Община Царево за нестинарското шоу в София: Оскверняване!

Общината гневна: Ние сме пазители на ритуала, ще ви съдим!
Обновена: 18 май 2017 11:44 | 18 май 2017 11:07, Анисия Иванова
49
Община Царево за нестинарското шоу в София: Оскверняване!
Снимка: Община Царево

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата и го определи като оскверняване и имитация на обичая.

В писмо до медиите общината гневно заявява, че тя е пазител на нестинарския ритуал и заявява "категоричното си несъгласие "шоу", свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено нестинарство".

Общината твърди, че спазването на нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал, спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа.

Още по темата

"На 30 септември 2009 година "Нестинарството" е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в село Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите", пише в писмото.

Общината притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с рег.  89814/10.11.2014г. и е готова да търси правата си по съдебен път.

Община Царево днес е изпратила писмо до Министерството на културата, в което се заявява несъгласието им нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

От нестинарската общност в Царево също заявяват, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители.

Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи община Царево, допълват от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
40
 
! Отговори
стар пловдивчанин преди 6 години
София като един истински тумор расте на гърба на цялата държава, убивайки всичко. Вече явно не им стига, че обират финансово другите градове, ами сега и местната култура и традиции искат да заграбят. И ДА - София наистина е един грозен, неприветлив и бездушевен град, с изсмукана от пръстите и силно преувеличена история. Едно бивше кално село, с местни жители- дървени шопи с огромни претенции без никакво покритие.
18
5
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Ще се върнем като ни построите заводите обратно, сега засега тей е положението и Нестинарството ни искате да унищожите ама няма да го бъде Ще ви съдим крадливци.
17
28
 
15
 
! Отговори
13 преди 6 години
КАТО НЕ ХАРЕСВАТЕ СОФИЯ- ВЪРНЕТЕ СЕ ПО СЕЛАТА СИ, ЧЕ РАБОТНА РЪКА НЕ ДОСТИГА!!!СРАМОТА Е ЗА СТОЛИЦАТА НА ВАШАТА РОДИНА - ДА НАПИШЕТЕ, ЧЕ Е ГРАД Б Е З ИСТОРИЯ И ТРАДИЦИИ!АЗ СЪМ РОДЕНА В СОФИЯ, ОБИЧАМ СИ Я - ТОВА Е ВТОРИЯТ ПО КРАСОТА И ТРАДИЦИИ ГРАД В БЪЛГАРИЯ - СЛЕД ВЕЛИКО ТЪРНОВО!!!
16
4
 
18
 
! Отговори
Един преди 6 години
И между другото, Странджа почти я няма вече! Изсякоха я!!!Който не вярва, да дойде да провери!
15
7
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Точно в Шопландия му е мястото.Имат си и пожарникар че ако огЪна се разрастне да го изгаси.
14
2
 
14
 
! Отговори
Един преди 6 години
Чета Ви коментарите и се чудя, Вие къде живеете, че един обичай и то Български, предизвика такава омраза! Пишете с латински букви в Български сайт!От тези които коментират тук, колко от тях са гледали на живо Нестинар, колко от Вас са усетили духа и енергия та която има в един танц, колко душевна болка и пречистване има.Съжалявам и за това, че Софиянци, поне за сега немогат да закарат морето до НДК. Но вярвам, че и това ще стане!!!
13
2
 
18
 
! Отговори
БАЙКО преди 6 години
София е пълна със селян-дури, какво се чудите....
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картофелия, ти просто си една крадла и фалшификаторна на традиции.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е Фандъкова да си направи ПР. А това че нестинарството няма нищо общо със София е подробност, която материалът с шлифовани мозъци едва ли ще забележи.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шофери, елате да ми повеете.
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е център на Вселената то самоковците и макетата са от един дол дренки се сърбомани.
8
17
 
15
 
! Отговори
Men преди 6 години
Нормално, София е град без история и традиции, всичко е изкуствено и позьорско. Ако видят нещо Софиянци веднага си го присвояват и след 20 години ще тръбят как София е център на нестинарството.
7
4
 
31
 
! Отговори
Зелен преди 6 години
Защо откраднаха само това, има и други интересни обичаи по Странджа. Например да вземат да изтричат 10-тина бездомни кучета в центъра на София.
6
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй са шарлатани! Hестинарството се прави точно на определен ден и час всичко останало е евтина имитация целяща да затрие истинските ни обичаи и да ви оберат парит.е Да се нарекат Шоу на Шарлатаните ходещи по жарава в София и да не вряскат много.
5
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те щаба на флота преместиха в софия, че някакво си нестинарство ли ще им се опре. Едно време имаше и филмов фестивал във Варна, *** и него преместиха. И автосалон имше, и той потъна в софия.После ревът и се тръшкат, що кварталите им презаселени и заприличали на коптори.
4
7
 
23
 
! Отговори
Един преди 6 години
Теа па, теа па, монопол върху огъня искат :D
3
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да гледа Нестинари да ходи в Царево. Тея Софиянци окрадоха провинцията и сега искат и традициите да закарат там, та *** цялата провинция без туристи нема стане.
2
9
 
13
 
! Отговори
Румен преди 6 години
На много места в България,особено в по морето, се предлага атракцията ходене по жерава. Това няма много общо с нестинарството и в Странджа го наричат огнеходство. Това в София ще бъде точно такова представление.
1
7
 
15
 
! Отговори
оня преди 6 години
Прави са. И документи си иматОт друга страна, танц върху жарава може да направи всеки, и аз съм го правил. Да си сменят името на фестивала в София и готово.