600 дневно се нуждаят от кръводаряване. Кръв – няма

1/3 от нуждаещите са деца, черният пазар процъфтява
Обновена: 11 апр 2017 10:23 | 11 апр 2017 10:15,
14
600 дневно се нуждаят от кръводаряване. Кръв – няма
Снимка: архив, Reuters

В българските болници има недостиг на кръв и кръвни продукти. Средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно в страната, като 1/3 от тях са деца.

Това обясни д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна политика и първа помощ" към Българския червен кръст (БЧК) пред "Фокус".

"Не достига кръвта, затова се прибягва и към искането на кръв от близките на болните. А когато има повече търсене, а няма предлагане, естествено, че има и нерегламентиран пазар на кръвта или т. нар. черен пазар", допълни тя.

Повече от 18 години БЧК провежда кампании за кръводаряване, като в момента е в ход пролетната кръводарителска кампания, която ще продължи до 20 май.

Д-р Димитрова посочи, че всеки човек от 18 до 65-годишна възраст, който се чувства здрав, няма хронични заболявания и не приема медикаменти, може да стане кръводарител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: БЧКкръвкръводаряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
работещ в спешна пом преди 7 години
Преди звестно реме при нас дойде италианец и каза,че днес трябва да дари кръв.В Италия всеки желаещ веднъж на 5 години дарявал и срещу това когато му се наложело получавал безвъзмездно.Ето едно интелигентно решение на проблема.Само желание трябва и нас да стане така.
10
1
 
1
 
! Отговори
Tarator преди 7 години
Tova e laja. Nema nikakvo dokazatelstvo.
9
1
 
1
 
! Отговори
Таня преди 7 години
Да увеличат работното си време центровете за кръводаряване. Колкото пъти и да ми се е налагало да ходя до там - километрични опашки от желаещи, чакане по 2 часа и работното време е само в делнични до 2 часа.
8
0
 
9
 
! Отговори
ttt преди 7 години
Kръв няма,а пред кръводарителския център в Русе винаги е изнервено и с опашки от чакащи.Персонала се мотае до обяд и след обяд не приемат желаещи.Едва ли успяват да минат повече от 10-15 човека.Лично аз никога павече няма да даря кръв защото и двата пъти когато се наложи да се прелива на мои роднини си я купувах по 200лв банката.В същото време на хора като Митьо очичките му преляха тонове кръв безплатно.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доброволното и безвъзмездно кръводаряване социално справедливо ли е?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даряваш безвъзмездно, а когото ти потрябва плащаш като поп. Крайно време е да се въведе ред и ценоразпис при даването на кръв.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кръвта няма цена.Няма цена приятелството и любовта и човешкият живот.Кръвта ми е ценна и ще даря само след като ми гарантира лекар моето здравословно състояние и гарантиране здравето на пациентите,които имат нужда от кръвни съставки.
4
1
 
15
 
! Отговори
доброволец преди 7 години
Попитайте в БЧК къде отива тази кръв! Изнасят я и продават в чужбина за хиляди левове! Затова няма в България!!
3
0
 
14
 
! Отговори
РусенецЪ преди 7 години
Дарявал съм над 15 пъти кръв абсолютно безвъздмезно! Е, ако не се смятат ваучерите на стойност 8 лева. А /-/ съм, сравнително "крива" група е. Когато обаче се наложи да се търси кръв за баща ми, пратиха ме директно на черния пазар. Та, кръв от мен няма да има. За никого! А, може - срещу 350 лева за банка. Точно 700 платих аз за две банки. Това е положението.
2
11
 
11
 
! Отговори
кръводарител преди 7 години
Хората не обръщат внимание на кампаниите, докато не се сблъскат с липса на кръв за свой близък. Хора, самото даване на кръв е около10 мин.и не е болезнено и страшно. Единственото неудобство е това, че ръката не може да се сгъва в лакътя поне 2 часа, защото е пристегната, за да не посинее около убождането. И не трябва да шофирате през този ден. Не забравяйте, че кръвопреливането е животоспасяваща процедура и ще ви накара да се гордеете със себе си, освен това и е полезно за собственото ви здраве.
1
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Дарявал съм над 13 пъти...имах и кръводарителска книжка! Да попитат в народното събрание....или там освен лой - друго няма!