ГЕРБ с проект в Брюксел: Без превъртане на километража

Евродепутат иска единна система за километрите на колите
12 май 2017 21:24,
32
ГЕРБ с проект в Брюксел: Без превъртане на километража
Снимка: архив "Булфото"

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков внесе в Европейската комисия проект, с който д се сложи край на манипулирането на километража на употребяваните автомобили в ЕС. Предложението за нова програма е на стойност 1,25 млн. евро.

Още по темата

Проектът носи името O.R.E.L. и предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи и позволява тяхната обмяна в ЕС.

Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт.

По този начин разминаване между официалните и посочените от търговеца на употребявани автомобили данни би означавало опит да бъде заблуден потенциалният купувач. Инициативата е подкрепена от Съюза на българските автомобилисти .

Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на автомобил. Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9,6 млрд. евро годишно.

Предложението на Новаков е базирано върху съществуваща практика в Белгия и Холандия и цели затегнат контрол срещу манипулациите на автомобилните километражи, които ощетяват потребителите на автомобили втора ръка и представляват пряка заплаха за сигурността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като се ходи за три дена до англия и се връща почнах да се съмнявам в митация на работа пак едно време тоя номер вървеше уж чее в германия свършил парите и на село сега на мoда е англия интересно мие това митиране докога щее и кошко ли има в играта *** нап спят
5
3
 
12
 
! Отговори
Игнасио преди 6 години
А знаете ли защо се разрешава всякакви кутеници да се регистрират у нас без проблем и защо ГТП са само за парлама и са причина за най-мръсния въздух в Европа?????? Щото колкото повече коли се карат,толкова повече се купува на Вальо Златев прескъпите негодни горива и толкова повече пари се вливат в държавата от прескъп акциз.Ъндъстенд?
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трее резка забрана за внос на морги над десет лазарника!
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега българа ще почне да купува вече стари коли на по 400-500 хил.км. А до сега ги зимаше нови на по 100 хил. км. Същите.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, крайно време беше да се направи нещо истинско. Дано мине. Така поне ще знаем, че карама бараки на по 500 000 км.
1
18
 
13
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Поредните тъпотии родени от умните глави в парламамента.Ами ударените и отремонтирани коли с извадени еърбеци гръмнали пиропатрони,които ги лъжат после със съпротивления?!?!? Знаят ли тиквите в парламамента,че 90% от колите втора ръка не покриват нито едно изискване за екологичност? Та въпроса е - защо баш километрите бе,другари? Или просто толкова си можете и знаете?