За спасяването на евреите ни: Светът научи за героизма на БПЦ!

†Неофит се срещна с инициатора за номинацията за Нобелова награда за мир
31 мар 2017 10:15, Анисия Иванова
13
За спасяването на евреите ни: Светът научи за героизма на БПЦ!
Снимка: Патриаршията

Целият свят и нашите управници трябва да знаят какво е истинско християнство, засвидетелствано от българските архиереи в тежки времена, да разбере какво е човещина, и номинацията на Българската църква за Нобелова награда за мир ни даде повод да популяризираме този безпрецедентен пример. Това каза адвокат Моше Алони по време на срещата си патриарх Неофит, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

Алони е един от инициаторите за номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир.

"За мен е чест да целуна ръката на предстоятеля на Българската православна църква, онази Църква, защитила българските евреи във времена, в които не е било трудно човек да изчезне, да бъде убит", призна още Алони.

По думите му какъвто и да е резултатът от тази номинация, главната цел вече е постигната, защото хора от цял свят са научили за героизма на БПЦ при спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Делото на Българската православна църква е било окачествено като значим факт не само за българската история, а и за историята на човечеството, пример за отстояване на исконните човешки ценности при всички обстоятелства, за достойнство, принципност, героизъм и човеколюбие към всеки ближен независимо от народността и вярата му. Пример и за това, че в смутни времена ескалира човешката низост, но и човешкото благородство, защото това са времена - предел, времена - проверка.

В срещата са взели участие и Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 7 години
иЗконен
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма състав на престъпния нарсъд без евреин. От благодарност, може би, че са спасени, избиха над 40 хил. българи
5
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Четете мюсюлманите и не цензурирате!Да е ясно коя религия каква е! Не да ми давате примери със кръстоносни походи и т.н.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът научи и за нашите манастири и какво се прави в тях! "Велики" са им делата!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бати шантавия свят майна!!! Концентрационния лагер, място ,където са се концентрирали хора за да се спасят от несгодите на войната доби зловещо звучение,а фронтова линия,място,където са разкъсани десетки милиони човешки тела-романтично такова....
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде ги пробутват тия техни медали, ордени, нобелови награди, но ако гоите бяха малко по-разсъдливи, щяха да проумеят, че това е преливане на авторитет и легитимация от тоя, който получава наградата към религията Шоа (Холокост). Това се прави за да изглежда тя все по-достоверна. Справка - кои са единствените книги забранени за продажба в Амазон - тези ревизиращи Холокоста.
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да , православната ни църква, но преди девети септември. От тогава, до ден днешен нашия синод е послушен слуга на руската църква и най-енергично насажда русофилството господин Моше Алони. Европейските християнски ценности са и твърде чужди. Не е никаква заслуга, че сте целунали ръката на един бивш служител на ДС.