Кашкавал, млечен продукт, но... къде е млякото?

Провериха 10 марки кашкавал, а в тях – растителни мазнини
7 апр 2017 09:45,
47
Кашкавал, млечен продукт, но... къде е млякото?
Снимка: Булфото, архив

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.

"При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост", обясни Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова тв.

Освен това има и видими нарушения при поставянето на етикетите. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят.

От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.

От "Активни потребители" алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
11
 
! Отговори
До Художника преди 7 години
Абсолютно си прав .А на пазара селяните също правеха ,,дяволии".Нищо ново под слънцето.
14
3
 
40
 
! Отговори
К'с преди 7 години
Докато не започнат да споменават марки и наименования на производителя нещата няма да се оправят!Ако конкретен производител лъсва пред обществото после ше си помислят дали пак да го направят другите.
13
3
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Единственният проблем на тези от селата е че нямат време да го чакат да зрее 45 дни .След 10тият го продават,но те си казват./ако са честни/ Проблема е че трябва да имаш огромно помещение за ,,зреене на продукта" ,а за45 дни щесе натрупа бая количество което трябва да се застъпва.Аз също взимам и това ми обясниха,защо е така.
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо тези организации винаги съобщават, че "някой, някъде нещо е наарушил и някоя марка не е като хората", вместо да посочат точно кой производител, коя марка и кой продукт е в нарушение?Предполагам, хонорарното право работи в тези случаи.Казват му - намерихме еди какво си, той - на ви тези пари и не ме споменавайте.По този начин цялата тази система е въздух под налягане. Абсолютно безсмислена и безполезна за потребителите.Тези съобщения само служат за отчитане на дейност.
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние си купуваме от наши приятели от село,там се прави невероятен кашкавал,сирене,масло,нямате си и на идея ,каква разлика във вкусовите качества има.Големите вериги ни баламосват със всиичко,но ние сме си виновни.Намерете хора от селата и от там си поръчвайте,наистина няма да сгрешите.
10
14
 
29
 
! Отговори
художника преди 7 години
До Анонимен 3Стига с тоя бай Тошо бе! И тогава имаше тарикати дето слагаха настъргана керемида в червения пипер за грамаж, слагаха Хинин и Веро в кафето за икономия, слагаха тебешир в перилните препарати, инжектираха с урина дините за да зреят по-бързо. И тогава и сега българския производител и търговец е тарикат на дребно и мерзавец.
9
4
 
18
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Как мислиш кои са марките ? Aми нека те открехнем абсолютно всички са, слагат сухо мляко, а защо слагат сухо мляко ? Искаш ли да те светнем ? Литър лимонада колко струва и колко струва литър мляко, затова проиводители на мляко няма пий боядисана газирана вода и не питай. Купувай си качествен кашкавал от Германия хем после ще ни разправите колко големи евроатлантици сте ама той не се яде евроатлантизмал
8
4
 
35
 
! Отговори
коко преди 7 години
Проблема е в контролните органи...някой от тях са за пандиза
7
2
 
32
 
! Отговори
българка преди 7 години
Който иска да види имената на фирмите с некачествена продукция да влезе в сайта на активни потребители - там има таблица с информация. Не само за кашкавала, има и за маслото и за сиренето - бяха правени такива изследвания. По телевизията и в другите сайтове нямат право да оповестяват информация, защото ще се сметне за реклама на добрите и уронване престижа на измамниците. Какво да се прави - такива са законите.
6
6
 
8
 
! Отговори
художника преди 7 години
Яжте български кашкавал, подкрепете БЪЛГАРСКОТО! :-) :-)
5
2
 
35
 
! Отговори
Милена преди 7 години
Кажете кои са марките,за да не ги купуваме
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт' въпреки това защо се нарича кашкавал?! като в него няма мляко. Безумние поредно. И най-важното марките, марките кои са?
3
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствената им грешка е че не пишат какво точно слагат, а защо крият нека не купуват яжте въздух и евро-гейски ценности. А при лошия бай Тошо кило салам беше стотинки и то от месо и кашкавала беше с мляко.
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A защо производителя да знае къде е млякото, произвеждайте си качествено гледайте кози и крави и произвеждайте няма проблем.
1
2
 
67
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Нали се сещате, че така поднесена новината без имена на фирмите и продуктите не е нещо повече от това, което вече си знаем.