ОмбудсМая на поход... бързи кредитори, монополи, ЧСИ-та

Тя обяви, че се готви за трудна битка в пленарната зала
Обновена: 5 май 2017 13:56 | 5 май 2017 13:52, Василия Пейчева
76
ОмбудсМая на поход... бързи кредитори, монополи, ЧСИ-та
Снимка: архив, Булфото

Омбудсманът Мая Манолова продължава похода си срещу частните съдебни изпълнители. Общественият защитник и граждански организации внасят законопроект, ограничаващ произвола на частните съдебни изпълнители, банките и монополите. Манолова очаква тежка битка в пленарната зала, тъй като тя внася подобни промени за пореден път.

В предложенията са записани промяна в начина на призоваване, тъй като в момента гражданите биват осъдени без изобщо да знаят, обясни омбудсманът. Предлагат и да се даде възможност и на гражданите да възразяват и да водят съдебен процес за доказване на задължението си.

Друга промяна предвижда длъжниците да могат да платят без частен съдебен изпълнител на кредитора, тъй като дългът може да нарасне значително заради таксите. Също така се предлага таксите да бъдат намалени и техният общ сбор да не надвишава размера на задължението.

Друг проблем е, че се продават имотите на длъжниците на много ниска цена. Затова омбудсманът предлага длъжниците да могат да обжалват оценките на имотите си и да не бъдат продавани без пари.

Манолова очаква сериозен отпор от страна на частните съдебни изпълнители.

"ЧСИ строяват редиците. Вече имам искания за това колко жалби има срещу тях - те правят проверка на начина, по който си върша работата. Предполагам, че скоро ще искат да проверяват и личния ми живот, но ние няма да се откажем", закани се общественият защитник и ги обвини, че гледат само своите лични частни икономически интереси.

Манолова се готви и за трудна битка в пленарната зала, тъй като не за първи път внася промени, но те досега не са били приемани.

"За четвърти път внасям тези предложения – за втори път като омбудсман и два пъти като депутат. Очаква ни сериозна битка. Въпросът е на коя страна ще застанат депутатите", заключи тя и посочи, че на общественото обсъждане са участвали депутати от различни парламентарни групи.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен
АМИ ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ НЕМА ДА ГИ ВЪРНЕШ НАВРЕМЕ И ЗАТОВА ГИ ДАВАТ ТЕЗИ БЪРЗИ КРЕДИТИ ЗА ДА ИЗНУДВАТ И ПЕЧЕЛЯТ С ЗАКОНООБРАЗНО БЕЗЗАКОНИЕ А БАНКИТЕ---СЪЩАТА РАБОТА ПРЕДИ 1989 ЛИХВАТА БЕШЕ 2 ПРОЦЕНТА А СЕГА---14 ДОРИ 100
63
2
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Дали има хора, които да се сещат все още, че правомощията на ЧСИ-та и статутът на ЧСИ са дадени на едни определени лица от държавата и те са овластени от нея. ЧСИ не е някакъв наследствен частен бизнес, бащиния!
62
1
 
7
 
! Отговори
morelini преди 3 години
Подкрепящите тук и ГЕРБ и БСП и ОП...да видят кой милее за народа...КОЙ.4тири пъти внесено и на всичките депутати им минава около ушите.Да се направи законово уточнение.Никой.Да се спре това беззаконие.Тези 240...изберат ли ги са Богопомазани,те нямат проблеми...проблемите остават както винаги за НАС.Те мислят за нас само преди избори през другото време ненужни.Колко жалко....
61
2
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Някои хора са се изказали доста неподготвени! Никой не казва взетото да не се връща! Връщането по принудителен ред обаче не бива да става чрез беззаконие! Има съдебни изпълнители, които са си пълни престъпници. Да не говорим, че има начин да те превърнат в длъжник без да дължиш. Тези неща трябва да се променят.
60
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 години
може ли да обясни как от 2 лв остатъчна сума /1 евро/ след това искат рекет стотици? Това е равносилно на откуп
59
1
 
22
 
! Отговори
Търговище преди 3 години
В бедната ни татковина Мая е Надежда. Дали се отнася за две кокошки или за крупно организиран рекет тя взема решение и е Боец Това аз го разбрах, а какво си мислите вие няма значение. Важното е че има поне един Българин, дори той да е последният. Успех Мая.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64
ЗНАЧИ ЕДНИ МОЖЕМ ДА СМЕ КОРЕКТНИ А ДРУГИТЕ ИСКАТЕ ОПРОЩЕНИЕ!
.

