България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?

Страната ни дава най-много пари от бюджета за опазване на реда
14 мар 2017 07:00,
77
България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?
Снимка: архив Reuters

България има най-големите разходи от бюджета за опазване на обществения ред в сравнение с всички страни от Европейския съюз.

По този показател държавата ни е абсолютен шампион и поставя своеобразен европейски рекорд, показват последните данни на Евростат.

У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, пише в. "Сега".

Данните излизат около месец след резултатите от друго проучване, направено  от български социолози, което показа, че българите масово живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление.

Още по темата

Според данните, които Dnes.bg писа, през февруари 61% от българите са се страхували да не станат жертва на някакъв вид престъпление.

За сравнение Германия отделя едва 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда, показват още данните на Евростат.

България се набива на очи и с високи разходи за отбрана - те са 3.4% от бюджета при средно 2.9% за ЕС. Тук обаче страната ни не е шампион, защото Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия отделят още по-високи проценти от хазната за военни цели.

"Много интересно, българската държава харчи повече за отбрана, полиция и съдебна система, отколкото за образование. Само две други страни имат подобна политика - Гърция и Румъния, при всички останали европейски страни образованието е с приоритет", коментира икономистът Георги Ангелов.

Данните на Евростат показват, че у нас само 9.8% от бюджета отива за просвета, докато повечето страни от ЕС отделят двуцифрени проценти за сектор "Образование".

Всички членки на Евросъюза отделят най-много средства за социална защита и България с бедно и застаряващо население не е изключение. Близо 1/3 от всички бюджетни разходи у нас са в тази графа. Но това се оказва малко на фона на държави като Германия, Дания, Унгария, които отделят над 40% за социална защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Аз като завършил по математика с 3 да попитам - значи харчим по шампионски 6.8% за сигурност за 3-4 министерства, а как харчим "само" 9.8% да образование? Май да образоваме *** как да крадат и да не ги хващат и да живеят на аванта.
35
2
 
16
 
! Отговори
брат марков преди 7 години
с най-високи пенсии са военни и полицаи, полицай с висше образование се пенсионира 10 години преди учителя и взема пенсия 800 лева, а учителя с висше образование взема 290.В тази държава образованието е поставено на последно място.Млад съдия, със стаж двегодини взема над три учителски заплати месечно, съдията и служителките в съда вземат годишно за дрехи над 1600 лева , учителят взема 245 лева.
34
2
 
7
 
! Отговори
копи - пасте... преди 7 години
Доста лаишка и некомпетентна статия. Споменават се едни сухи проценти без никакви уточнения . За какви размери бюджети се отнасят, какъв е размерът на разходите за сигурност ИЗЧИСЛЕН НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО - това е базата за сравнение. Истината е , че възможностите на България не и позволяват да осигури достатъчно средства за сигурност.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който не работи най-много краде
32
1
 
15
 
! Отговори
Петкан преди 7 години
Раз-Бойко добре си беше назначил двама заместници: министъра на финансите и министъра на вътрешните. Щом имаш парите и силата, какво ти трябва повече ?
31
0
 
23
 
! Отговори
правете си изводите преди 7 години
Зам. - министърът на отбраната Орхан Исмаилов...Сега е в ДОСТ!!!!!!!!!!!!
30
0
 
37
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Просто трябва да се промени закона за неизбежната самоотбрана - да можеш в дома си да застреляш или по друг начин убиеш или нараниш крадеца - както е в САЩ. Да в началото ще има малко повече убийства ,но всичко ще се уталожи след 1година. Не може той ме напада с 12см нож и аз да му кажа чакай да потърся същият размер в кухнята, иначе нямам право да те пипна, че ще ме съдят за убийство.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нелепо сравнение! На кой му дойде акъла да ни сравнява с Германия и Дания? Тези ЕДВА 3.6%, които Германия отделя за сигурност най-вероятно се равняват на целият ни бвп. От тези 6,8% отиващи за полиция, пожарна, затвори и съдилища колко от тях са за мвр, и колко са за гдин, че са две отделни министерства? Като цяло статията е мината през пръсти, като високите % целят едно нещо...
28
1
 
