Светлин Русев хвърли оставка заради "Квадрат 500"

Двете уреднички в галерията разказаха защо са били пенсионирани
Обновена: 9 мар 2017 16:10 | 9 мар 2017 14:28,
20

Акад. Светлин Русев е подал оставка от художествения съвет на Националната галерия заради случая с климатичната авария в "Квадрат 500", при който бяха увредени десетки от най-ценните произведения.

Той посочва, че "проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на директора Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция".

"При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Той също така сподели мнение, че вместо да уволнява двете уреднички, които са разгласили случая с повредените картини, директорът Слава Иванова би следвало да им се извини.

Преждевременно пенсионираните изкуствоведи Искра Захариева и Мария Димитрова не знаят с точност защо са били освободени. На втори март двете са получили предизвестия от юриста на галерията, в които се казва, че има оптимизиране на дейността на предприятието, коментираха те пред Bulgaria ON AIR.

"Споделихме по приятелски, по колегиален начин, с един от най-известните български художници Недко Солаков, за проблем с климатичната инсталация в галерията и за последствията от това върху картините", поясни Искра Захариева.

По думите ѝ директорът на галерията Слава Иванова е знаела за проблема, възникнал между 5 и 10 януари, а Недко Солаков разбрал за случилото се едва в края на февруари.

"Какъв е престижът на една галерия, в която като влезеш и си платиш 10 лева, още при влизането попадаш на едни картини, които са целите облепени и всеки посетител би се запитал какво му показват в тази галерия", попита риторично Мария Димитрова.

От "Квадрат 500" изпратиха официално писмо, с което информират, че двете служителки са били пенсионирани съобразно всички юридически предпоставки. В писмото се посочва също така, че сред длъжностните характеристики на заеманите от тях позиции е да работят за доброто име на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой освен пенсионерките доноснички не е потвърдил че има повредени картини. Но се искат оставки. Повсеместно, още преди изборите се извършва комунистически преврат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Аз съм влизал в тая галерия, като катакомба е. Вътре само едни лелки седят и те гледат изненадани като им влезеш в стаята и с неудоволствие оставят кръстословицата. Картините и без друго са хаотично разхвърляни из стаите, а ако сега са и повредени, просто вече за нищо няма да става нито един елемент от цялата галерия. Нямам думи.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки ден рейсове с чужденци спират близо да квадрат 500.По нищо не разбират че това е Нац. Художвствена Галерия.В чужбина пред подобни галерии има билбордове и реклама,тука нищо.Все едно я държиме в тайна.Едно хубаво кафе имаше отпред навремето,на Петко от Трамвай номер 5,махнаха го.А беше хубаво,в артистичен стил,привличаше хора.Тия всички чужденци с рейсовете около Алекс.Невски едно кафе няма къде да пият.Пи-каят около Светия синод.Аборигенска работа,аборигенска кметица и управление на София
11
3
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Става кво става накрая става Русев Ефенди като един Висш Кадия, засмуква наргилето завърта броеницата и занарежда кой крив, кой прав и кой на булката брат.
10
8
 
7
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Може да се осе.им, ама няма да се изложим ! "Доброто име" на фирмата е по-важно от качеството на нейната дейност. Само така.......
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едни и същи муцуни вече толкова години...те командват парада, те казват кой става и кой не! Те се облажват и от поръчките...всичко те! Няма кой накрая да каже,стига!!!
8
8
 
10
 
! Отговори
scbg преди 7 години
До АнонименЩото след директорката идва ред един виден строител, дето прибра и 70 млн за една гара и по-лесно тия да са виновни
7
12
 
19
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 7 години
Голям проблем, няма що! И без това и на него и на дедо Божо отдавна им е време за пенсия!
6
14
 
10
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Aman ot direktorki bez otgovornost. Razvivat agresia, kogato im se izvadiat kalpavite dela. Razbira se, che 'zakonno' sa osbovodeni dvete slujitelki. V sluchaia Akad. Rusev e prav. Tzialata rabota na Rashidov okolo Nazionalata hudojestvena galeria e slaba - premesti gotova galeria, puk s neia- "luvur', molia vi se. I zashto 'Luvur'? Da sasipe staroto sa kalpavo novo. Da beshe napravil nova galeria bez da udari starata. Ministurut na kulturata triabva da uvolni direktorkata.Izvinete za latinitz
5
12
 
25
 
! Отговори
Веждю преди 7 години
Ейййй, кого пак сте поканили бре? Тъмнин Русев, който направи цялата сбъркана концепция в този музей, заедно с приятеля си Веждю! И сега се оттегля... ! А защо чак сега? Защото май почва да мирише на затвор а... хайде да не си затваряме очите кой колко е взел ( откраднал ) от това начинание а? То покрай него и за фалшивите картини ще замирише, за излъганите бизнесмени , ама явно го щадят човечеца, или още не му е времето. Закривай тази ***, наречена България! Но първо да си платят гнидите, които смъкаха и смучат парата на народа...
4
10
 
35
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Тоя беше ***, беше дисидент! Не може да му се отрече таланта да гравитира около власта. Като кърлеж е, няма отърваване от него.Кой го набеди за талант?Неговите творби будят кошмари в душите на зрителите, но се вре постоянно и навсякаде и тъпоглавите, неразбиращи властимащи, го лансират.Чудно ми е има ли нормален човек(подчертавам нормален), който за иска да си окачи негова творба в хола?
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Квадрат 500??? Такова име за галерия може да се роди единствено в квадратната глава на някоя мутра!
2
2
 
21
 
! Отговори
ПГ преди 7 години
За властимащите , като за умрелите, или добро или нищо!
1
13
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И значи двете служитебки са уволнени, защото уронват доброто име на институцията, а директорката не е уволнена, защото е допуснала да се повредят картините?