Светлин Русев хвърли оставка заради "Квадрат 500"

Двете уреднички в галерията разказаха защо са били пенсионирани
Обновена: 9 мар 2017 16:10 | 9 мар 2017 14:28, Василия Пейчева
20

3974 гледания   |  Още видео
Акад. Светлин Русев е подал оставка от художествения съвет на Националната галерия заради случая с климатичната авария в "Квадрат 500", при който бяха увредени десетки от най-ценните произведения.

Той посочва, че "проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на директора Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция".

"При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Той също така сподели мнение, че вместо да уволнява двете уреднички, които са разгласили случая с повредените картини, директорът Слава Иванова би следвало да им се извини.

Преждевременно пенсионираните изкуствоведи Искра Захариева и Мария Димитрова не знаят с точност защо са били освободени. На втори март двете са получили предизвестия от юриста на галерията, в които се казва, че има оптимизиране на дейността на предприятието, коментираха те пред Bulgaria ON AIR.

"Споделихме по приятелски, по колегиален начин, с един от най-известните български художници Недко Солаков, за проблем с климатичната инсталация в галерията и за последствията от това върху картините", поясни Искра Захариева.

По думите ѝ директорът на галерията Слава Иванова е знаела за проблема, възникнал между 5 и 10 януари, а Недко Солаков разбрал за случилото се едва в края на февруари.

"Какъв е престижът на една галерия, в която като влезеш и си платиш 10 лева, още при влизането попадаш на едни картини, които са целите облепени и всеки посетител би се запитал какво му показват в тази галерия", попита риторично Мария Димитрова.

От "Квадрат 500" изпратиха официално писмо, с което информират, че двете служителки са били пенсионирани съобразно всички юридически предпоставки. В писмото се посочва също така, че сред длъжностните характеристики на заеманите от тях позиции е да работят за доброто име на институцията.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой освен пенсионерките доноснички не е потвърдил че има повредени картини. Но се искат оставки. Повсеместно, още преди изборите се извършва комунистически преврат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Аз съм влизал в тая галерия, като катакомба е. Вътре само едни лелки седят и те гледат изненадани като им влезеш в стаята и с неудоволствие оставят кръстословицата. Картините и без друго са хаотично разхвърляни из стаите, а ако сега са и повредени, просто вече за нищо няма да става нито един елемент от цялата галерия. Нямам думи.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден рейсове с чужденци спират близо да квадрат 500.По нищо не разбират че това е Нац. Художвствена Галерия.В чужбина пред подобни галерии има билбордове и реклама,тука нищо.Все едно я държиме в тайна.Едно хубаво кафе имаше отпред навремето,на Петко от Трамвай номер 5,махнаха го.А беше хубаво,в артистичен стил,привличаше хора.Тия всички чужденци с рейсовете около Алекс.Невски едно кафе няма къде да пият.Пи-каят около Светия синод.Аборигенска работа,аборигенска кметица и управление на София
11
3
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Става кво става накрая става Русев Ефенди като един Висш Кадия, засмуква наргилето завърта броеницата и занарежда кой крив, кой прав и кой на булката брат.
10
8
 
7
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Може да се осе.им, ама няма да се изложим ! "Доброто име" на фирмата е по-важно от качеството на нейната дейност. Само така.......
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едни и същи муцуни вече толкова години...те командват парада, те казват кой става и кой не! Те се облажват и от поръчките...всичко те! Няма кой накрая да каже,стига!!!
8
8
 
10
 
! Отговори
scbg преди 1 година
До Анонимен
Щото след директорката идва ред един виден строител, дето прибра и 70 млн за една гара и по-лесно тия да са виновни
7
12
 
19
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 1 година
Голям проблем, няма що! И без това и на него и на дедо Божо отдавна им е време за пенсия!
6
14
 
10
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 1 година
Aman ot direktorki bez otgovornost. Razvivat agresia, kogato im se izvadiat kalpavite dela. Razbira se, che 'zakonno' sa osbovodeni dvete slujitelki. V sluchaia Akad. Rusev e prav. Tzialata rabota na Rashidov okolo Nazionalata hudojestvena galeria e slaba - premesti gotova galeria, puk s neia- "luvur', molia vi se. I zashto 'Luvur'? Da sasipe staroto sa kalpavo novo. Da beshe napravil nova galeria bez da udari starata.
Ministurut na kulturata triabva da uvolni direktorkata.
Izvinete za latinitz
5
12
 
25
 
! Отговори
Веждю преди 1 година
Ейййй, кого пак сте поканили бре? Тъмнин Русев, който направи цялата сбъркана концепция в този музей, заедно с приятеля си Веждю! И сега се оттегля... ! А защо чак сега? Защото май почва да мирише на затвор а... хайде да не си затваряме очите кой колко е взел ( откраднал ) от това начинание а? То покрай него и за фалшивите картини ще замирише, за излъганите бизнесмени , ама явно го щадят човечеца, или още не му е времето. Закривай тази ***, наречена България! Но първо да си платят гнидите, които смъкаха и смучат парата на народа...
4
10
 
35
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Тоя беше комуняга, беше дисидент!
Не може да му се отрече таланта да гравитира около власта. Като кърлеж е, няма отърваване от него.
Кой го набеди за талант?
Неговите творби будят кошмари в душите на зрителите, но се вре постоянно и навсякаде и тъпоглавите, неразбиращи властимащи, го лансират.
Чудно ми е има ли нормален човек(подчертавам нормален), който за иска да си окачи негова творба в хола?
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квадрат 500??? Такова име за галерия може да се роди единствено в квадратната глава на някоя мутра!
2
2
 
21
 
! Отговори
ПГ преди 1 година
За властимащите , като за умрелите, или добро или нищо!
1
13
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И значи двете служитебки са уволнени, защото уронват доброто име на институцията, а директорката не е уволнена, защото е допуснала да се повредят картините?