Цената на агнешкото – без промяна. Евтин внос подбива родното

Производители искат помощ от държавата, за да са пълни оборите
6 май 2017 09:33,
36

Цените на агнешкото са без промяна. Заради големият внос от Румъния и Македония, тази година родните фермери отчитат ниски продажби. 

Вече повече от 12 години Цанко Станков отглежда агнета във фермата си край Перник. Има редовни клиенти, но признава, че по Гергьовден наблюдава все по малко търсене.

"Те познават вкусовите качества на агнетата, идват, когато разберат каква е цената, се отказват от нея", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Изкупните цени във фермата на Цанко са в порядъка на 8 лева за килограм живо тегло.

Други животновъди обаче са принудени да свалят стойността на продукцията си заради завишения внос. На животинския пазар в Благоевград производители разказват, че не могат да продадат стоката си.

"Ние оня ден търсихме 6 лева, не ни дават, сега тъсим 5 лева. Пак им се вижда много, къде да го даваме, като фуража е скъп? Едни произвеждат и печелят, ние сме губещите, ама какво да правиш", коментира Милан Олев, животновъд.

"От Македония и Румъния свалят на 4,50 и тук го продават на божествени цени. Е редно ли е моето да не продавам тук, а те да внасят", чуди се Стоян Тренчев.

И докато някои се борят с чуждия внос, други, заобикаляйки данъчните тежести предлагат по атрактивни цени. На  импровизирания пазар в столичния квартал "Христо Ботев" килограм месо от живо агне струва 4 лева.

"Имаме си 7- 8 овце всичките. Изкарали сме ги да продадем, но ние повечето на вересия ги даваме. После като пуснат пенсиите и ни дадат паричките.Кво да ви кажа – при тая безработица, при това безпаричие, няма как да ги даваме на по-висока цена", признава Гошо, продавач на агнета.

В магазините ситуацията е малко по-различна. Търговци са мнение, че българското месо винаги е било на пиадестал по празници.

"Е, зависи кои какви средстава може да отдели, но по принцип може да е по-малко обаче да е качествено", коментира Боряна Иванова, продавач в месарски магазин.

В магазинната мрежа средната цена на агнешкото трупно месо е 15 лева за килограм. Клиентите определят сумата като справедлива, когато се гарантира качество.

"Според мен е с проверено качество, другите са замразени и кои знае от кои държави идват и от кои запаси", коментират те.

И докато потребителите се надяват на качествена родна продукция, производителите настояват за повече помощ от страна на държавата.

"Не искам да имам в джоба, искам стадата да ги увеличавам, това е проблемът, не знам как ръководителите на министереството и партнийните структури решават този проблем, но животновъдството и овцевъдството е страшно зле", коментират от бранша.

Животновъдите у нас настояват за по-големи субсидии, с която да развиват бизнеса си, както и за облекчаване на критериите при износ на родна продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика. Защо в Румъния го могат, българите в Зпадна България (Македония) го могат, а тук не?Но от друга страна се говори, че качеството на евтиното месо не струвало. Сигурно е така. Имаше една мандра в Родопите правеше невероятно сирене, но по-скъпо от другите "сирена" и фалира. И сега ядем тебешир. Трябва да има някакъв начин хем да е икономически изгодно хем да е качествено, но не се сещам какъв е.Пазара убива качеството, което е парадоксално.Нали трябваше да е обратното.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ни превърнаха в потребители, нищо повече. Ние сме единствено потребители в техните очи, пазар. Защо на нашите фирми не дават субсидии като на другите ЕС държави? Всичко от Германия до Италия на изток е в ЕС като потребител. Само теглим държавен дълг и консумираме, 1 от тия държави няма да е приета като равна.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а за българските фермери това е само цената на семето, а гледането? Семето от Холандия, маркучи от ПОлша, препарати от Полша, торове от Германия и Полша, инвентар от Китай. Това знаете ли какво значи? Тези пари излизат от България, за да идат в друга държава, една държава е силна когато изнася, а не когато внася. А ние всяка година увеличаваме безмитния внос, защото сме член на ЕС. Кауфланд, Била, Пени и тн, все Германски фирми, Кажете 3 български банки, не можете, няма толкова купиха ни европей
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внос винаги ще има. Нашите фермери като не могат да се оправят с конкуренцията да се откажат и да отидат да работят за румънските фермери.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето го промиването на мозъците, после защо сме бедна държава и икономиката ни се гърчи. Всички доволни и даже горди, че българските фермери се мъчат да оцеляват. Всичко внасяме, на по-ниска цена, всичко! От жито до шампоани. Произвеждаме само малко зеленчук за лятото и хладилници. Защото ония взимах 14-пъти по-големи субсидии, хранят животните с ГМО, а нашите ходят на паша. Кажи как идват картофи на 0.23лв/кг от Франция? Няма мито за ЕС държави. Само ТП разходи са по-големи от тая цена,
8
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Време е да си кажем някои истини.Тия реват не ,да са пълни оборите им а да са им пълни сметките!!Всички са с VISA карти и страхотни банкови сметки.Това е.Искат хем да взимат субсидии,хем да им се трупа на сметката!!Вижте им пикапите и замъците,като предучилищна гимназия.Синовете им разтриват бегачки и с по 1-2 апартамента из градовете.Преди да ми кажете "върви ти" ще кажа"да съм ви карал"После да ми кажете ми яж вносно.Ами аз какво ям до сега?Така ,че у лево!!И с черешите добре,че не мина!!
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен. преди 6 години
Тия родните чорбаджии да обяснят как така при по-големите заплати на фермерския персонал в Румъния, румъниците продават на по-ниски цени у нас, освен това имат и по-високи транспортни разходи.
6
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименТи ли ще го плащаш?
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купувайте българското,купувайте директно от селата,не оставяйте спекулантите да сринат всичко в България!
4
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
27 години не сме яли агн месо и още сме живи задушен спанак и едно яицеотгоре това ми е менюто за празниците 15 лв няма да дам за кг
3
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Грешка! За един килограм!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как чуждото агнешко е по-евтино бе ??? Нашата трева по-скъпа ли е от тяхната ? Коча ли ни е по-скъп ? Какво ? Я сложи транспорт, складиране, разпространение, .... и пак по-евтини ??? Нашето скъпо ???
1
0
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хората с какво да ви го купят?Факта е, че за два килограма агнешко с кост се купуват два килограма свински врат без кост!

Спонсорирани публикации