Родителите на Габи: Не я уби туморът, а неадекватността в училище!

Агресията в училище ескалира, експерти търсят решение на проблема
Обновена: 11 апр 2017 09:04 | 11 апр 2017 09:00,
75

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София се заплита.

Вчера директорът на школото Данко Калапиш обяви, че детето не е дало никакъв признак на необходимост да се свържат с родителите.

По думите му Габи не дала индикации за наличие на проблем след инцидента, в който съученик я ритна в корема.

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с родителите на Габи, които споделиха своята истина за смъртта дъщеря си.

"Тя почина поради неадекватно състояние на училището", категоричен бе бащата на починалата Габи. Той настоя, че туморът в единия й бъбрек не е бил проблем и тя е щяла да живее без бъбрек или да й се присади такъв.

Странно е, че тя не ни се обади. Каква е причината? Родителите на момчето, което ритна Габи, дойдоха в "Пирогов". Майката плачеше в Следствието и молеше: "Простете ни", сподели още Марио Искренов.

Според майката на Габи Бистра Бранкова в училището е имало медицинска сестра, но не е ясно кога си е тръгнала.

Според нея начинът за спряване с агресията се състои в постоянни разговори между учителите, учениците и родителите.

Министерството на образованието вече обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата. Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов, голяма част от тях реално се правят във всяко училище, но друга част остават пожелателни.

"За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия", обясни той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения.

Психологът Младен Владимиров посочи, че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца.

"Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблема. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра", коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват.

"Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция", посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ.

"Трябва бързо да се вземат ефективни мерки - да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца", отбеляза Емил Джасим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
11
 
! Отговори
Да попитам ... преди 7 години
...експертите тук: идва единадесетгодишната ви дъщеря и ви казва " Едно момче ме ритна в корема!", вие питате "Как се чувстваш, имаш ли болки?", отговорът е "Не ме боли!".Колко от вас биха хукнали с детето си към Пирогов в тази ситуация?
34
1
 
23
 
! Отговори
Kreti преди 7 години
Когато бащата е Мутра а майката таньорка на пилон как детето да стане учен? Учителите нямат права не могат да бият с пръчка както някога преди 1989, ако направиш простотия учителката ще те набие а после и баща ти ако мъж на място. А сега родителите бият учителките , какво възпитание искате от учители след като малките нямат респект пред тях? Кажете имента на убиеца и родителите му кои са , да не е син на депутат?
33
3
 
17
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
Добро или лошо ,но преди 1989г имахме образование...Сега нямаме нищо...Ама нищо !
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам идея откъде да се вземат пари, за да се осигури мед. лици и психолог във всяко училище. Комисионните, които директорите вземат при покупка на нещо си, или при ремонтите, да отиват за заплати на тези хора. Знам, че комисионните са в размер на 30%. Това не са малко пари. Всички знаят, че директорите взимат тези пари, но никой не взема мерки, защото това са пари от делегираните бюджети, тоест-на колектива. А това е престъпно облогодетелстване.
31
1
 
19
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Как е възможно да се говорят подобни глупости.Не съобщиха ли че детето е било с разкъсан дроб - далак,за какъв тумор говорите.Не ви е срам.Бог да е на помощ на родителите и да съдят виновниците.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До съмнения "Най-вероятно" е споделило? С кого - с учителката? Та нали споделянето става в клас, пред всички деца? Някое от тях е казало " Габи плачеше от болка, ама госпожата й нареди да пази тишина!" ? Има ли такива показания от поне едно дете, свидетел на инцидента?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не е за вярванеУви, можехте да разказвате "достоверно" врелите си некипели ако не беше видеото от "побоя". Не е за вярване друго - че след това видео има едноклетъчни, които държат на версията на лъжещите близки на починалото момче за случката...
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кой да каже като е умирало от болка, ако е получило перфорация не може да каже и дума. Просто се е свило детето и е умряло а *** в училището пак се опитват да ни баламосват.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега пък пари им трябвало в училищата това бил проблема .Не знам с пари как можеш да възпиташ за длъжности който не са необходими съветници глупости самото безхаберие на цялата ни общност като съвест никой не обръща където и да си внимание на нуждаещия за помощ за това внимание не трябват пари .А бе хора за да се реши някакъв проблем в обществото което зависи от самите нас все пари ли трябват тия съветници за нищо не стават само да лапат заплата за нищо "да си клатят краката".
26
3
 
12
 
! Отговори
съмнения преди 7 години
1. Детето е ударено в стомаха. Това не е някаква никаква болка. Най-вероятно е споделило. Трябвало е да реагират по-рано. А и детето е споделило на учителя, че е ударено. Вярно, не винаги тези удари са фатални, ама малко застраховка не пречи. Второ: абе имало тумор. На мен все тумори ми намират, а после се оказава, че не видели. Това е малко съмнително. Сега, учителите да кажат не отговаряме за това, което става извън часовете- по ще ги разбера. Нормално е, да искаш да се защитиш, ама все пак
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се жалват родителите по всички медии, колкото и медиите да се опитват да правят сензации, в крайна сметка не учителите са ритнали детето в корема.
24
4
 
16
 
! Отговори
4i4i преди 7 години
Проблемът е, че ги оставят безконтролни в занималнята. Учителките си намират работа навън защото им идват много 25 маймуни на главата. Калапиш беше много важен в началото на годината, но поведението му след инцидента е неуместно и явно разчита да се позамажат нещата. Имах по-високо мнение за него. Дъщеря ми учи в това училище. Ръководния екип всяка втора приказка им е 'това не зависи от нас' човекът трупа точки за политическа кариера ...лично мнение
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами възпитавайте си децата!
22
8
 
3
 
! Отговори
Абе... преди 7 години
Абе, нещастия стават и никой не може да ги предотврати. И да е имало мед сестра, и да са се обадили на родителите, и каквото и да бяха направили - все тая! Каквото е имало да се случва, се е случило. Не виждам сега смисъл да се рови и да се предприемат неразумни действия като "сестра във всяко училище" и други такива щуротии.
21
3
 
21
 
! Отговори
Пф преди 7 години
Вярно е,голяма трагедия е това.Но според мен основната вина е във родителите(не в конкретния случай,а по принцип).Защотото повечето деца днес нямат елементарно възпитание и уважение към никого.Ходят на училище колкото да имат присъсъствие,а главите им празни.Прав е по долу Мартин,не е виновна учителката.Попитала е детето дали нещо го боли,а то е отговорило отрицателно.Тя е учител,не е доктор.Според мен виновна тук е държавата,защото не осигурява медицинско лице до края на учебните занятия.
20
2
 
15
 
! Отговори
Неа до Мартин преди 7 години
Сливи или друго ... Все тая . Щом се е разплакала значи я е боляло . Тук тълкуваме невербалното поведение . Децата имат склонност да се правят на смели ...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мартин и той е на 11 и си казва като го боли и затова неможе да разбере милия какво му обяснява каката
18
3
 
17
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Майката на другото дете казала Простете ни ... Е как се прощава такова чудо ?
17
9
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
До Неа до МартинПредполагам сигурно сливи е имала в устата, че не била могла да каже, че е боляло.
16
4
 
9
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Ако децата имаха правилна преценка на 11 щяха да стават пълнолетни тогава . Както се вижда обаче дори възрастните не са имали . Не обвинявам никой , просто разсъждавам ....как се стига до такъв край ...