ДС слухтяла около Лили, вдигнала мерник на диското

Музиката трябвало да се канализира в руслото на марксизма
21 мар 2017 16:37,
40
ДС слухтяла около Лили, вдигнала мерник на диското
Снимка: архив Булфото

Държавна сигурност е следила голяма част от българските музикални звезди от времето на комунизма.

Сред тях са примата Лили Иванова, Богдана Карадочева, изпълнителите от "Щурците" и "Сигнал", Катя Филипова и др.

Това става ясно от думите на Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата. Тя коментира последната книга на Комисията, посветена на хората от музикалните среди.

"В нея се споменава диско заразата - ДС се опасявала, че прониква в България. Казва се, че дори у нас трябва този жанр да се управлява, защото диско музиката вкарвала "озападняване". И то е трябвало да се канализира в руслото на марксизма и линията на партията", разказва Бончева пред "България днес".

В края на сборника има списък с 80 имена, които са засечени в сведения на ДС. Сред тях Бончева не е засичала името на голямата звезда Емил Димитров.

"Но видях това на Лили Иванова. Споменават се група "Сигнал", Стефка Берова, Катя Филипова, Лили Иванова, Борис Христов, Михаил Хаджимишев, много имена. Освен изпълнители има много балетисти", обясни Бончева.

Според нея жертвите на ДС са както тези, срещу които тя е работила, така и част от онези, които са работили като агенти.

"Защото си представете как се променя психиката на един човек и в какво се превръща той, когато го караш да слухти и донася за най-близките си. Да не говорим за хората, вербувани в лагерите и затворите. Ако опрат пистолет до челото ти или още по-лошо - до челото на детето ти, ти няма ли да подпишеш? Ще подпишеш, и то с две ръце. Така че, когато говорим за жертви и за виновни, виновна е системата и БКП, която е създала тази система и я е толерирала", казва още Бончева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо нямаше!! Нямаше плочи, нямаше касетофони, радио, филм АВВА, по кината, Иръпшън на Нова година, нищо нямаше. Имаше Митоди, Иво Минджев и Иван Костов, които яростно се бореха с ДС. Клоунът Роско от тапети рисуваше плакати. И сега всички се радваме на щастлив осигурен живот.PS Забравих Е.Михайлов и Ал.Йо. Комунизмът отдавна почина, но тези герои продължават борбата.
13
3
 
21
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Записи съм слушал всякакви, както и съучениците ми, започвайки от Бийтълс през 60-те години на миналия век и групите след тях. Никой не е имал някакъв проблем заради тези записи.
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 6Той и Челентано ни пееше на Златния Орфей, ама го пускаха, защото беше комунист и в Италия комунистическата партия беше на власт. По времето на АББА и в Швеция управляваха социалисти, а пък и през 1982 АББА се разпаднаха, та са се чудели шведите къде да си изхвърлят ***. Тато ни замазваше очите по..."комунистическа линия".
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости вече и ние живях ме тогава и знаем че това не е вярно аз от както започнах да се сещам от диско в началото на 80-те не е имало БГ диско в чии интерес промивате мозъкът на младите ние израснахме със западното диско отворете в YouTube дискотека 80 и там са нашите идоли сега с побелели вече коси за наше съжаление тези грандиозни концерти се правят в Русия при нас не може да се случи това а те и сега са велики както преди 30 години
10
3
 
26
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Стига си злобеел! През 1982 г, като минавах през Бургас си купих от магазин на Балкантон пълният албум на АББА и две плочи на Дийп пърпъл, както и на група Кис, която беше актуална тогава. Още ги пазя, издадени от фирма Полидор. Друго? А какво ще кажеш за зукозаписите на касети, където бяха разпространени навсякъде. Да си чул да арестуват някой за това?
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно "...Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата",освен ментални след "Килъри-екзита" започва да има и финансови проблеми! Кате,Кате! Страшно нещо е простотията!Навремето пишман-юрист Цецка е била шлосерка ,може да прави нещо и все някой плевенски тенекеджия ще я вземе-на стари години да изчуква и боядисва коли и да си вади хляба.Но при тебе явно ученето на психология те е ударило в главата и бъдещето ти при президент Тръмп ще е много проблематично!Виж научи някой занаят!
8
13
 
11
 
! Отговори
Един певец преди 7 години
Емил Димитров си беше шпионин, вербуваха го когато беше "забравил" да се върне навреме от Франция. Топеше колегите и слухтеше. Шантажираха го и със сексуалната му ориентация.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По радиото имаше музикално предаване Музикална стълбица, в което се представяха най-новите западни песни. И нкой не спря предаването, което дори и при демокрацията просъществува.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно. Музика слушахме всякаква и никой не се оглеждаше дали ДС го следи. Май идат избори и трябва да се вадят пак вехтите скелети и плашила от гардероба.
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
коментатори 1 и 2 , другарката нинова ли ви е залостила днес пред компютъра? номер 3 , и ни еслушахме дългосвирещите плоче - ама ги внасяха чуждите студенти, а в кореком помниш ли, как се хвърляха долари по земята,щом влезнеше милиционер?
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко американски и европейски филми се прожектираха по кината! И все стойностни, не като сегашните бози.
3
6
 
27
 
! Отговори
баю преди 7 години
Аре стига измишльотини бе? По времето на ТАТО слушахме всякаква музика включително и западна. Балкантон издаваше дългосвирещи плочи със западна музика включително и Диип Пърпъл с тяхната песен странна жена включена в плоча казваща се естрадна палитра! Най спокойно си вкарвах тави така наричахме големите плочи с музика от сърбия където всяка година на границата с НИШ имаше събор. Много мразя да чета неистини. Ако се бях родил след 90-та година сигурно щях да повярвам на лъжите!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тази *** Бончева няма ли да се намери некой да фрасне един успокоителен такова? То бива агенти и ДС, 30 години минаха, и все нещо се вади. Трябва да се закрие тази комисия задължително. Тя се ползва когато някой трябва да се злепостави. И колко пари изпапка тази комисия за толкова години? Какъв беше резултата? Неудобните нвкому се махат. Удибните се крият. Баси комисията!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на търкалета. На Митоди само ДС му е в главата, а в за.дни.ка. петолъчки.