Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

Русия не се включи в донорските усилия за бежанците от войната
Обновена: 6 апр 2017 07:05 | 6 апр 2017 07:00,
204
Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия
Снимка: Reuters, архив

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд за следващите 2 г.

От тези пари България ще отпусне €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажираха да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата 6-та година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от апела за 7,44 млрд евро, който ООН отправи за покриване на хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са ЕС, който ще даде €3,7 млрд, Германия с 1,3 млрд евро, Великобритания с €582 млн и САЩ с €527 млн.

Ние сме в една група със Словакия, която обещава €2,8 млн и Литва с €2,3 млн. Зад нас е Румъния, която се е врекла само с 200 хил евро. Най-малко отделя Словения - €20 хил.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров в нея участва един от заместниците му. Генадий Гатилов разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".
Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ, са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн от тях прокудени от домовете си, но все още в страната си, както и за над 5 милиона бежанци в Йордан, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН 7 млн сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн деца не ходят на училище.

В допълнение международните финансови институции ще кредитират с € 27.9 млрд нисколихвени заеми съседките на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад на икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордан и Ливан, за да им помогнат икономически.
"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна отвсякога", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
60
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Кво??? Ще ми кажете ли къде мога и аз да внеса всичките си спестявания за Сирия? Болните, инвалидите, социално слабите, пенсионерите...и най-вече децата нуждаещи се от трансплантация, или спешни животоспасяващи операции у нас - могат да почакат!!! България - нали вече си "надви на масрафа" що да не хвърли и тя 2 милиона евро в тази арабска дупка! Системата е проста - ЕС ни отпуска ЗАЕМ...ние го подаряваме на алаходупците ...и после българският народ го връща! Боже...моля те - слез си прибери версиите
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То си ментално слап не социално.
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеха да направят един хубав парк в София да се разхождат хората а не да ги дават за глупости.
1
2
 
58
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
тия пари се дават от сърце,защото жизнения стандарт на българина е изключително висок.