Пробутват ни румънски агнета за родни, яйца М – за размер L

Започва активното пазаруване за празниците, започват и проверките
13 апр 2017 18:55,
37
Пробутват ни румънски агнета за родни, яйца М – за размер L
Снимка: Reuters, архив

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите. Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се представят за родно производство. А то е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът.

По думите му животните често се внасят незаконно, за което се плаща между 100 и 200 лв. на превозно средство. Специалистът обясни, че това става с затворени бусове, в който се превозват по 100 агнета. При нелегалния импорт проблем има с документацията като липсата на пътни листа, освен това не се знае какъв е произходът на животните и дали те са здрави.

Още по темата

Освен това много често агнетата се колят и в незаконни кланици, които са в граничните райони като Свищов и Шумен. Според информацията на организацията около половината от агнешкото на пазара е българско, а останалото е с различен произход - Румъния, Нова Зеландия и Австралиа.

Причините за вноса е по-ниската цена на килограм живи тегло. Себестойността на български производител за килограм живо тегло е около 5,2 лв., това означава, че за трупно е около 10,6 лв., а като се добавят таксите на кланиците, както и ДДС, то във верига трябва да се продава за около 13,6 лв., обясни Зоров пред "Монитор". И посочи още, че в момента търсенето на магазините е за килограм агнешко на стойност 12-12,5 лв. на която може да се предложи само румънското.

Експертът посочи, че именно тарифата е основното, по което потребителите може да се ориентират дали месото е родно производство. Той обясни още, че се вижда и по външния вид на местото, което обаче за неспециалисти е по-трудно да се определи. Зоров припомни, че Турция прекрати вноса си за българско агнешко именно защото търговци са продавали румънското, представено като родно производство.

Освен с месото за трапезата по Великден трябва да внимаваме и за яйцата. За търговци, които предлагат яйца с размер М за такива с размер Л, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). В момента организацията е започнала проверка по случая, обяви Димитър Маргаритов, председател на организацията. И поясни, че се ще се изследват размерът и теглото на продукта.

През следващите дни, когато ще е най-активното пазаруване преди празниците, инспекциите във търговските вериги ще продължат. Маргаритов добави, че ще има и проверки от съвместни екипи на КЗП и Българската агенция за безопасност на храните. По думите му взаимния контрол го прави по-ефективен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
12
 
! Отговори
Чушкопек преди 7 години
АвстралиА? Добре :)
10
1
 
26
 
! Отговори
Агънца мили преди 7 години
И агънца ли вече няма на родния пазар? Производство йок в БГ, само потребители. Някой (Запада) си прави яки пари на наш гръб то е ясно дори и на първи клас.България-страната която внася всичко защото не произвежда нищо. Честито.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бивш колега ми "пробута" домашно агънце за 5 лева/кг. Утре ще си го взема заклано и изчистено. Вие купувайте *** от немските вериги, ха-ха-ха!
8
3
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Значи контролните органи си барат органите
7
0
 
25
 
! Отговори
сс преди 7 години
До А БРЕШумен е граничен район,колкото Мария Нестерова е журналист.
6
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Не е важно...какво,важното е,да е...много.(войнишки...лаф в столовата,преди обяда)
5
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 7 години
Български Агнешки Комитет Ви обявява за гладни вълци...
4
0
 
24
 
! Отговори
А БРЕ преди 7 години
Шумен какъв пограничен регион е бре и от кога Румъния ни е взела пак Южна Добруджа, че не знаех?!?!?!
3
0
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Пазар за Агнешко има колкото искаш, нашите нали бяха в Са една голяма делегация да уговарят стокообмен. А и Турция е голям консуматор на агнешко месо
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гогоТака се съсипва българското производство.Освен,че не получават достатъчно средства нашите животновъди,сега имат и загуби,които няма как да възстановят и някои които са разчитали на продажби могат да се откажат да отглеждат животни,губят се и работни места и животновъдство и редки,защитени породи.
1
1
 
25
 
! Отговори
гого преди 7 години
и кво кст са румънски, има ли значение от коя страна на Дунав пасе.