Българите не се отказват, тръгват на път към Македония

3000 нашенци ще отидат по празниците в съседката ни
Обновена: 29 апр 2017 07:32 | 29 апр 2017 07:30, Елка Василева
19
Българите не се отказват, тръгват на път към Македония
Снимка: архив, Булфото

Около 3000 българи се очаква да тръгнат на път към Македония за предстоящите празници - 1 май и Гергьовден. Въпреки напрегнатата ситуация нашенците няма да се откажат и ще предприемат пътуванията, които вече са планирали. Това заяви за "Монитор" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Не се очаква никаква промяна в нагласите за пътуванията независимо от събитията, които се случват. Единственото, което бих посъветвал тези, които ще пътуват, е да следват инструкциите на Министерството на външните работи, които са достатъчно ясни", бе категоричен Драганов.

Според него е по-добре туристите да избягват места, където има струпване на повече хора. "Не очаквам продължаваща ескалация на кризата там на база всички декларации, които бяха направени както в Македония, така и от българските и европейските политически лидери. Проблемът е съвсем локален, не е наводнение или някакво бедствие, което да засяга голяма територия", допълни експертът.

През май се очаква общият брой на пътуванията към Македония да е приблизително 33 хил. Това обаче не са само туристи, а и хора отиващи там по различни поводи като работа или посещение на близки и познати. През август дори пътуванията ще стигнат 50 хиляди.

Даниела Стоева, член на УС на Асоциация на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), също обясни, че няма отлив на туристи към западната ни съседка. „Единични са случаите на отказ“, бе категорична тя.

По думите й основната дестинация, която посещават българите, е Охрид и не би трябвало да има проблеми с наши сънародници, които ще излязат зад граница.

По нейни изчисления около 15 – 20 автобуса с родни туристи предстои да тръгнат за 1 май и още приблизително толкова за Гергьовден. „Колегите поддържат връзка с външното министерство“, увери още Стоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: македониятуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е, възможно е средната заплата да е толкова. Ако максималната стане 15000 лева, що да не е възможно? При положение че минималната си остане горе-долу колкото е сега.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sichkoto balkan sha sa shiuptizira ili pone sha sa sunetizira!
11
3
 
6
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Македонците досега се смятаха за "прави срби" и само српското почитУВАха, заШТоТО онези ги признавали за ПОСТОЙНА ДРЖАВА., Ама вече няма полза от отва, заШТоТО Србиja вече западна, а безвизовите паспорти сега са българските. Сега пак искат да станат бЛгари ама ги е срам че се пишеха срби толкова време и се правят на антиЧКИ дето ни почитУВАЛЕ. . Пък и през това време дойдоха албанците.
10
2
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Вашия *** журналист като троши паметника на българските войници с чук, ти къде спа ?
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо страшно няма в Македония! Медиите за да има кой да им чете писанията толкова раздуват нещата че направо ще се спукат. Преди малко един приятел ми се обади и каза че всичко си е нормално в Македония. В момента си пазарува евтини стоки и си пълни буса. За 100 лева е купил толкова продукти че ако беше ги купил от тук в мутроландия щяха да су ктруват над 300 лева. След малко отива да си зареди дизел на 1 лв. и 50 ст.
8
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгарите зорлем се набутват между шамарите в гьрция стачка в македониябои в турция султанат ама ние трьгваме
7
1
 
6
 
! Отговори
до кало преди 6 години
Миленко Неделковски што не излезе сега со чукот да мафта
6
11
 
2
 
! Отговори
кало преди 6 години
Кога е горено бугарско знаме бе зелко!? Инаку jас ги почитувам бугарите како братски народ и со задоволство би живеел заедно отклоку со шиптарите...ама мнозинството блгарчета само знаат да jадат трици кога ке прочитат некаде нешто за Македониjа.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, нашенецът си отива до провинцията, какво има да се плаши.
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично ще посетя Македония само когато стане отново българска. Сега нямам желание разни екскурзоводи да ми обясняват нелепости за "македонскиот цар Самуил" и други подобни измишльотини.
3
6
 
24
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До 1Изключителен братски народ са нищо, че имаше предаване как най-големия срам за македонците е било да кандидатстват за български паспорт за да се движат към запада. И нищо, че миналата година горяха българското знаме. И нищо, че оня журналист разруши едни български паметници и след като го пусна в фейса събра хиляди харесвания от братския македонски народ.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междусъюзническата война. Няма братя наоколо. ПШознавай историята си.
1
21
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Защо да не тръгнат българите за братска православна Македония ?Къде според вас е мястото на българите ? В Саудитска арабия ли ? ... Верни на повелята на световния елит уж българските медии храчат по братски нам православни и християнски народи и се опитват да ни сближат с друговерци и исторически врагове.Докато е жив и последния истински българин това няма как да стане !Като умре - живейте си в евроатлантическата мултикултурна ***, която харесвате. Няма проблем !