Изповедта на 17-годишно момиче: Искам да остана тук, но...

Родината не иска децата си… тя не е достойна майка за тях!
Обновена: 31 мар 2017 15:43 | 31 мар 2017 10:45, Елка Василева
462
Изповедта на 17-годишно момиче: Искам да остана тук, но...
Снимка: Труд

Едно момиче на 17 години написа дълбоко, вълнуващо и в същото време страшно с изказаните истини писмо.

Стилияна Здравкова Николова е от Черноморец

"Добър ден, уважаеми сънародници!

Добър ли е? Предполагам сте се наспали добре или може би не чак толкова добре, след като днес е поредният ден, в който се събуждате слепи, глухи и неми за това, което се случва в държавата?! Интересно ми е да разбера, само аз ли виждам какво е положението в нашата родина и ако не, защо тези, които също го виждат, не правят нищо в полза на промяната?

Интересно ми е дали само мен ме е яд, гледайки как България ден подир ден затъва бавно и мъчително, все по-дълбоко и по-дълбоко в дупката, изкопана от хората, които НИЕ сме ИЗБРАЛИ за наши управляващи?

Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище? Техните баби и дядовци и те ли като нашите едва свързват двата края и успяват да си купят лекарства и хляб с мижавите си пенсии? Мога ли да получа отговор на въпроса с какви пари да платя разходите по образованието си и каква ще е ползата от него после? Мога ли да знам защо свестните ми и честни приятели с бедните си семейства заминаха за чужбина и твърдят, че там е рай, а тук останаха предимно разглезените наркоманчета, чиито родители са НЯКАКВИ НЯКЪДЕ ИЛИ НА НЯКОГО, и ми се налага да гледам как всеки ден се напушват и друсат в училище, пред училище, зад училище и после влизат и провалят часовете на учителите, които, въпреки че се опитват да ни научат на нещо, само гледат, щадят и бездействат?

Напоследък чувам по-възрастните да си задават въпроси, касаещи образованието, защо то било на ниско ниво, защо не сме научавали нищо в училище и така нататък. Защо ли? Защото, освен че образованието е на ниско ниво, децата на по-големите клечки са наркомани, защото те не искат да научат нищо и видимо пречат и ние – тези, които се интересуваме не само от дискотеки, барове, безразборен секс, наркотици, боища и т.н., да научим каквото и да било в училище.

Защото няма как за 15 минути да чуем и разберем урок по история, примерно предназначен за 40-минутен учебен час, само защото през другите 25 минути учителят е правил забележки и е влизал в спорове и пререкания със 16/17-годишни напушени мърльовци, които той дори не гони от час, чиито родители не уведомява, по незнайно какви причини не се вземат никакви мерки и те продължават да минават с тройки и четворки, въпреки че повечето имат по 5 правописни грешки в изречение! Ето затова!!!

И сега аз да попитам, уважаеми сънародници… тези ли боклуци ще чакаме да ни управляват след години? Това ли е бъдещето на България? Те ли ще ни лекуват родителите, те ли ще ни учат децата? Има толкова талантливи деца и младежи с дарби, с амбиции, които са доказани с награди, медали, статуетки, било то в областта на изкуството, спорта, музиката, литературата и прочие, такива, които макар и на крехка възраст са постигнали нещо в този живот, радват публиката, докосват се по някакъв начин, чрез нещо до душите на хората (които имат такива, разбира се), мислят по малко по-различен начин, виждат истинското в живота, борят се да го покажат по някакъв начин, не ги вълнуват само клюките в мрежата, кой какво споделил, кой с кого тръгнал и кой с кого преспал.

Защо в училище те са недооценени и отхвърлени от връстниците си, защо са по-долу на стълбичката на "известните", защо получават втори право на избор, защо учителите не правят компромиси на тях, а само на по-устатите? Защо, по дяволите, държавата ни е устроена така, че ако не си някакъв на някого, какъвто и да си, и на главата си да можеш да ходиш, ти си никой?! Слепи ли сте, не виждате ли какво се случва и накъде отиваме? Не виждате ли, че ние, младите българи и българки, всеки ден все повече се отвращаваме от живота си тук, от мизерията, от неправдата, от безработицата и безпаричието, от корупцията, от лъжите и празните обещания на управляващите ни и от безразличието на народа към ясната картина на своята гибел?

