Майки: Закон за личната грижа за деца с увреждания!

Родители на деца с увреждания излизат на пореден протест
12 май 2017 09:45,
29

На 17 май в София ще се състои 5-ти национален протест на майки на деца и младежи с увреждания. Родителите на тази група хора отново ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.

А основното им искане е да има Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата им.

Валентина Христова е една от тези майки, които се борят по площадите и в ефир срещу несправедливостите на социалната система.

Да имаш дете с увреждане не би трябвало да е присъда, но у нас е, казва тя.

"Не защото ние родителите се притесняваме или срамуваме от децата си, а защото държавата няма никакво разбиране, няма никакво отношение, няма закони, които да защитават хората с увреждания", разказа Валентина в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 930-те лева, които миналата година бяха отпуснати за децата с над 90% увреждания, са "замазали на много хора очите", защото децата до 18 години с такава степен на увреждания са всъщност много малка част.

"Това, което трябва да направи държавата, е Закон за личната помощ. Този закон е нужен, защото ако го има, ще е насочен към личните нужди на хората с увреждания", посочи още майката.

Тя настоя, че чрез интеграция на децата с увреждания, те ще станат по-полезни за държавата, а тяхното неглижиране в никакъв случай няма да излезе по-евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари