена директно към детето, може да се превърне в неосъзнато програмиране на агресия. По същия начин, твърде голямата загриженост, също може да го тласне към агресивно поведение.

Често се случва родители, от т.нар. "нормално семейство", разбирайки, че тяхното дете е проявило жестокост, или е било съучастник, дори и пасивен, в агресия, искрено да недоумяват, изпитвайки шок от новината. Тези родители са убедени и вярват, че децата им не могат да са жестоки, защото у дома са прекрасни – такива, каквито родителя ги иска.

Случило се е обаче друго. Децата проявяват агресия, основана на гняв и жестокост само към онези, които са по-слаби от тях, към онези, които не могат да отвърнат достойно, т.е. към онези, които ще позволяват над тях да се издевателства. Обикновено над беззащитен връстник, безпомощен възрастен човек. Върху проявата на жестокост влияе и референтната група, тълпата с нейния неформален лидер, който може и да проявява психически проблем, например да е със садистични наклонности.

Жестоките тийнейджъри всъщност са страхливи и тяхната смелост е право пропорционална на броя съучастници. Редки са случаите, когато само един извършва насилие. В такъв случай се превръща в слабото звено, към което ще бъдат приложени санкции, а това носи силна тревога. Очакваното възмездие е трудно поносимо.

Вероятно се питате къде тук е ролята на семейството? Да, отсъства и затова се налага да се върне по болезнен, но единствено възможен начин – с признаване на грешката. С това, че не сме разбрали себе си. Твърде често децата се възпитават в дисхармония, с недостатъчна любов и насаждането на непонятни, защото не се прилагат, морално-нравствени качества. Детето често играе ролята на жертвата в отношенията с родителите си. Или е ругано, тежко наказвано, чрез физически или психологически методи, или напротив – то расте като „идолът на семейството“. И в двата случая това не е любов, това е превръщане на човешко същество в жертва, която обслужва собствените ни проблеми. Не е любов да покажеш на детето си, че е безпомощно и да му внушиш ролята, която го очаква и навън – ти си жертва.

Подсъзнателната цел и на двата типа родители е да докажат на себе си и социума, че те са добри родители, изпълняват дълга си и не са виновни, че детето им е станало жестоко.

Не си дават сметка, че дълги години са учили децата си как да бъдат жестоки. Ако към семейната среда се добавят филмите и игрите с насилие, картината става още по-зловеща. За децата това е единствен начин да проектират себе си, да се идентифицират с жестоките герои. Защото поне във фантазиите или виртуалното пространство могат да "превключат" от жертва в преследвач, да бъдат супер герой, мачо или пък красива и силна жена.

За идентификация на децата им е необходим авторитет, и ако тази роля не се изпълнява от родителя от собствения му пол, този авторитет може да бъде герой от филм или пък лидерът на неформалната група. 

Ако детето е обичано в семейството си, а не "спасено" или "преследвано" като жертва, и възпитанието няма приказен и забранителен характер, а се базира на авторитета на родителя, детето няма да има нужда да проявява агресия и насилие над по-слаби от себе си. Той струва повече, той не е жертва и не е страхливец. Ще има висока самооценка и ще цени останалите.

Не превръщайте агресията на децата си в моден тренд. Обучавайки, показвайки със собственото си поведение, агресивни форми на поведение, ние внушаваме, че не съществуват други способи да общуваме със света. Нека не отглеждаме чудовища, които после искаме да унищожим.

Нужно е да знаем два основни постулата, за да можем да се справим с детската агресия.

Да възпитаваме децата си според тяхната същност, което означава да положим усилия като родители да ги разбираме, за да бъдат "АЗ", а не жертва.

Второ - необходимо е да разбираме дълбоките причини за агресивността на децата ни и да ги научим да се справят с негативните емоции, без да нанасят вреда, както психически, така и физически на други хора.

Не можем да обичаме децата си и да сме загрижени да тях само понякога, тогава когато те са онези, които ние си представяме. Ако детето чувства, че е обичано и разбрано, то може да се справи с агресията. Тя не е тяхната присъда, тя е нашето наказание като родители.

Автор: Галя Попова за Teenproblem.net

Още от автора: Човек ли е тийнеджърът?


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
До РОССИЯ
А случаят с убиеца Йоан? Как ще коментираш "безпаричието" му, като учи в частно училище? Липсата на средства е оправдание на родителите за собственото си безразличие, дали възпитават дете или не.
24
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До фют
За който е учил няма нито безработица, нито мизерия нито подобни. Възпитанието е основна функция на училището само за родители-кpeтeни.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много думи, а истината е една - създай чувство на безнаказаност с липса на Макаренко и сладки приказки и после се чуди що детето е терорист.
22
1
 
0
 
! Отговори
Скарлет преди 1 година
Реалността е по-страшна и от война!!!
21
1
 
0
 
! Отговори
фют преди 1 година
За всичко е виновна безработицата,мизерията,
глада,лошото здравеопазване и лошата възпи
тателна училищна система. Увеличение на зап
лата да има само за онзи учител в чийто клас
няма насилие. Родители чийто деца са прояви
ли агресия с лоши последствия,да са отговор
ни пред закона и да бъдат съдени,не само с гло
би,но и със затвор.
20
2
 
