Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева

Работиш поне 9 м. зад граница и обезщетението по-добро от заплата!
4 мар 2017 07:30,
188
Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева
Снимка: архив Булфото

Над 1200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лв. повече от средната заплата у нас през 2016 г.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 800 и 900 лв., пише "Монитор"

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв., коментираха от НОИ – Кюстендил.

Доскоро 29-годишният кюстендилец Валентин работил във ферма за пилета в Англия. "Работих 9 месеца, сега тук ще си получа обезщетенията от над 1000 лв. Като ми изтече срокът на получаване на обезщетението, отново ще отида там“, категоричен е мъжът.

За сравнение средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница нашенците могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай че останат без препитание.

По закон право на обезщетение имат осигурявалите за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от 1560 лв., ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
18
 
4
 
! Отговори
Ром преди 7 години
Дьржавата ни е бедна да изплаща толкова високи обезщетения с години наред на завьрнали се безработни от чужбина! Моля аз като замислен за моята прекрасна дьржава да бьда чут, да не се дават на безработни повече от 60лв на месец и то не повече в рамките на 9 месеца!
30
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не ви е срам? Тарикати долни, всеки източва държавата както може, а после се оплакваме че политиците били корумпирани и крадци. Докато няма морал на ниско ниво, няма как да се оправи тази държава. Само далавери и тарикатлъци....Как да има пари за образование и други дейности?
29
1
 
8
 
! Отговори
До Странджата преди 7 години
Странджа, какви са тези приказки за ЕС ???Само да не те чуе началника ти Борисов, че ще те уволни!!! :)
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев: Швейцария, Швеция, Норвегия,Дания и още много!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв обезщетението не може да надхвърля 1560 лв.'' Амий бъркаш са! На мен ми изплатиха 75,16 дневно за 8 месеца/172 дни= 12 927,52 общо= 1616 на месец.1560 беше тавана преди година!
26
2
 
6
 
! Отговори
Точно! преди 7 години
Жалко е, че българинът закон не познава и не признава... Най-лесно е да се мрънка и плюе по всичко.
25
6
 
2
 
! Отговори
Точи се яко преди 7 години
Една част се поема от компания а другата от нашия джоб! Айде малко прочетете!!!!!!
24
8
 
2
 
! Отговори
Осман Великолепни преди 7 години
Аха, на снимката бели рьчички с химикалки! Ясно кои източват Бьлгария!
23
2
 
20
 
! Отговори
ти не си в час преди 7 години
До Осман великолепниТези пари не им ги дава България, а Англия (Обединеното кралство). Не говори без да си информиран.
22
7
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 7 години
Василев, чудя се щеше ли да напишеш това ако Тодор Живков беше жив и на власт?!Дали щеше да се дръвчиш така и да се правиш на велик капиталист?!
21
11
 
2
 
! Отговори
Осман великолепни преди 7 години
Виж ти кой източвал Бьлгарската хазна!!! А уж ромите били! Да е богата дьржавата ни както и дае! Ама, недейте така моляви, това не са 35лв социялни помощи! Това са 45 . 35лв! Е, след десет години още по бедни!
20
1
 
34
 
! Отговори
Kovachev преди 7 години
Статията е доста тенденциозна. В статията не е обяснено че тези обезщетения които българския Нои плаща на безработните които са работили зад граница реално българския нои си ги взима от осигурителната компания в страната където се е осигурявал работника и нищо не се източва. 😊
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26 е за " ромите са...."
18
4
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Отиват, а не Утиват! България, а не Бьлгария! И още неграмотност има в постовете ти!Да не си от "брачедите"?
17
9
 
2
 
! Отговори
Ромите са роби в бг преди 7 години
до Василев 18!Много точно писано и по закон е така! Но ако почнат всички Бьлгари тарикати да утиват да работят по малко в чужбина и се врьщат в Бьлгария да източват години наред огромни суми от Бьлгарската хазна с такива извьнземни месечни заплати с години наред лежанка на грьб и хапка и пийка по механи, ще фалират моята прекрасна Бьлгария г-н Василев!!!
16
6
 
16
 
! Отговори
До Василев преди 7 години
Да ти пикам на правилата на ЕС! Жена ми я съкратиха и взима от борсата 135 лева!Ще кажеш осигурявали са я на малко! Ами нали има правила ЕС , къде са когато трябва да защити нашите хора тук в България!Кой допуска това, кой допуска да се дават по карта половин заплата и отдолу половин!?!
15
2
 
4
 
! Отговори
не така преди 7 години
Нещо не е така.Да дава се обезщетение ако е направено в България и се връща две години назад и се прави средно аритметично за тези две години.
14
6
 
6
 
! Отговори
Циник до 15 преди 7 години
По-долу съм написал - никой , нищо не точи!Тези помощи ги получаваш на базата на плащани осигуровки ( за минимум време )Иначе повярвай ми - мразя социалните търтеи повече и от теб.
13
12
 
4
 
! Отговори
Ромите са роби в Бг! преди 7 години
до 2 Един! Е кой ни мете скапаните улици бре играчо, срещу скромните месечни 215лв заплата? Кой утива по нивите да бере зарзавад на хитрите Бьлгарски работодатели за 5лв надник с тежьк физически труд, и без добри усливия за работа? А кой, вие ли? Вижги ти Бьлгарските тарикати, в чужбина 9 месеца работа и след туй источване на Бьлгарската хазна десеторно за Бьлгарските стандарти! Виж ти кой източвал бьлгарската хазна!!!!!
12
16
 
12
 
! Отговори
До Циник преди 7 години
Ако ми дадат властта ще оправя тази държава за отрицателно време, знаеш ли какви 1000 лева ще им дам, където са работели там да си търсят обезщетенията!Затова сме на това дередже, държавата се точи по всички възможни начини, вратички и закончета!!!!Извинявай ама време е някой да каже СТИГА ТОЛКОВА ТАРИКАТИ!