23
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
номер 1 Елена Поптодорова е еврейка, а кражбата е част от съзнанието им. Аз, като българин не се асоциирам с евреите, нито с зелените шведи. Спрете да ни смесвате, нямаме нищо общо. Ако не знаете, на митницата в Тел Авив пише "Не се опитвайте да лъжете, тук всички са евреи". Ще изредя само още няколко евреи, за да стане ясно - Софиянски, Васил Божков, Симеон Дянков, братя Велчеви, Цветелина Бориславова. Мисля, че бях пределно ясен.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевВижте дипломат номер едно на България-Елена Попторорова, символично може да кажем , че това е политика и дипломата на прехода!.отлична метафора
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде първо си синхронизирайте статистиките и тогава пишете статии. Според НАТО България харчи за отбрана 1,3% от БВП.
25
3
 
7
 
! Отговори
извън матрицата преди 7 години
Много тежка и мъчителна беше 30 годишната трансмутация от едното състояние в другото , запазвайки съдържанието и структурата. Сега дойде време да затегнем гайките - при Третият райх "демокрацията" е ред и дисциплина!
24
1
 
12
 
! Отговори
извън матрицата преди 7 години
До Анонимен 29Задължителна казарма за всички мъже от 18 до 50 години. Само така ще се оправи държавата..прилича на Братският призив: "Избийте всички , Господ ще познае своите!"
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е платен журналист...Ако даваха такива пари,ще сме по добре от Германия.
22
7
 
13
 
! Отговори
МВР преди 7 години
Много интересно от къде е взета тази цифра, като всички служители с полицейски правомощия са малко над 20000 души? В ОДМВР-тата не работят толкова служители, там са включени и други категории. Нали знаете какво е статистика - Главата му в огъня, краката в хладилника, но средно е добре. Това е чиста проба стакмистика. Даже в общата численост на главните дирекции са включени и администрациите. Пак някой, който не познава системата е дава инфотоа после се правят грешни изводи.
21
3
 
17
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Полицеска държава, управлявана от мафиот и за украса - овенен, в пладнешки сговор с корумпирана и безжалостна посткомунистическа олигархия. Тъжно , безропотно и отчаяно население , мрачна перспектива---Бягайте от БГ...........няма спасение!
20
4
 
19
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Харчим повече за отбрана, охрана и т.н.!? Това всичко е на хартия и е голяма лъжа.70% от разходите които ги описват им влизат в техните банкови сметки.Крадци.
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите отиват за пазене на Тиквата и другите бандюги от народната любов.
18
4
 
8
 
! Отговори
Сорос финансира АТАК преди 7 години
ей ... АТАКисчетата, отново ли се отдадохте под наем? Нали бяха там про-азиатци и изповядвахте степни ценности ... ЗАЩО "услужливи бизнесмени" Ви изплатиха дълговете на телевизията за 4 милиона лева, а? ... и то случайно, фирма която получава граднове от омразните US? Дребните сте ... малки сте и такива ще си отстанете! значи еволюцията ви през годините е: крайно десни -> крайно леви -> отдадени под наем на Кремъл -> партньори с патриотите от ДПС -> про американци! ЕВАЛА! Шапка Ви свалям!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sus sigurnost ohranitelna policiya e pod vsyakakva kritika,no po dobroto e v slujbite ni.Ne go oceniavate,no e fakt.Ako ne prodavahme pushki na siriici miriici,mislite li che shtyaha da ni podminat s atentat?No tova e rabota,koiato ne oceniavate.A sushtoto vaji za parite za policiyata.Ne sum kuka,no te imat nujda ot konsumativi,niamat hartiya i mastilo za printerite,obuvki,gorivoto im e s limit,tova normalno li e????Ne za men.Problema e v kadrite sus sigurnost i korupcioonnite tehniki.