Бягство от войната: Колко дълъг е пътят от Сирия до България

Репортаж на Bulgaria ON AIR за центъра за бежанци в село Баня
9 мар 2017 13:20, Анисия Иванова
51

5098 гледания   |  Още видео

Първият център за настаняване на бенжанци в България. Той се намира в новозагорското село Баня и там живеят основно семейства от Сирия. Колко дълъг е пътят от войната, как българи и мигранти живеят в мир?

Главните герои в тази история търсят щастие и по-добър живот. За разлика от своите връстници детството на всички тях е белязано от войната. След дълго бягство те намират кратко спасение в новозагорското село Баня. Вече два месеца центърът за бежанци е дом за 6-членното семейство на Мамхуд. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение отвъд пределите на родината. А пътят до България изминават пеша.

Пътят на Али и 12-годишния му син Фади.

"Избягах от Сирия заради войната, убийствата и ислямска държава. Избягах и заради глада, липсата на електричество, вода за пиене. Ужасяващи условия за живот и никаква сигурност – това е Сирия в момента. Пътят ни беше от Сирия, през Турция и така се озовахме в България", разказва той пред камерата на Bulgaria ON AIR. Целта му обаче е Германия.

А голямото семейство на Мехмет е избрало да гради живота си в България.

Всеки поема по своя път – голяма част избират да продължат към Централна Европа. Всички обаче са категорични, че връщане назад няма, а родната Сирия ще помнят такава, каквато е била преди войната.

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
11
 
! Отговори
А! Що тъй!?!? преди 1 година
Наскоро Амнести Интернешънъл отбеляза, че шестте
страни от залива – Катар, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия,
Кувейт, Оман и Бахрейн, са дали убежище на... нула сирийски бежанци
39
0
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
От самото начало на бежанската вълна,та чак до сега.Не преставам да търся отговор на въпроса .
-Защо тези хора бягайки от войната,търсят спасението само и единствено в християнсткият свят ? Каква е тази религия,в която не е залегнала помоща към ближният,и състраданието към себеподобните ?
Имам чувството че тези хора живеят не в общество,а разделени един от друг самостоятелно и живеейки единствено за себе си,обединявайки се единствено от омразата набита в глупавите им глави от техните водачи .
38
0
 
11
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Аз избирам, да не топля змия в пазвата си.
37
0
 
11
 
! Отговори
балама преди 1 година
А колко дълъг е пътят от Сирия до СА, Катар, Кувейт, ОАЕ, Бахрейн... Иран... все богати мюсюлмански държави в съседство с конфликта в Ирак, Сирия, Афганистан, че даже и отговорни за него. А колко е дълъг пътя от Сирия до Израел, където наистина биха били "бежанци", щото това е съседна държва на Сирия, в която се води война. То Турция нататък, вече са престъпници, нелегални имигранти, нарушители на закона. *** сантименти на немските евродебили, ние мюсюлманската стока я знаем, ама ноу добре.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвропа е моя дом, не техния! Нямам намерения да я преотстъпвам на никого! Планетата е изцяло заселена, няма място за походи на скитащи номадски племена! А тези хора, колкото и да са свестни, са мюсюлмани!!! Религия, която признава само себе си! От зараждането на човешката цивилизация друга такава не е имало! И в свещената за тях книга е написано, че цялата планета трябва да стане мюсюлманска, ни повече, ни по малко! За какво ми е змия в пазвата?!??? Че и да ги отглеждам като родни деца!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай ганю

През ВСВ когато стотици Б24 хвърлят много хиляди тонове бомби над София и България колко български бежанци приюти "бедният" сирийски народ? Направиха си пасче нали? Нищо общо,те не са замесени. Е какво лошо има да отговорим със същото.Добрина за добрина,нали така?
34
15
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
До байхейс
би ли живял на място без елементарна инфраструктура храна вода прехрана и продължаваща несигурност кой управлява след като домът е разрушен и половината ти семейство избито?
неумението на бай ганю да погледне по задълбочено проблеме типичен за такива като теб неграмотниците
33
6
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
бедните хорица
те са пример как не бива да изпускаме демокрацията от нашите земи а да я подобряваме и налагаме с всеки изминал ден за да не бъдем утре ние на тяхното място
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко дълъг е пътят от Сирия до България.kolkoto go napravi soros tolkova sche e dalag
31
0
 
23
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
До журналистите от днеса.

Не кълве нещо, а? Язък за сълзливата ви историйка. Май народа не е толкова прост, колкото искате да го изкарате. Я вижте читателите какви нетолерантни коментарии са измъдрили по-долу.
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин "разбирач" това са поръчкови статии , целящи да ви преспят и емоционално извият ръцете . Не трябва да се четат изобщо.
29
1
 
24
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
Прочетох само заглавието. Преди да продължа нататък, искам да се консултирам с прочелите цялата статия: ако и аз я прочета цялата, ще се разстроя ли много? Ще се търкулне ли сълзица по лявата ми буза? Ще изпитам ли цялото съчувствие във Вселената, към изтерзаните бежанци? Кажете, защото не смея да продължа с четенето :(
28
2
 
33
 
! Отговори
хммм преди 1 година
на по 27 години и двамата със по 4 деца вече, това братче не може да свари да си го вади оттам. После трябва да ги харесваш и да им се радваш. Докато европейците се стараят да допринасят за нещо на тоя свят тия новодошлите са просто консуматори или продавачи в най-сериозния им вид. Да измисли нещо ново? Не съм чул от техните д-ви да е дошло нещо. Да, понякога имат знания в някоя област, само че да го питаш кой е М.Джексън или коя е столицата на Испания няма да може да ти отговори въобще, нямат никаква обща култура, идват все едно от друга планета.
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАТЕГОРИЧНО!!!!!

По постинг 16 на бай Петко

КАТЕГОРИЧНО !!!!! ДА!!!!

"Да се преустанови двойното гражданство. Който иска да гласува, да е стоял, където се е родил, а който има и друго гражданство и живее там, където е емигрирал, там си плаща данъците - ТАМ ДА ГЛАСУВА!" Тук да не дава мъдър акъл. Такива хора са родоотстъпници и използвачи. От две майки искат да сучат.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не можем да направим - това със заселването е решение на Световния конгрес на равините ! PRAV SI AMA HORATA NE GO RAZBIRAT TOVA NESHO PROMIVAT IM MOZAZITE S PARICHKI NA GARBONOSKO TOI PAK VZIMA OT EDILN LORD JACOB ROT............
25
1
 
10
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 година
до 27

Съкращението ИД ми прилича на ислямска демокрация...нали....
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19

С *** е цензурирана думата "бokлyk" , т.е. отпадъчни, некачествени продукти, в случая - за храна. Напр. 20-годишно месо от нечии военни складове, колбаси от европейски прат, химио-зеленчуци, напр. евро-картофи от Лидл - гнили и черни вътре и ставаш по неволя неплатен чистач (бokлykчия) на европейското семейство, като и си плащаш около 1.20 на килограм (защото изхвърляш почти всичко от купеното върху 68 ст. за кило). Та можеби затова "бokлyk" е мpъсна дума. За цензура!
23
1
 
4
 
! Отговори
Ибн Ал Манафуи преди 1 година
Скоро...скоро...
22
1
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 година
До Кид Шелин

Да, Свободните фамилии свободно ще подменят населението с такива елементи.
21
2
 
17
 
! Отговори
талибантурист преди 1 година
Идваме !
Ще останем за цял живот.