От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
32
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Газа пада 60% цените не падат, скача цените дигат, за петрола същото положение.
228
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, бе! Като падаше цената през изминалите години и то с много, що не намалиха цените? А само като чуят за някакво увеличение, дори преди да е станало и айде...... нагоре цените!
227
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За последните 7-8 години заплатата ми се е вдигнала 20%, но всички продукти в магазина са се дигнали поне с 30-40%. Отделно горива и ток и т.н. Как ги мислят те тия неща?
226
1
 
12
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Ха, ха почна се! Заем трябва да се изплаща а цената на горивата а ги дигнаха а не стигнаха до парламента! Следват данъците и като стигнем до буквата Ф - ФСИЧКО! Ако се сещате кво сакам да кажем!
225
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен242 Напълно те поддържам в мнението ти.Много кратко, точно и ясно!
224
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние работещите някак си ще даянем, ами горките пенсионери, направо не ми се мисли, държавата подлага майките и бащите ни на геноцид, оставяки ги без възможност за нормален живот, лекарства, покриване на сметки за ток, вода, топлина и храна!
223
9
 
8
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Факта, че болшинството коментиращи обвиняват управляващите за цената на борсово търгуван ресурс, обяснява любовта на същите към комунизма!С други думи: нормално е като сте толкова т.ъпи да искате т.ъпанари да ви управляват!
222
4
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Цената на газта ще върви нагоре и това наесен може да намале е прах в очите на хората.Цената ще се вдига не само заради поскъпването на петрола , но в момента не е фактора за скока на цената -нещо лукави шефа ...... . Руснаците са замислили един вариант с газта които ще вдигне цената на газ у нас с 200 % и не те са виновните ,те си гонят интересите както и тези от Брюксел се правят на хитри ,а ние ще плащаме 2-3 пъти по-скъп газ след време - е ако съществува ЕС .
221
5
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
И к'во видя от тогава ?Щото сега в кофите има повече отколкото тогава в магазините. Тока беше толкова евтин че като оставех светната крушка и ме гонеха като фашист из къщата, с водата същата история.
220
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тези цени на газа + 30%. В момента барел петрол е около 50 долара. Преди години беше 100 долара и нагоре и беше евтин газа. Точат фирми и сега ние да им плащаме за големите заплати и служебните коли. Увеличават мин. заплата с 50 лв и вдигат цената на всичко. Смешници.
219
10
 
20
 
! Отговори
до 202 преди 7 години
Ами приведените от теб факти само потвърждават моя коментар.В Белград с 20 лв наистина можеш да се пръснеш от ядене, при това не евроментета, натъпкани с ГМО и оцветители, а истинска вкусна, натурална, биохрана. Там между другото такъв термин няма, защото цялата им храна е био, тъй като още не е стъпил ЕС.Средната заплата там, обърната в БГ лева е около 2 400 лв.Сега чакам да ми напишеш с колко лева в София можеша да хапнеш, не казвам качествано защото тук качествена храна няма.
218
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Иван през соца оня със шайбата беше 16 лева, а сега с фенерчето ще си светиш като ровиш в кофата за отпадъци.
217
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 220ЕС не ни е дала почти нищо, като ни изплатят 2 спрени реактора и ни възвърнат населението, загубите по Южен поток и спрени проекти тогава ще си говорим за даване засега само вземат. И не на последно място, като искат работници от нас нека да им плащат равноправно както с немците, а не на половин заплати да ни експлоатират
216
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една дума в българския език, на която всички букви да смениш, смисълът не се изменя: ОВЦА => УФСЪ. Дори в преносния смисъл се запазва: Кротък, глупав, слабоволев човек. Заблудена овца. Като овца гледам. Гледам тъпо, глупаво, неразбиращо.Сега разбирате ли защо Банкянската тиква спечели?
215
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 220Русия ни даваше възможност сами да си произвеждаме - построи ни заводи,АЕЦ, даваше ни евтини суровини, и купуваше продукцията, а Запада ни закри заводите, ликвидира земеделието, взе без пари енергетика, електроразпределение, комунални услуги, и построи молове и супери в които българите купуват ТЕХНИТЕ стоки. с парите, изкарани от нашите гастарбайтери в ТЕХНИТЕ държави и тези пари се връщат отново при тях.Едно врее кораби, турбини, компютри строяхме, а сега чушки и домати внасяме
214
16
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Стига сте ми сравнявали соца със съвремието. Сега за 5 лв. мога да си взема телефон с фенерче, а през соца ония с шайбите бяха половин заплата.
213
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До изнервен Както и досега ДС.
212
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди искахме да ядем банани, а ни казваха- ще ядеш бой, ей!Сега искаме да ядем банички и пасти и пак ни казват - ще ядеш бой, ей!Явно това е постоянното меню.Да ви се връща, хранителите.На единия страх сте се крепили винаги, не си въобразявайте нищо друго.
211
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 komentara zaradi 20ct.+
210
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до Оня със заплатите1989 година вземах 670 лв.вземал си, ако си бил корабаджия или тираджия и си продавал дънки по 80лв.