щом още плащаш - значи можеш и значи има какво още да доят.
щом не плащаш , значи - "туто финито" - кой еб*ал, еб*ал - всяко безумие и измама, имат някакви рзумни граници, извън които се израждат и просто губят смисъл!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иванов
тех това им е работата, а някой че не може да смята си е негов личен проблем,;
.

и аз така казвам - това е техен проблем, когто съзнателно отпускат неизплащаеми заеми.
не може да вземеш нещо, коего го няма - да са мислили като дават, чрез лъжа и измама!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
ABE KAKWO СЕ ОПРАВДАВАТЕ СЕГА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВВРЪЩАТЕ А ЗАЩО ГИ ВЗИМАТЕ?
.

а ти как така даваш и раздаваш уж "чуждите пари", без да си сигурен, че този, който е имал наивитета да кандидатства и на когото отпускаш пикселите, дефакто ще може да връща ?
55
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
ABE KAKWO СЕ ОПРАВДАВАТЕ СЕГА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВВРЪЩАТЕ А ЗАЩО ГИ ВЗИМАТЕ? ЗНАЧИ ЕДНИ МОЖЕМ ДА СМЕ КОРЕКТНИ А ДРУГИТЕ ИСКАТЕ ОПРОЩЕНИЕ! ЕЕЕЕЕ АЙДЕ Ф...АКА
54
15
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
До Анонимен

тех това им е работата, а някой че не може да смята си е негов личен проблем, не на коректните платци. Незнанието и неграмотността не те прави нито по-малко виновен, нито по-малко дължащ ! Това като стане ясно на всички, нещата ще се оправят.
53
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
браво, Мая
52
0
 
13
 
! Отговори
Болниците преди 3 години
Трябва да си набавят списъци с ЧСИ и банкери, за тях плащането трябва да е такова, че самите болници да си покрият загубите за нула време
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зада се занимаваш с бизнес / да даваш продукт,услуга/ да си намериш клиенти/и да те търсят/ се иска среда изградена с време. Създаваш си ИМЕ.
ТУК В БЪРГАРИЯ НЕ СЪЗДАДЕНА ТАКАВА СИСТЕМА И РИСКА Е ГОЛЯМ ЗА КРЕДИТОРА И ДВА ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ЗА ПОЛУЧАТЕЛА НА КРЕДИТА.
Получатела не е РАВНО ЗАЩИТЕН , КАКТО КРЕДИТОРА.
В ТОВА Е СМИСЪЛА НА ОМБУТСМАНА.
Пример. НЕ МОЖЕ ЕДИН КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ДА ТИ РЕШАВА ИНДИВИДУАЛЕН ПРОБЛЕМ В ТОПЛОФИКАЦИЯ.
50
10
 
5
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 3 години
Съда изпраща съобщение, че те съдят на адреса ти по лична карта, а не по фейсбук. Това, че всеки си прави каквото си иска и където си иска, като си мисли че няма никакви отговорности и последствия, е наш национален спорт. Взимаш пари назаем, забравяш да ги върнеш, после се пошматкаш из странат , поработиш на морето, после на Банско, тук-там из Европа и като се върнеш след една година, установяваш, че съда в Мезда, те е осъдил, по адрес в лична карта! И дължиш пари и за служебен адвокат, даже!
49
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
До Анонимен

Това да си мислиш че с 1200 лв заплата ще връщаш 800 лева кредит 5 години, не е облъчване, а олигофрения !
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази "държава" място за нормални хора няма! Терминал 2!
47
1
 
4
 
! Отговори
Право преди 3 години
След като съществуват ЧСИ, ще съществуват и Частни съдилища! Те ще съдят също без да уведомяват грабещите.
46
2
 
20
 
! Отговори
Търговище преди 3 години
Имах възможност да се запозная с нейният начин на работа и бяхме възхитени от енергичната и решимост да помогне на всеки. Да тя наистина е различна, подкрепям изцяло това държавата да поеме функциите си и да се сложи ред.
45
15
 
3
 
! Отговори
Гиньо Кологов преди 3 години
До Търговище

Чаровна -дръжки ! Разведе кмета на Кюстендил,разведе бай Ангел Найденов ...Айде да не казвам каква е...