Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
31
 
! Отговори
123321 преди 6 години
спи до обед, цяла нощ бошува по барове - мята салфетки, телефона му - поне 1200 лв., на тениската пише BOSS, не иска да чуе за казарма, ходи на фитнесче, козметик, живее с мама и тате.. Що е то? БГ 25-40 год.мъж!!!
175
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само до липса на възможност. Преди да се съберем с мъжа ми и да заживеем в едно жилище ( негово) и аз живеех с родителите си и то при положение, че имаме още един апартамент, който се дава под наем. Всички работехме и това не ни беше жизнено важен доход, но защо да се губи като се прибирах само, за да се изкъпя и наспя.
174
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринХубаво е да израстнеш с дядо и баба да, стига да не си на 30. Тогава е тъжно.
173
12
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
И? Това проблем ли е. Дядовия апартамент е преписан на баща ми, баща ми ще го препише на мен. А аз някой ден като имам деца ще го препишат на тях. Децата ми дано не се отделят от мен, както татко не се е отделил от дядо. Какво по-хубаво от това да израснеш с дядо и баба? За това имах хубаво детството.
172
1
 
7
 
! Отговори
Аз съм 191 преди 6 години
Те затова, защото си обичам мама!
171
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите ниски - наемите високи! Ето го и следствието!
170
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 193Идеално описахте себе си, да.Споделяме едно мнение.
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То, тъпо, тъпо, че чак вдлъбнато и с лек недостатък в характера :))
168
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учени правят проучване кое е по важно за мъжа: жената или любовницата.Питат американец:- Кое е по важно за теб: жената или любовницата?- Е как! Тук си в Америка! Ние имаме мечта, къща разбира се, че жената!Питат италианец:- Кое е по важно за теб: жената или любовницата?- Е как! Тук си в Италия любов, вино, аморе разбира се, че любовницата!Питат и един българин.Българинът мислил, мислил, пък накрая казал:- Аз си ги е*ем и двете, ама най- си обичам мама.
167
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Of 186Очевидно обърках, думата като казах, че схващате бавно. Точната дума явно е - изобщо не схващате. Човекът ви е попитал какво е станало, след като сте се събудили, а вие питате от какво точно сте се събудили. Обикновено човек се буди от сън. При Вас, обаче може да е различно. Да се будите от работа, от закуска или размисъл... Само в подобен случай въпросът Ви би бил оправдан. От мен лека работа или закуска, или размисъл...
166
1
 
24
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Мамините журналисти 3 милиона българи в чужбина от Швеция до Америка наем ли плащат при родителите си ли живеят или четата бг журналистика в Канада примерно Циркаджии клоуни смешници сте , дотягате бг журналистите най *** в света .....
165
4
 
5
 
! Отговори
Синко преди 6 години
Взе най- си обичам мама, те затова!
164
3
 
17
 
! Отговори
Евростат - от медии преди 6 години
България крие и не е предала задължителни данни за нивото на заплатите и доходите от 2010 година. Да не би да се страхуват, че фалшивите им прокламации за уж по-висока средна работна заплата ще лъснат при статистиката на ЕС?
163
1
 
3
 
! Отговори
До 183 преди 6 години
Вие нищо умно не сте казал, че да има какво да се схваща :(
162
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото такава ни е образователната система, защото има огранизации като БГМАМА. Ето затова. Първо в семейството някакви си майки орлици с болни амбиции ги гледат като писани яйца и не и дават дори само да си напишат имената като попълват документи, и им набиват в главите че са богове по всичко и ако им напишат двойка идват и се разправят, видиш ли децата им били гении а учителите не ставали. Защото в училище вече не ги учат на нищо защото видиш ли щели да се затормозят и да се изморят. Това е !
161
4
 
1
 
! Отговори
до 160 преди 6 години
Май бавничко схващаш, а?
160
0
 
16
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Незнам за всеки втори, но поне моите приятели в България са доста стабилни хора...не живеят с родителите, но им помагат...работят си и си плащат квартирите...имам приятели, които живеят с тях (което не е нещо срамно), но си работят и не чакат на готово! но, че има ***, на които им работи само устата и чакат на готово, да...и такива познавам:-)нот: Аз живея отделно!!!:-):-):-)
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да наемат дори и пенсионери, просто няма да има и фирми, където да ги наемат.Държавата се закрива.
158
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХЕ-ХЕ600 ЛЕВА ЗА ИТ ИНЖЕНЕР.ЧЕ ТЕ ЧИСТАЧКИТЕ НА ЛЕТИЩЕТО ВЗЕМАТ ПО 1200
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 170Как знаете? Познавате всеки успял поотделно и знаете по какъв начин конкретно се е замогнал? Явно българинът е и медиум.