1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука

Според Българската хранителна банка годишно 670 000 т. храна се хвърлят
4 мар 2017 14:45,
76
1,5 млн. българи гладуват, а тонове храна отиват на боклука
Снимка: архив Reuters

670 000 тона храна се унищожават у нас всяка година, предаде Нова телевизия, позовавайки се на данни на Българската хранителна банка.

Изхвърленото количество може да изхранва в продължение на година и половина всички българи, живеещи под прага на бедността, които са повече от 1.5 млн. души.

Цанка Миланова от Българската хранителна банка разказва, че въпреки отпадането на ДДС за дарените храни хората даряват все по-малко, защото три министерства не са изготвили необходимите нормативни документи, които до улеснят даряването на храни.

МЗХ трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, МТСП - кои хора подлежат на подпомагане, а МФ - как ще се отчита дарението.

От 1 януари догодина от ДДС трябва да се освободят хранителните стоки, които са дарени 30 дни преди изтичането на срока им на годност. За да не се начислява данък, стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице.

Промените бяха въведени, за да се стимулират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
10
 
! Отговори
дарител преди 7 години
Ако сте решили въобще да дарявате нещо ,не дарявайте храни понеже имат срок на годност и дори много често се развалят преди да изтече този срок ! Дарявайте пари ,парите не се развалят ! Вместо да прекалявате с покупките на храни и после да ги изхвърляте или да се чудите на кого да ги дарите ,по-добре си купете храни точно толкова колкото ви трябват ,а останалите няколко левчета ако искате можете да ги дарите ,ако не искате не ги дарявайте ,ваша работа !
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Poyasnyavam che hvurlenata hrana e samo ot hotelite all inclusive,a ne ot domovete na horata.
10
11
 
5
 
! Отговори
Архитект Янков преди 7 години
В БСП никога не изхвърлят храна а я даряват на бедните! Лично Г-жа Нинова чрез нейната кампания "Кюфте за всеки беден' е дарила над 10000 депутатски кюфтета на бедните. Парламентарната група на БСП също дарява своите кюфтета на бедните. Единствените които нищо не даряват са Герб.
9
2
 
15
 
! Отговори
куката преди 7 години
Дрън, дрън тя цялата им политика , на всички без разлика, е насочена към намаляване броя на населението! Така им бяха "рекомендовали" тов. Ричард Ран и Роналд Ът: българите да останат не повече от 5 милиона! За това е по-добре да се изхвърля и унищожава храна, ане да се дава на гладните и бедните, пенсиите и заплатите да се увиличават само преди избори и пр. тъпотии!?
8
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Тридесет дни преди изтичането им на срока на годност. Това значи да се даряват храни преди да са произведени. Значи дарението е на хартия. Пак далавера.
7
8
 
15
 
! Отговори
Румен Радев преди 7 години
Споко бе , аз ще ви "оправя" ,нали за това ме избрахте !Така ще ви "оправя" , че свят ще ви се завие !
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-рано си беше традиция да даряваме плодове и зеленчуци на старческия дом и интерната. После решиха че трябват документи. Вярно, че не може всеки току-така да носи храна с неизвестен произход и да се дава на децата, но те направиха работата толкова бюрократична че на практика да те откажат
5
0
 
3
 
! Отговори
Vurka преди 7 години
Ooo, zavaliite, hem sa si platili miliardi levove osigorovki i zastrahovki za radost na hiiadite zastrahovateli i osiguriteli...
4
8
 
15
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
От тоя милион и половина "Българи" се сещайте единия милион к'ви Българи са...
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладуват защото *** по министерствата вмвсто да работят и да изготвят необходимите документи стягат избори!!!Г-н Борисов, дано сте разбрал, че лентички и магистрали НЕ СЕ ЯДЪТ!!! Докато има гладни ще има и недоволни!!!
2
2
 
8
 
! Отговори
НЯМА СРАШНО преди 7 години
Скоро, скоро ще се хванете "за зелено" и друга песен ще запее матриала.
1
7
 
20
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВ преди 7 години
ЩО ГЛАДУВАТ 1 , 5 МЛН. ДУШИ БЕ ?! НАЛИ ОТ ЕС ВИ ДАВАМЕ МИЛИАРДИ ЕВРО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОД ФОРМАТА НА ФОНДОВЕ ЗА ДА СИ ПОДОБРИТЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ,ЗА ДА СЪЗДАДЕТЕ МАТЕРИАЛНИ БЛАГА НА ХОРАТА ?! АНГЛИЧАНИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ ЕС ЗАРАДИ ТАКИВА *** КАТО ВАС ,А НЕ ЗАРАДИ ЕМИГРАЦИЯТА ! НА АНГЛИЧАНИТЕ ИМ ОМРЪЗНА ДА ПЛАЩАТ ВИСОК ЧЛЕНСКИ ВНОС И ДОПЪЛНИТЕЛНО ДА ДАВАТ МИЛИАРДИ ЕВРО ПОД ФОРМАТА НА ФОНДОВЕ НА *** КАТО ВАС ,КОИТО ПРАХОСВАТ ТЕЗИ ПАРИ ! НА АНГЛИЧАНИТЕ И ГЕРМАНЦИТЕ НИКОЙ НЕ ИМ ДАВА ФОНДОВЕ !