Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?

Дружествата кърпят дупки, смята омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 5 апр 2017 09:00 | 5 апр 2017 09:00,
128
Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?
Снимка: архив, Bulphoto

Гражданите са гневни заради готвеното увеличение на цените на парното, газа, водата и тока, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение.

"Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре", обясни Манолова пред Нова тв.

"Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена "Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът.

По думите й се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

"Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня", заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 7 години
Ако е за някое партиино-политическо мероприятие партиите организират превози от всички кътчета на страната,а сега се спотаиват и чакат всичко да отшуми.
6
0
 
47
 
! Отговори
ами преди 7 години
Когато излезем ВСИЧКИ на улицата.....дори ще има намаление на всичко!!!
5
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва лято ве,стига сте ревали,карайте колелета.Честито от големия брат дет много ревете за него,айде честито със здраве да си пазарите на новите цени,че стана време за море,руснаците трябва да плажуват,е ако не е КТБ ще е Белене ако не е Белене ще е цената на газтта
4
3
 
37
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Народа е мазохист, пак си избра БХ като добре знаеше какво го чака.
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как защо ще скочат? Защото искат да крадат повече.... Сегашните кражби вече са им малко.. Алчност... За това...
2
0
 
35
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
трябва да си покрият буферите от крадене, отклоняване на средства и разточителни масрафи за сметка на злощастното народонаселение
1
0
 
46
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 7 години
Само гневност не е достатъчно иска се и БОЙ и то ЯК !!!