0
 
! Отговори
taka ste e преди 1 година
dokato kriete licata i pr0i3hoda na ubijcite, kakt0 i sam0 gi i3vinqvate sus zarg0ni 0t psihologiqta v imeto na totalnata demokraciq, kakto i gi snimate kato geroi na titulnite stranici na vestnici i spisaniq s dumi i3ra3qvasti vu3torg 0t deqniqta im ise rovite v detskite im travmi, 3a da opravdaete 3veri3ma na li4niq im i3bor.....ste gi mn0zite dokato i vas vi i3pratqt v ne.6itiet0. nestastni ra3prostraniteli na luzecenn0sti
19
5
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
ДЕЦАТА СТАВАТ ЗЛОБНИ ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ ИМ НЕ МОГАТ ДА ИМ ДОСТАВЯТ ТОВА КОЕТО ИСКАТ ДЕЦАТА В У-ЩАТА ЗНАЯТ ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ ИМ НЕ РАБОТЯТ ЧЕ СА БЕЗ РАБОТА .КОИТО РАБОТЯТ ТЕ ПАК НЕМОГАТ ДА СЕ НАХРАНЯТ СЕМЕЙСТВАТА .ВСИЧКО ИДВА О БЕЗРАБОТА БЕЗПАРИЧИЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛОТО Е БЕЗМИСЛЕНО ДА СЕ ГОВОРИ ИЛИ ПИШЕ
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяко училище има деца ,които не се вписват в рамките на доброто възпитание . Лошото е ,че има възпитатели , които мислят че няма да стане страшно от някой и друг шамар или бой . Даже са с много по-добри отношения с родителите на лошите деца и не обръщат внимание на оплакванията на другите родители . Докато не стане нещо лошо . Тогава се търсят оправдания . Все заплатите се обсъждат , а отговорностите за децата кой носи ?
17
0
 
9
 
! Отговори
55 преди 1 година
Макар и учебникарски,авторката стъпва на една от многобройните теории за агресията,която специалистите познават.И това е само малък отрязък от опитите да се обясни това "човешко"явление-животните рядко нападат животни от същия вид,за разлика от хората.Но в случая с агресивното поведение в училище става дума за спазване на определени конкретни правила в една система.На това те могат и трябва да бъдат научени и отговорни за това са главно учителите,подпомагани от родителите.А иначе проблема е кос
16
0
 
4
 
! Отговори
случаен преди 1 година
хубаво казано,аналитично и както се очаква,нито веднъж думата РЕЛИГИЯ,западни евро-американски ценностни системи плюс нашенска демокрация-резултат взаимно избиване още от най- ранна възраст.А иначе се водим Велика България-язък.....
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте врещели! Оня ден се запознахте с бъдещия си министър - председател и президент! Ще реже ленти и ще обяснява как на младини биел целия клас и когато някой не му е приятен му трещи един прав, уширу гери и мортус.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото няма смъртни наказания ето затова. Живеем във времена където да си "лошо момче","гангстер" и недосегаем за простосмъртните е готино и велико. Всеки иска да е Бог ,нали?Е,ама никой не иска да го разпъват на кръст.
13
15
 
4
 
! Отговори
Исти преди 1 година
"Семейството основна клетка на обществото"? Това Българинът го знае и прилага от хиляди години а на комунизма бе нужно да си го повтаря. Защото по негово време дойдоха на м-о-д-а разводите,понеже жените видиш ли имали права,каквито Българите ужким не им давали а както се оказа,част от правата на жените били да си лягат с партийния секретар на фабриката,та да им "оправи" заплатата. Днес децата на тези партийни секретари искат да живеят като тях,затова гласуват против моите коментари.
12
4
 
5
 
! Отговори
Исти преди 1 година
"Семейството основна клетка на обществото"? Това Българинът го знае и прилага от хиляди години а на комунизма бе нужно да си го повтаря. Защото по негово време дойдоха на мода разводите,понеже жените видиш ли имали права,каквито Българите ужким не им давали а както се оказа,част от правата на жените били да си лягат с партийния секретар на фабриката,та да им "оправи" заплатата. Днес децата на тези партийни секретари искат да живеят като тях,затова гласуват против моите коментари.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината са ваксините, ГМО и масовата бездуховност. Породени от проклетата ви демокрация.
10
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
До Исти
Само че,руснаците не се осираат от пиене по морето,като поданиците на английската
Бети...
9
3
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
,,Семейството-основна клетка на обществото,, -смеехте се на тоя социалистически лозунг ...Сега що се не смеете ?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исти ти си болен! Погрижи се за себе си
7
27
 
3
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Склонността към алкохол и амфетамини я създадоха червените в периода 1944-1990 г.: за тях бе начин на живот правенето на банкети с повод и без повод,а първите наркотици в България те произвеждаха официално и ги продаваха в аптеките без рецепта,под формата на таблетирани лекарства. Така у нас се появиха първите наркомани,а първите алкохолици дойдоха с Трети Украински фронт през септември 1944 г.
6
5
 
31
 
! Отговори
падение преди 1 година
Моралното падение е огромно! Масово мъже напускат жените си, масово се злоупотребява с алкохол и амфетамини. Масово има агресия насочена уж към колега шофьор или пешеходец. Мисля, с тези три изречения покрих 95 процента от населението на днешна България. Искате ли още? Вгледайте се в себе си, ама добре се вгледайте.