С 29 млн. МВР спасява "Great Wall", купува си джипове – 290 бройки

Преди няколко месеца дружеството подаде молба за несъстоятелност
26 апр 2017 09:00,
210
С 29 млн. МВР спасява "Great Wall", купува си джипове – 290 бройки
Снимка: архив Reuters

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия" за над 30 млн. лв., става ясно от обявената обществена поръчка.

Фирмата е изместила гиганти като "Мото Пфое", "Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България" също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията.

Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан, пише "Сега".

В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. Единствената кола, която се сглобява в България, е "Great Wall".

"Това допринася за намаляване на себестойността на предлаганите автомобили", пише в документите. Единична цена не е посочена, но сметката показва, че МВР ще похарчи средно по 100 000 лв. на кола.

Още по темата

Наскоро "Литекс Моторс", която сглобяваше у нас колите от марката "Great Wall", близо до Ловеч, подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Едноличен собственик на капитала на "Българска автомобилна индустрия" е Андон Димитров, сочи справка в АПИС.

До средата на 2015 г. той е бил в управата на "Литекс Моторс". Преди това е управлявал и дружествата "Литекс Комерс" и "Литекс Пропърти". Член е и на управата на футболния клуб ЦСКА-София. Самата компания е регистрирана през март 2012 г., като тогава се казва "Литекс-Бус". В средата на 2015 г. вече е "Ловеч-Моторс", а от февруари тази година се сдобива с актуалното си име - "Българска автомобилна индустрия".

Стойността на поръчката е над 29 млн. лв. без ДДС., като търгът е прекратен по втората позиция - за доставка на мобилни технически работилници, с които да се поддържат новите автомобили. За поддръжката вероятно ще се обяви следващ търг.

Поръчката за колите на Граничната полиция е поредната, която се финансира с европейските 320 млн. лв., отпуснати на страната ни от ЕК за справяне с миграционната криза. И предишното ръководство на МВР, и служебният министър заявиха, че търговете ще са спешни, защото ако не приключат до септември, парите трябва да се връщат.

Това няма да са първите високопроходими коли, произведени у нас, които ще получи Граничната полиция. Преди няколко месеца германското вътрешно министерството подари на МВР 12 ловешки коли за над 807 хил. лв.

Още при основаването на завода на Ганчев няколко автомобила бяха дадени на полицията безплатно, за да тестват качествата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
8
 
! Отговори
юрааа преди 6 години
Интересно Кой ще гонят с тия Китайски Бракми ? Тях си ли ? Щот Те са бракониерите и разбойниците и те си прекарват имигрантите ?? Китайските консерви, хем са скъпи, хем ще паднат за 3 години и после Хоп ... Нова Далаверка таман преди изборите! Ще ви черпят пак 3 кебапчета и една бира да им гласуват пак ??!! Хаха еххх Лесен народ лесееен !
104
1
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Анонимен 96В момента в Ловеч правят един монтаж. Нищо повече. Автомобилостроене се започва с разработка на собствен двигател. От СИВ не ни разрешиха да купим лиценза (вамо-варна) на Перкинс за автомобили, а само мотокарния вариант( бавнооборотен). Така ни натикаха в мотокаростроенето и ни отклониха елегантно от автомобилостроенето.
103
3
 
13
 
! Отговори
ехаа преди 6 години
да не забравяме че герб са милиционерска партия! явно и те не го забравят! милиционер веднъж - милиционер за цял живот.
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално на Гришата, откак ги няма Гоце и Нора, като цяло не му е лесно. Оставиха го сам да се оправя и виждаш докъде я докара.
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от мързеливи хора пишещи се за журналисти !
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104да за белите страни е така,нотук с тези,които си избираме не 1 завод за коли ,а10 да имаме същите ще сме.Както и в енегетиката не 1 , а10 АЕЦ дълги и късиинкасатори няма да намалят тока.За горивата тоже.
99
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 30 млн. ще се купят 290 джипа, демек всеки ще струва по 103 500лв, за тия пари може дас е вземат доста по-скъпии качествени коли, но явно сега ще се направи една голяма кражба и далавера с Литекс.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе съм казал, че нямат традиции от преди СССР, казах, че СССР им предоставя тази възможност да се специализират в автомобилопроизводството. Всички знаем, че Шкодо е създадена в началото на 20 век, но ако СССР коже НЕ, и господ да си няма да ти потръгне производстовот на автомобили, когато съществуваше СИВ. Затова по полека с оплюването на българските производители. Не им е никак лесно.
97
5
 
9
 
! Отговори
Крум преди 6 години
До 7+Стига с тези 100 000 лева бе! Предложената обща цена от Българска автомобилна индустрия е 11 000 000, заедно с всичкото допълнително специализирано оборудване (компютри, принтери, системи за автоматична идентификация на регистрационните номера, терта радиотерминали, светлинна сигнализация и др.). Ако можеш да смяташ, ще видиш, че "авторката" на материала е увеличила повече от два пъти действително предложената цена.
96
2
 
13
 
! Отговори
ура преди 6 години
после чакайте пенсии - хаха я пийнете малко уранова бира и не я мислете. Края ще дойде бързо!
95
4
 
13
 
! Отговори
ура преди 6 години
Стандартна Българска VIP милиционерска далавера. Фифти-Фифти! 50% за гербажиския клан , 20% за завода и 30% за Гриша Ганчев.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поръчката е голяма и доставчика прави отстъпказначи "големият дувар"продава тези коли за около120 бинки. на пазара.брейй...тцъ...тцъ.!
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение на 96Единственният ни шанс е да се закачим за някой производител на автомобили и по този начин да създадем автомобилна индустрия и в България. За сравнение, страни, в които се произвеждат автамобили и8или части за тях имат много по висок стандарт на живот от страни, в които няма автомобилостроителство и8или производство на части за тях. Недоумявам негативизма в пишещите тук. Нима искате да изнесем национален капитал за друга страна, като купим автомобил, произведени/сглобени другаде
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите имат традиции още отпреди да ги налази СССР.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение на 96След това СССР предоставя възможност на Чехословакия да се специализира в автомобилопроизводството и за всички ни е видно къде са сега Чехия. Страна като България ще започне със сглобяване на автомобили, защото е много трудно да започне да налага изцяло собствено произведен автамабил. Мислиште ли, че германските, френските, италианските, турските и азиатски производители ще ни оставят да успеем в подобно начинание.
89
3
 
11
 
! Отговори
7+ преди 6 години
Как да разбирам това, че германците подаряват 12 за 807000 лв, тоест 67 250 лв, а ние ще ги купуваме за по мин. 100 000 лв на кола ???
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ясно ли е за точно кой модел става въпрос, тъй като Great Wall има доста модели ? Не сравнявайте цените от сайта им, може и модела който са предложили да не се сглобява още в България.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 4 години тоест края на Мангата ще има да връщат доста пари дето са си ги присвоили като Тодор Живков после ''куче влаче рейс Фараони , Пирамиди''
86
2
 
4
 
! Отговори
Благо преди 6 години
До АнонименТи чувал ли си нещо за гаранция, анонимен приятелю. Знаеш ли, че част от цената не се плаща на продавача, докато не изтече периода, в който автомобилите са в гаранция? Или просто си пишеш така?