Слабо! Българинът – 8-и в света по пиене, първи са в Литва

Без изненади при трезвениците в Европа – турците са
18 май 2017 09:15,
47
Слабо! Българинът – 8-и в света по пиене, първи са в Литва
Снимка: архив, Reuters

Широко разпространеният стереотип, че руснаците са на първо място по употреба на алкохол в Европа, ако не и в света, се оказа неверен. Според годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г. те са едва на 4-то място (на Стария континент и на планетата) със средна консумация от 13,9 литра чист алкохол годишно.

За най-големи любители на чашката са обявени гражданите на Литва, които изпиват по 18,2 литра алкохол за година. След тях са Беларус и Молдова, пише "Труд".

България е на 8-мо място в класацията. Според доклада на СЗО българите изпиват годишно по 13,6 литра чист алкохол. Толкова консумират и хърватите.

Малко по-сериозни пиячи са чехите и румънците с 13,7 литра, а непосредствено след нас се нареждат белгийци (13,2), украинци и естонци – с по 12,8 литра годишно.

Най-големи трезвеници в Европа са турците, които изпиват средно по едва 1,9 литра алкохол за година и македонците – 2,8 л.

Прави впечатление, че най-много алкохол на глава от населението годишно консумират европейските държави.

В Африка например, най-пиещите нации – Уганда и Намибия – имат средна консумация от 11,8 л годишно. В Америка това са канадците (10 литра), а в Азия – южнокорейците (11,9 литра).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
24
 
! Отговори
Д. Богданов преди 6 години
Предполагам, че ако бългъринът разполага с финансовите средства на западноевропееца, България ще оглави класацията без конкуренция ;)
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните пият като са на попивка. ..съвсем нормално. Тука става въпрос за битов алкохолизъм . Всяко семейство над 37 40 години всяка вечер пият ракия . Всеки казва е само една ракийка ама тя НЕ само една...
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и тези пияници Англетата леко са ги пропуснали
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според статистиката на МВР 97% от заловените с алкохол шофьори на камиони са турци
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дружина Полска са първенци по пиячка, особено водка.Статията не струва
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предното лято станах свидетел на морето на едно парти. Как руснак изпука 4 бутилки ракия сам пред очите ми . Въждал съм много пиещи хора ама това ми дойде повече. И на всичко отгоре след 3 тото шише си говореше нормално даже обсъждахме политиката и че политиците карат всички народи . Не че е за хвалене. ..просто факти от морския живот през лятото :)
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не е съвсем точно, защото не се отчита факта че в Русия около 1/3 от населението не са руснаци, а преобладаващата част от тях са мюсулмани, които почти не консумират алкохол, в балтийските страни пък има огромно количество на руски гастербайтери които завишават средната консумация
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алооо , а Поляците къде ги забравихте ????
3
12
 
12
 
! Отговори
Моля ?! преди 6 години
Забравят, че поради беднотия руснаците изпиват огромни количества Боярищник, лосиони, одеколони, течност за чистачки, антифриз, самагон...Водката им излиза скъпо, бедняци са, затова пият всичко друго, съдържащо алкохол.А това не влиза в официалната сводка на СЬО.Там дори не могат да си помислят, че има цял народ пиещ лосиони вместо нормален алкохол :)
2
0
 
6
 
! Отговори
Върви вярвай преди 6 години
Според Уикипедия англ. версия сме 27-ми, а бг версията 80-ти: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, всички знаят че руснаците са най-големите алкохолици от няколко века!Тези данни са взети от руски държавни източници, които лъжат за точните цифри.