Северозападът ни отново е най-бедният регион в ЕС

Евростат: БВП на глава от населението - само 29% от средното
30 мар 2017 14:52, Елка Василева
54
Северозападът ни отново е най-бедният регион в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Българският Северозападен район е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС, като стойността на показателя е 29 процента от средната стойност за Евросъюза.

Европейската статистическа служба Евростат оповести днес данните си за регионалния БВП на глава от населението, измерен в СПС - стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните.

Водещи региони по покупателна способност са Вътрешен Лондон-Запад (580 процента от средната стойност) във Великобритания, Велико херцогство Люксембург (266 процента), Хамбург в Германия (206 процента), белгийският Брюксел (205 процента) и Братислава в Словакия (188 процента).

След българския Северозападен район най-зле са Майот във Франция (31 процента), Южният централен район и Северният централен район в България (33 процента) и Североизточният в Румъния (34 процента).

От общо 19 региона с БВП на глава от населението под 50 процента от средното за ЕС пет са в България, по четири има в Полша и Унгария, три в Румъния, два в Гърция и един във Франция.

Югоизточният и Североизточният район в България имат БВП на глава от населението, измерен в СПС, 39 процента от средния за ЕС.

В Югозападния български район БВП на глава от населението, измерен в СПС, възлиза на 76 процента от средния за ЕС. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16 Община Видин е 57хил.,а не 27хил. иначе за другото си прав,но и кв.Нов път/ромския/бая хора се изселиха в чужбина.
17
4
 
9
 
! Отговори
ledoiad преди 7 години
Сигорно пак Слави е виновен!!! Нали го има в шоуто му. Как не се сетиха герберите и розичките.
16
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21 Стига с това гласували за БСП и затова най-бедни!Община Видин 12 години е управлявана от седесари , първият кмет след промените е Дени Каменов от СДС,Иван Ценов от ОДС изкара 2мандата кмет ,ГЕРБ в момента има 2 мандат ,сметни сам колко остават за БСП ,като имаш в предвид ,чеГерго Гергов беше безпартиен когато го издигнаха за кмет.Това са фактите ,а не постояно повтаряните лъжи за червения Видин.
15
1
 
16
 
! Отговори
абе преди 7 години
Я отидете във Вълчедръм Кооперация "Златия" да видите как рекетират хората които са си дали земята под аренда!
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да е най-беден ,като се изселиха българите в чужбина и София ,а ромите се плодят яко, и предимно са безработни.До 10години/най-много/Северозапада ще е първият регион с мнозинство от ромско население.ДПС вече трети мандат праща депутат от Видинска област,макар ,че в областа ,едва ли има и 50турци/предимно в с.Арчар/
13
0
 
18
 
! Отговори
АЕЦ Козлодуй преди 7 години
Махнете АЕЦ-а и тогава сметнете, за да видите истинското чудо.
12
2
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Трябва много да се "благодари на хубавците" от всички НС до сега последните 29 г., както и най-вече излъчили ги техни върхушки на партии , все "оправящи България" но винаги и само преди избори!
11
1
 
16
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Вече няма и кой да работи не е само инфраструктурата.Остана ли са само *** и пенсионери.
10
6
 
2
 
! Отговори
София днес преди 7 години
никой няма да се набие милиони в средата на нищото София , София.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС"При лошия бай Тошо във Видин живееха около 90 хил. души, имаше десетки предприятия и ТКЗС-та, които произвеждаха.Демократите закриха и ликвидираха всичко и сега е пустош - само ***, роми и тук -таме пенсионери.Цялата община е около 27 хил. души, вкл. и селата, от които поне 15 хил. живеят в кв. Нов път.В Италия и Испания има поне 50 хил. видинчани и власи от околните села.Кой не скача, е червен!
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като скачахте по площадите с двата пръста нагоре и викахте "СДС,СДС, червени бо*луци" , мислехте ли , че след 30 години по-голяма част от държавата ще изглежда като на снимката?
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майот във Франция е зад гранична френска островна територия, маираща се до Мадагаскар. Та, *** на остров до Африка, без никакво производство са по-добре от българите живеещи на няколко стотин километра от Австрия.Срам !
6
6
 
30
 
! Отговори
Видин преди 7 години
Нека някой да каже какво направи Герб за развитието на северозапада за 7 години управление!И хайде стига с тия глупости БСП,комунисти и т.н.Що Герб какви са,Гербавите са по големи комунисти от БСП !БКП=ГЕРБ !Замислете се малко кой е Борисов,какъв е бил и какво прави в момента!Всички идват от комунизма,ама сега се правят на големите демократи!
5
8
 
9
 
! Отговори
Елка да смята преди 7 години
Северозападна България е най беден регион в държавата иронично Югозападна България е най богатия регион в държавата , ако не беше смешно щеше да е и трагично , София е една каца без дъно ама луди и вода не останаха ................
4
4
 
24
 
! Отговори
До Тони преди 7 години
Гласуваха за БСП,защото Герб откакто са на власт не са си мръднали пръста за Северозападния район!За Герб съществува само югозападна България и именно там гласуват най-много за Боко
3
7
 
7
 
! Отговори
Младеж преди 7 години
В Община Кула, ГЕРБ печели във всички избирателни секции. Само в една печели БСП.
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на северозапада така си му харесва. и за това така си и гласува. почервенял е като маймунско голо ду ***
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не само в ЕС, не само!