220 хил. българчета – не просто пълни, а затлъстели

Наднорменото тегло е фактор за хронично бъбречно заболяване
17
220 хил. българчета – не просто пълни, а затлъстели
Снимка: Reuters, архив

Над 220 хиляди са децата до 18 години в България със затлъстяване, съобщи пред БНР проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология на Александровска болница.

Още по темата

"За 12-а поредна година в клиниката ще преглеждат безплатно за бъбречни болести, а наднорменото тегло е ключов фактор за тях", посочи още проф. Богов.

"Има няколко стресиращи цифри за България - над 220 хиляди деца с наднормено тегло, а от тях 20% са между 5- и 18-годишна възраст", допълни проф. Богов.

Той смята, че задължително в прегледите трябва да се включат не само пациентите, които са с наднормено тегло, а и тези, които са със захарен диабет, защото това е социално значимо заболяване

Диабетиците в страната са около 520 хиляди, като 2500 от тях са деца.

Доказано е, че затлъстяването е четвъртият фактор, който води до хронично бъбречно заболяване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
20
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До Един българинС такова хранене вероятно има доста контузии, дори и да е кльощав. За активно трениращ трябва качествена храна.
9
1
 
21
 
! Отговори
Почерпен преди 7 години
Настигаме съединените свински щати със срашна скорост. Скоро ще ги и подминем, айде наздраве!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниска култура на хранене и липса на информация. Друг е въпроса за хора като мен които с ясното съзнание за храни водещи до затлъстяване, обичат да похапват бургери, пици, вафлички и чипсове. Всеки ден ям тестени и захарни изделия, е няма как да съм с нормално телосложение. Другият вариант е да се спортува всеки ден... на който му се занимава и има време да спортува. Истината е една всички ще мрем накрая.
7
4
 
33
 
! Отговори
Niki преди 7 години
Най- трагичното е, че у бълг. ЛИПСВА КУЛТУРА във всичко!Хранене, шофиране, пресичане ,разминаване , дори няма култура и в изхвърлянето на битовите отпадъци.Пълна трагедия във всичко!!!
6
0
 
32
 
! Отговори
Съвременен живот преди 7 години
Децата не спортуват, това е основният проблем.На село да знаете какви неща са ядели възрастните хора... Пръжки и сланина нон стоп. И въпреки това дебели хора на село не е имало. Защо ли? Защото каквито и гадости да ядеш, когато по цял ден копаеш на нивата и по цял ден не спираш на едно място, няма как да затлъстееш.А сега животът е различен. От вкъщи в колата, от колата на стола в офиса, после пък от колата на канапето през телевизора. Без движение няма как да не затлъстееш.
5
2
 
28
 
! Отговори
АМИ МАКДОНАЛДС преди 7 години
къде да си продават ГМО тата. Американците са слаби само на кино, реално са едни от най-затлъстелите в света.
4
0
 
35
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Ами от детската ясла ги започват с бисквитена торта, сандвичи и всевъжможни *** натъпкани със захар и мазньочи, които са одобрени от министерството на здравеопазването. Крайно време е менютата на най-малките да бъдат осъвременени. Докато яденето на баничка в училище е нормално нещо, но не и носене на обяд приготвен вкъщи, така ще е.
3
0
 
29
 
! Отговори
Men преди 7 години
Е спокойно това е само началото. Сега очакваме и тук да започнат да обясняват как сланините всъщност ста красиви и е супер да си 200кила. Ще почнат модни ревюта, предавания. С нетърпение ги очаквам.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо чета: "Над 220 хиляди са децата до 18 г."После чета: "над 220 хиляди деца с наднормено тегло, а от тях 20% са между 5- и 18-годишна възраст"Задача с повишена трудност - кое е вярното в случая?
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Баце беше такова тлъсто дете, пък на... премиер стана!