20 хиляди мераклии от Турция за вота – секциите обаче 35

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина
1 мар 2017 09:15, Петя Славова
80
20 хиляди мераклии от Турция за вота – секциите обаче 35
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина за участие във вота на 26 март. Инициаторът на петицията "Искам да гласувам!" Десислава Христова обяви в предаването "България сутрин", че в САЩ вече са събрани заявления за 38 секции, а в Турция има около 20 000 заявления, като повечето от тях са за близо 50 секции.

"Ясни са само онлайн заявленията, тези, които са подадени на хартия все още не са въведени, което означава, че броят ще се увеличи", допълни Христова.

С оглед на последните промени от 2016 година, с които се наложи ограничение от 35 избирателни секции за държавите извън Европейския съюз (ЕС), гостът в студиото на Лора Инджова посочи, че в Турция най-вероятно ще бъдат отрязани повече от 15 секции.

Още по темата

Христова е на мнение, че с този таван от 35 секции се ограничава правото на вот на българите в чужбина.

"Какво ще правим, ако Великобритания излезе от ЕС? Там има една от най-големите български общности", коментира инициаторът на "Искам да гласувам!".

На живо от Цюрих се включи Димитър Иванов - доброволец, организирал многократно вота зад граница. Той съобщи, че в Швейцария за пръв път ще има 8 секции. Иванов посочи, че не толкова спокойствието на изборния процес е притеснението, което имат, а смисълът от него.

"Крайно време е да има изборен район в чужбина, едно материализиране на тези над 150 000 гласа на сънародниците ни извън България в конкретни хора, които са били в диаспорите и са готови да транслират нейните идеи в законодателството", настоя Иванов.

Той уточни, че не става въпрос за партийна формация, а за принципите на демокрацията - да има равнопоставеност.

"Идеята за партия на българите в чужбина не е жизнена", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
И в Турция има кюрдска партия, има депутати кюрди и в другите партии и кво от това...нали Вие сте в демократична страна, пък в Турция е имало "диктаторснво", :-) как стават тези работи в "диктаторска страна":-) :-) :-) Ердоган пък точно България го интересува... Тези работи Каракачана и Болена ли ти ги каза!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ГруберПроблемът е друг. Не го ли виждаш. Имаш отсреща ТУРСКА партия, по-турска отколкото някога е била ДПС, която напълно открито се подкрепя и тика от турския лидер, който си мечтае за възраждане на османската империя и турско влияние в бившите и територи.За която партия ще гласуват масово хора които не са живели тук и не знаят български. Преди това ДПС капсулираше българските турци и ги отделяще от обществото. Какъв трябва да ни е манталитета, за да не ни притеснява това
54
0
 
1
 
! Отговори
До Грубер преди 7 години
Да прав си:-)Българите да се плашат от крадливите си посланици:-):-):-):-)които представляват България в чужбина:-):-):-):-) Ако си променете манталитета имате шанс да се пооправите малко...Не виждате по далече от носовете си:-):-):-):-)
53
1
 
1
 
! Отговори
Грубер преди 7 години
Що се плашите от българските турци в Турция бре? Много сънародници работят в Истанбул и си говорят прекрасен български и са коректни с българите в Турция. Плашим се от Елена,Сергей,Г-жа лъжа, и други 40-те разбойника.
52
1
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
А и никой не може да ме слажи под строй, А и странното е, че ми го казва човек, който е под строя на Брюксел, Русия и Америка...***.
51
0
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Преди да направиш забележка на мен си виж сънародниците си, които са написали Турция с малка буква, написах го нарочно да:-) това, че твоите сънародници са написали с малка буква Турция не я прави по нисша от България...махни сега конските очила и виж аз защо съм го направил, променете си малко манталитета, не виждате по далече от носа Ви.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този долу, дето щял да гласува в Едирне - пише го с главна буква, но България с малка. Не, мерси, ходи ти "у лево", у Азия, у Анадола, дето щеш, не ни е нужен миризливия ти вот. Пределно ясно ни е за кои гласувате там, че са ви организирали под строй всичките. Понеже видиш ли, правата ти не се зачитали в България, иначе си живуркаш наМайн...си!
49
3
 