След пет века робство и безправие, ние, драги, отново сме роби, само че този път на собствената си държава! Каква е ползата от законите, които няма нужда да се спазват предвид наказателната ни система, и как хора, които убиват хора, се разхождат свободно навън, а човек, откраднал от кварталния магазин един хляб и едно бурканче лютеница от глад и безпомощност, лъсва като скандална новина, съдят го и го изкарват престъпник? Безумията в страната ни са толкова много, че ако тръгна да пиша за всяко поотделно, няма да ми стигне цялото мастило на земята.

Преди живеех някак безгрижно. Не осъзнавах, че родителите ми се лишават, за да имам аз. Виждах само хубавите неща от живота, смеех се, радвах се, мислех си, че всичко е розово, но идва едно време, когато, щеш-не щеш, разбираш, че си пораснал. Паралелно с това започваш всеки ден да се разочароваш от това, че животът не е такъв, какъвто си си го представял, и в нашия случай – много по-лош!

Ако трябва да си правя равносметка, толкова много минуси открих, че вече не виждам плюсовете! Продължавайте да спите спокойно, уважаеми сънародници. Щом мизерията ви допада, щом позволихте да ви направят мизерници, щом всеки път едни и същи избирате да ви повеждат стадото, щом сте съгласни с потъпкания живот на родителите си с нищожни пенсии подаяние и с невъзможното бъдеще на децата си…спете спокойно! АЗ НЕ МОГА!!!

Искам да остана тук, но…

Тежи ми най-много, че искам да остана тук. Искам да остарея и да умра в моята родина… но тя ме гони. Тя не иска децата си… тя не е достойна майка за тях. За нас! Жител съм на една загиваща държава. Приятни сънища, уважаеми сънародници!"

Текстът е публикуван в "Труд"


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
0
 
1
 
! Отговори
тука преди 1 година
пари няма, има само милионери и милиардери работодатели, които плащат съвсем малко,
символични заплати, даже искат и класа да махнат и така много млади от тая държава ще се махнат и то завинаги.
374
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ще е ползата от образованието ли?

Ако се трудиш, ако си интелигентен и не чак толкова смотан, може да е изключително голяма.

Много е лесно да си мрънкач, трудно е да си седнеш на дупката и да бачкаш. Роден съм точно по времето на "промените" и добре си познавам поколението - мързеливи пикльовци, които чакат всичко наготово. Хулете, слагайте минуси, но това е истината.

Образовайте се, учете езици, бачкайте и тогава имайте претенции.
373
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БГ бизнесмен,от твоя отговор се вижда част от отговорите на нейните въпроси.Докато съществуват такива хора,които да разсъждават като теб,страната ни ще продължава да е на тоя хал,а населението да намаля.
Или може би мислиш,че на останалите ако не джип,то не им се полага да си закупят поне нормална кола?Или,че са длъжни да са зависими роби някому за 500 лв.?
372
1
 
2
 
! Отговори
качествени хора преди 1 година
Работещите кадърни хора от България -работят активно за западните икономики. Заповядайте в Германия, Франция---ще живеете добре.
371
2
 
3
 
! Отговори
хммм преди 1 година
От както България е в ЕС станахме основен износител на евтина работна ръка. В България работещите не успяват да изхранят администрацитя и пенсионерите.... Незнам накъде вървим и какво бъдеще ни очаква ...
370
8
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
"Съчинение по картинка" правехме във втори клас...горното творение пък е "разработка по песен" (Сл. Трифонов - "Добър вечер, уважаеми зрители, спите ли..." не знам заглавието). Младите мозъци лесно се промиват с гледане на по**ии, същевременно не са достатъчно зрели да схванат, че добре се печели от "революция" и "критически реализъм", особено когато на 45 год водиш "talk show" на ниво 17 годишен ... дай за всичко политиците да са виновни, младите бягат, кой ще ни храни и т.н.
369
13
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Когато си с осми клас или си завършил Социални Грижи или Европолитически мениджмънт или някаква подобна измислена професия ще умреш от глад, но затова никой не ти е виновен. В България за инженери, математици и програмисти, икономисти и преводачи, както и юристи има работа БОЛ, заплатите са високи, ама не ви се учи. Искате за 4 години по дискотеки после се оплаквате по кафенетата че заплата на касиерка ви е малко. Ами завършете нещо смислено и работете по професия, после почивки в Египет, Малта
368
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стандартен бунт на младежта. Всяко поколение го прави. Желанието на младите нещата да се случват бързо, сега и справедливо за всичко, освен това и да е лесно е .. ами от поне 2000 години насам.
367
16
 
