Мюфтийството призна: Турция ни налива 2 млн. лв. годишно

С тези пари се издържали, държавата не подавала ръка
21 мар 2017 09:20,
72
Мюфтийството призна:  Турция ни налива 2 млн. лв. годишно
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

От Главното мюфтийство у нас не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

Това заяви говорителят на мюфтийството Джелал Фаик пред Bulgaria ON AIR.

Той отхвърли твърденията за мистериозна среща с цел политически заговор, като заяви, че винаги се е заигравало с подобни сценарии преди избори. По думите му на въпросното събитие в Турция са се раздавали награди и мюфтиите не знаели, че Ердоган също ще бъде там.

Още по темата
"Некоректно е да се свързва една религиозна институция с политическа организация или с политическо лице. Невъзможно е, защото нашата институция не е политическа, ние се занимаваме с религиозна дейност. Спекулира се с Главното мюфтийство", коментира Фаик.

На въпрос дали е вярно, че Турция дава 2 млн. годишно на мюфтийството в България, той отговори, че сумата е около тези два милиона. Фаик обаче побърза да подчертае, че подобни дарения се правят и за други вероизповедания в България и настоя, че това не е намеса във вътрешните работи на страната.

"Не е тайна, че имаме дарения от страна на наши хора, които са в Турция, имаме дарения от страна на Дианета. По същия начин има дарения към други вероизповедания. След като има толкова невърнати вакъфски имоти на Главното мюфтийство в България, как да съществува тази институция? Как да съществува това изповедание в България, след като държавата не подава ръка? Държавата кастри Главното мюфтийството. Ние разчитаме на тези дарения", поясни той.

И още Фаик заяви, че няма информация на събитието в Турция да са присъствали политици от България.

"Очакваме да бъдат възстановени вакъфските имоти и да спре да се спекулира с мюфтийството", заключи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
13
 
! Отговори
12а преди 7 години
Тодореее,стани от гроба,да видиш- и тия претенции имат за имоти!
33
1
 
16
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 7 години
Лошото е, че ислямът е политическа религия...
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероизповеданието си е свещено право на всеки, стига да не проповядва насилие.
31
2
 
4
 
! Отговори
До !! преди 7 години
"ще ви бъдат върнати имотите, които не са ваши на 36 - тиа много скоро ще ви отрежем и кранчето за парички от Турция..ама как тогава щяло да го има това вероизповедание???ами няма да го има :))))))))))))))))"САМО ПО ЕДИН КИБРИТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ В ЕДИРНЕ И ИСТАНБУЛ...АМИ КАК ТАКА...АМИ НЯМА ДА ГИ ИМА:))))))))))))))))
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А желязната църква в Истанбул защо турската държава я поддържа?
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ТУРЦИЯ ПЪК ДА ОБНОВЯВА ЦЪРКВИ СЪС СОБСТВЕН БЮДЖЕТ...НАПРИМЕР ОБНОВИ РАЗРУШЕНАТА ЦЪРКВА НА АРМЕНЦИТЕ В ОБЛАСТ ВАН СЪС СОБСТВЕН БЮДЖЕТ...!
28
0
 
11
 
! Отговори
Важно! преди 7 години
Сигурно има има някаква отчетност: да види какви ПРИХОДИ има Мюфтийството, какви -Патриаршията, други религиозни центрове : да се разследва къде се обучавт тези МНГОБРОЙНИ имами, НУЖНИ ли са? И ако се види , че даренията водят до АНТИБЪЛГАРСКА дейност- да се закрие. Също и с мнгобройните руски центрове, издържащи се от руски дарения.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България за българите! Туристите са добре дошли само по курортите!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз очаквам да бъдат, върнати земите на дедите ми от Източна Тракия...Какви земи бре, нали си бил роб?
25
1
 
7
 
! Отговори
бб преди 7 години
добре щом са признали да ги затворят ама дали ще ги затворят доган до като ги закриля тези пари идват след договорка на дпс с турците от преди 20 години
24
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз очаквам да бъдат, върнати земите на дедите ми от Източна Тракия или поне да бъдат обезвъзмездени наследниците им, но кой ти чува?...На всички представили валидни документи земите са върнати. Естествено, на тези самонастанили се в имотите на изкланите турци през 1912-13 нищо няма да им бъде върнато. Предполагам твоят случай е такъв
23
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е виновен Хасан че яде баница ,а Иван че му я дава?????????
22
8
 
3
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
До as-не бъди толкова зъл и сигурен,ние предполагаме,но ДРУГ разполага,а колкото до друговерците,влез в който искаш форум и ще видиш,че там няма такива техни словоизлияния пропити с такава омраза,а за помаците няма да говориш без да си живял с тях и без да си им гостувал точка-затова не върви футболът в България разбра ли сега...
21
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера мюсюлманите, винаги се изкарват невинни, онеправдани, имат претензии и искания, а на какво насреща питам аз?! Да ми строите на всякъде минарета и да проповядвате радикален ислям ли. Защото слушах страхотно интервю на египетски журналист, който обясни много добре, къде се обучават българските имами и на, какъв ислям точно! Айде стига, вземете си ходете!
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нахалство е ФаикКак тогава се подържа църква без държавата да дава помощи от къде взимат пари,значи и църквата взима помощи от някаде
19
7
 
26
 
! Отговори
as преди 7 години
На тея мръсни друговерци не вакъфски имоти, други имоти ще им дадат-безплатни , на два метра дълбоко!! На всичките мазни *** дето се правят на мюслимани коро ще им се изясни що е то ислям и има ли почва у нас!! От всички правещи се на турци и ***-повече от половината са помаци, а те нямат нищо общо с ислям!! Техните прабаби и прадядовци са били чисти християни!Държавата трябва да подкрепя отец Боян Саръев за да може да връща още повече хора от обърканите към християнството!!Светец е той
18
27
 
7
 
! Отговори
M преди 7 години
До Гошо"Българино"...дето баба му са я порили гърци, турци, араби, сърби, власи и как ви ли не..ти ли ми говориш, че българин значи християнин? ТИ? Ти който НА СИЛА при християнството? ТИ, който изкла половината държава, понеже не искаше да приеме християнството?! Българин значело християнин? А Аспарух, Крум, и т.н.? Те не са българи? След като не са християни..значи не са българи, така ли?
17
3
 
25
 
! Отговори
Невъзможно е да не преди 7 години
се е знаело за даренията които се дават за да ислямизират България, за да подържат протурски партий. Има сведения как имамите изнудват и заплашват хората от смесените райони ако не гласуват за посочените от тях лица!Нямало намеса какли пък не!Борисов си е затварял очите за всичко което съсипва България!
16
5
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
че какво лошо има в тованякъде да виждаш обидени:)))))
15
4
 
24
 
! Отговори
Нахалство е Фаик преди 7 години
да иска и помощ от държавата!"Как да съществува това изповедание в България, след като държавата не подава ръка?"От къде накъде?Във България църквите не се финансират от държавата а се смоиздържат.Мюфтийството да си разнърдат малко мозъците и задниците да поработвт а не само да искат!