Бягство от войната: Колко дълъг е пътят от Сирия до България

Репортаж на Bulgaria ON AIR за центъра за бежанци в село Баня
9 мар 2017 13:20, Анисия Иванова
51

Първият център за настаняване на бенжанци в България. Той се намира в новозагорското село Баня и там живеят основно семейства от Сирия. Колко дълъг е пътят от войната, как българи и мигранти живеят в мир?

Главните герои в тази история търсят щастие и по-добър живот. За разлика от своите връстници детството на всички тях е белязано от войната. След дълго бягство те намират кратко спасение в новозагорското село Баня. Вече два месеца центърът за бежанци е дом за 6-членното семейство на Мамхуд. Войната в Сирия го принуждава да търси спасение отвъд пределите на родината. А пътят до България изминават пеша.

Пътят на Али и 12-годишния му син Фади.

"Избягах от Сирия заради войната, убийствата и ислямска държава. Избягах и заради глада, липсата на електричество, вода за пиене. Ужасяващи условия за живот и никаква сигурност – това е Сирия в момента. Пътят ни беше от Сирия, през Турция и така се озовахме в България", разказва той пред камерата на Bulgaria ON AIR. Целта му обаче е Германия.

А голямото семейство на Мехмет е избрало да гради живота си в България.

Всеки поема по своя път – голяма част избират да продължат към Централна Европа. Всички обаче са категорични, че връщане назад няма, а родната Сирия ще помнят такава, каквато е била преди войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
3
 
! Отговори
Кид Шелин преди 7 години
Нищо не можем да направим - това със заселването е решение на Световния конгрес на равините !
17
4
 
19
 
! Отговори
жеко преди 7 години
гласувате за бай *** и получавате бежанци
16
4
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Съжалявам ,но ножа е опрял в кокала като компромис или да приемат християнството ,или вън и да си отиват при едноверците в богатите Кувейт и Саудитска Арабия там война няма така ,че прав им път.
15
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз, български пенсионер с 48 години работа, висше, пълни здравни вноски дори и сега, когато при унижаващи условия приработвам нещо, защото унизителната, ограбена, пенсия стига за лекарствата, 5 филии на ден, и малко EU ***, лечение извън НЗОК е невъзможно, а по НЗОК дори не е евтаназия, кино, театър, море, балнео, книги, вестници, излети и др. такива - това остана при зверския социализъм, който е измъчвал Методи Андриев. ЗАТОВА ИСКАМ СТАТУТ НА ИМИГРАНТ В БЪЛГАРИЯ. 1100 лв. са ми предостатъчни
14
2
 
32
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Нека Бойко да се чуди че българските пенсионери ОЩЕ ЛИ ШАВАТ. а в също време трафика на нарушителите на границата в качество на бежанци се превърнаха в доходен бизнез за гранична полиция.Не случайно в соц.мрежи се писа МВР И Гранична полиция се издържат от мигрантите.Още веднаж казвам това са нарушители никакви бежанци и мигранти.
13
3
 
29
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Новият парламент да приеме закон всички бежанци, от страните където има война след прекратяването й със споразумение, да се екстрадират по родните си места, макар, че някой може да се е родил на територията на България ! Да се преустанови двойното гражданство. Който иска да гласува, да си стои където се е родил, а който има и друго гражданство и живее там където е емигрирал,там да си плаща данъците и там да гласува ! Предложението е за партия НФСБ
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са им стигнали еврата да платят до Западна Европа , затова са тук.
11
1
 
26
 
! Отговори
бивш полицай преди 7 години
Няма лошо че търси спасение то и нашите предци преди стотина години няколко пъти са бягалии оставили имущество в пределите на днешна Турция и Гърция. Колко от тях които идват в тяхната страна се води война идват по съвсем други причини за които им се плаща .Както на тях така и на каналджиите.Наскоро се разкри схемата на заплащане от нашите специални служби.За жалост на България те не са мигранти и бежанци а потенциални нарушители на границата след като не са я преминали по установения ред КПП
10
3
 
30
 
! Отговори
да преди 7 години
бягат в България от войната в...Турция...?!!!?
9
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Минали през Турция...и си "избрали" България....а останалите тарамбуки продължили да драпат към централна Европа!И "връщане назад нямало"!Днес в немските новини - Тръмп за първи път ще изпрати сухопътни трупи срещу ИД..подкрепяни от артилерия! Какво правим - като приключи войната в Сирия?Амуджите не трябва ли да си ходят? Докога ще ги храним? И откога е "концерт по желание" в коя държава да поискат ВРЕМЕННО убежище? Бати наглите навлеци!
8
2
 
33
 
! Отговори
да преди 7 години
бягаш от войната в Сирия и отиваш в Турция - ок, но...бягаш и от Турция, където война няма !!!е...от каква война бягаш тогава...лъжите ви са прозрачнивън от България, терористи !!!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V sofia e palno s afrikanzi imalo voini v Afrika da ne sam gi pravil az tezi voini
6
6
 
50
 
! Отговори
коко преди 7 години
Стига с тезе платени писания,не разбрахте ли че БЪЛГАРИТЕ НЕ ГИ ИСКАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е дълъг пътя до България ? Ами зависи колко хиляди евро имаш и по кой маршрут ще те прекарат трафикантите.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рискованата игра на "командата на Тръмп" очевидно ще бъде по посока в максимална степен "да разгони" долара (чрез увеличаване процентната ставка на Федералния резерв и повишаване на фондовите индекси до рекордни нива), а след това да го доведе до рязък спад (чрез одит и фалит на Федералния резерв, отказ от "зеления" долар в полза на "червен" или "син", емитиран от Финансовото министерство на САЩ). Възможно е такава стратегия ще бъде съпроводена от "затягане на гайките" вътре в страната; не е случайно, че в администрацията са събрани редица популярни генерали от средите на военните, и тази тенд
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
STIGA S TAIA SOROSIDNA PROPAGANDA BALGARIA NE E PRAVILA VOINI KOITO JA NAPRAVI DA SI GI VZIMA TOVA NE SA 1000 CHOVEKA TOVA SA MILIONI BEJANZI POMAGAITE NA BEDNITE BALGARI KOITO IMAT PO ! DETE ILI BOLSHENSTVOTO NIAMAT DEZA OT BEDNOST
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете са дезертьори от армията на Асад и нямат право на убежище.
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига ни облъчвахте, ей! Това семейство е ок и аз го приемам! Обаче главорезите са между тях, които не бягат от войната! Идват по други причини тук, на стария континент.