5
 
! Отговори
БГ бизнесмен преди 1 година
Умно момиче, а пита глупави въпроси .Ако искам да карам нов джип за 100 000 лв. в България се събират от работниците . Даваш им заплата 500 лв. вместо 1000 лв.
От 10 работника, на месец се събират 5000 лв. икономисани-откраднати. за 20 месеца събираме парите за джипа.
Ако давам заплата 1000 лв., работниците ще се пропият и ще се оядът, затова не им трябват пари.
366
1
 
9
 
! Отговори
до 414 преди 1 година
IP,тя не го е написала,за да си изкарва оценка,тя е написала това,което я вълнува и задава въпроси,които почти всеки българин всеки ден си задава от години.Иронията ти е неуместна и звучи тъпо на фона на нейсното писмо.
Съществуват и неуки хора,които са много по-мъдри от учените.
365
2
 
9
 
! Отговори
Славко Костов преди 1 година
Не мога да повярвам, че това е написано от 17 годишно момиче. Имам само една малка забележка на следното мнение: "След пет века робство и безправие, ние, драги, отново сме роби, само че този път на собствената си държава!" Не на собствената си държава, а на така наречените "Господари на света" - Билдербергите, чиято цел е, да ни изпратят по-скоро при дядо Бог като по този начин ни отърват от мъките.
364
11
 
5
 
! Отговори
IP преди 1 година
Леко посредствен текст, без ясна теза. Добър 4 от мен.
363
2
 
9
 
! Отговори
Michael преди 1 година
Тъжната истина! Но ,като гледам колко прости хора са написали коментари които просто ме отчайват от елементарното мислене на народа ни! Заблудени и глупави сме!
362
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е така е другари, нещата които казва момичето хич не са ви приятни.
361
6
 
4
 
! Отговори
none преди 1 година
Ходи където ще ходиш но се върни възпитай децата си като достойни Българи и *** тези тинейджърски писания
360
2
 
15
 
! Отговори
Патил преди 1 година
Преди време четох интервю с един американец, който живее в България. На въпрос каква е разликата между българи и американци, той каза: Българина се оплаква и ако го питаш как е, ще ти отговори, че е много зле, а на вечерта го гледаш в бара да пие и да се весели. Американеца на въпроса отговаря : аз съм ок, а на другия ден може да се самоубие. Та така е. Който разбрал, разбрал.
359
2
 
2
 
! Отговори
До 408 преди 1 година
Не кълни ! Внимавай какво пожелаваш, защото се връща. На мързеливците все някой друг им е крив. Затова живеем в блато , заради хора като теб.
358
1
 
4
 
! Отговори
До 405 преди 1 година
Абсолютно правилно! Ние си мислим, че децата не трябва да се трудят, но хората на Запад си пращат децата да работят, дори и от заможни семейства, за да се научат на труд , да не чаката на готово и да станат самостоятелни хора. Първо мисленето трябва да се промени. Работа и действия трябват, а не оплакване , което си е наш " национален спорт".
357
0
 
9
 
! Отговори
До 399 преди 1 година
Интеграцията никак не е лесна, не се случва за годна-две и не всички заминали са успели, уверявам те. Живея на различни места по света и познавам хора заминали преди 30 години ,които все още живеят в малки затворени български общности. С годините мисълта за завръщане е все по-натрапчива. Парите не са всичко на този свят-живееш в подредено общество, но между хора с различен от твоя манталитет. Погледнато от България всичко изглежда лесно и лъскаво в проспериращите страни.
356
2
 
7
 
! Отговори
, преди 1 година
Няма знаючение кой работи и кой не , написало е истината момичето. Промяната започша от нас, мутрите и тиквите с писма няма да си тръгнат, но само когато започнем да се държим заедно като народ.