5
 
! Отговори
Неполитик преди 7 години
Политиците отново се опитват да променят вота ни! Очаква ни политически армагедон! Ако не ги избием ние - те ще ни избият! Време е за разчистване на мафитските политически картели и за народна власт! Посрещайте във всеки град политиците с камъни и дърве! ЛЕВСКИ ще стане от гроба си да ни поведе срещу ЕНИЧАРИТЕ-ПОЛИТИЦИ-УБИЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се гласува...колкото и да пъшкате! Ще гласувам в българското консулство в Едирне...Плащам си и здравните и пенсионните осигоровки в българия...Ще ми казвали, че не е било редно да гласувам, аре у лево...
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tuk nqkakuv neveja kazva za hilqdi ubiti turci predi 30 godini . Kakvo neshto e nevejestvoto i propagandata! Edinstvenite jertvi bqha malko bebe stupkano v sumatohata ot tulpa turci i trimata atentatori ot gara Bunovo.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сме държава, трябва да се прекрати!ДОСТ и ДПС не трябва да съществуват. Кух страхливец го приема.Ще повярвам в "евроатлантическите им ценности", ако видя турци в многобройните партиии.Триете за думи, извън опорните ви точки, а явлението е опасно. Българите не сме реваншисти. Не се обяснява на българските турци, че не се избрани от света и не се правят републики на турци в България. Кюрдска държава в Турция, кой там ще си го помисли?Няма държава! Боко не е държавата!Съгласяват го.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Porednoto brutalno vmeshatelstvo ot strana na Turciq.Tezi hora tam nqmat nishto obshto s Bulgariq,ne znaqt i dve dumi na bulgarski.Za shtastie vqtarut ot Evropa I USA zaduha i togava tazi pozorna praktika shte prikluchi.
44
0
 
8
 
! Отговори
474 преди 7 години
Те няма да имат проблем с времето за гласуване - ще гласуват по 10-на за една минута. Вече мисля, че имат опит в това! Всеизвестно е , че там стават най-големите манипулации, а вече ще ни вкарват във властта не само ДПС , ами и ДОСТ. А ЧЕСТИТО!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eni4erНищо не казвам.Попитах нещо конкретно Сомалия, а защо не и Турция, с тяхния положителен ръст на населението по-развити ли са от Германия, с нейния отрицателен прираст. Лесен е отговорът.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eni4erИ тъй като съм добър, ето ти малко данни. Първото преброяване след освобождениято е през 1880-2007 919души. За две години колко да са измрели от ужас защото господарите ги няма? В случая ти подхвърлям и една сламка, за която да се хванеш но да видим дали ще се усетиш изобщо.
41
3
 
7
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Промяна на изборния кодекс, който не е с постоянен адрес повече от 5 години в България,заличаване от изборните списъци! В Турция е 6 месеца!
40
2
 
0
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
До АнонименЗначи казваш че Германия след ВСВ беше 120млн и след траен отрицателен прираст стана 80 млн
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eni4erХайде пак. Взимаш две дати, едната 40 г след освобождението другата в съвремието и от това вадиш чутовен извод, който никой друг не е направил. Да ти обясня ако ще действаш така, трябваше да вземеш данните от последното преброяване на населението в империята преди освобождението и от там да сравняваш, колко е било тогава, колко сега капиш. Което пак е смешно, но нищо. А аз да те попитам пак, коя държава е по-развита Германия с нейния траен отрицателен прираст или Сомалия с положителни
38
3
 
3
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
До АнонименТи или не можеш да четеш или не разбираш това което четеш
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eni4erТотално си обърка методиката, ама хайде, то е видно, че е каша в главата ти. Прегледай класацията за държави с най-висок естествен прираст. Все африкански и мюсюлмански, от които много интелект не излиза, но за сметка на това, доста загорели млади бежанци идват от там насам Ей в такава компания е турция. Не ми отговори на въпроса, но аз ще задам още един. В кой година е създадена ПЪРВАТА модерна фабрика в османската империя и къде. Какво се случва след това с нея. А в Европа кога