Над 600 хил. българи – с болна щитовидна жлеза

Нарушената функция на жлезата често има безсимптомни форми
25 май 2017 13:00, Мария Захариева
15
Над 600 хил. българи – с болна щитовидна жлеза
Снимка: архив, Reuters

Над 600 хиляди българи от 20 до 80-годишна възраст имат нарушение на функцията на щитовидната жлеза, каза проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, цитирана от БТА.

По думите й нарушенията на щитовидната жлеза имат и много безсимптомни форми, като се предполага, че над 65 на сто от страдащите от намалена или повишена функция на жлезата, не са диагностицирани.

Дори при невинното оплакване от умора, трябва да се направят изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, препоръчва проф. Борисова.

"Умората се среща и при намалена, и при повишена функция на щитовидната жлеза. Фатално важно е бременната да има нормална секреция на хормони, тъй като плодът в първите 6 месеца от развитието си разчита на майката да бъде снабден чрез плацентата с тиреоидни хормони", каза още специалистът.

Тези хормони са нужни за физическото и психическото развитие на детето.

Намалената функция на щитовидната жлеза засяга 2 пъти по-често жените. Повишената функция на жлезата се среща 10 пъти по-често при жените, като засяга хора във всички възрасти, най-често в диапазона 20-40 години.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 1 година
МАЛКО СА БОЛНИТЕ.УМИРАИТЕ БАВНО И СИГУРНО БЕЗУМНИ БЪЛГАРИ.ОТ 28Г. ВИ ХРАНЯТ С ВСЯКАКВИ ОТПАДЪЧНИ ХРАНИ ВНОС БЕЗ КОНТРОЛ.ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ЧЛЕНСТВОТО НИ В Е.С. ЧУДНО КАКВО ДОБРО ПОЛУЧИХТЕ ОТ ТОЗИ Е.С. ОСВЕН ЕДНИ КУХИ ПРИКАЗКИ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ,ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА,СИГМАЛИ ,ЗНАЦИ .ЛАПАИТЕ ДЪРВОТО КАТО НЯМАТЕ РЕШИТЕЛНОСТ И АКЪЛ ЗА ПЕТ ПАРИ.
12
0
 
1
 
! Отговори
Земетръс преди 1 година
В Япония всички с диагностицирано Хашимото са с ТЕЛК. А тук ТЕЛК е явно за здравите, но не и за болните.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са последствията от Чернобил. Ако комунистите не бяха скрили от народа си истинския размер на катастрофата и бяха почнали да раздават безплатно йод на населението както се постъпва в белите страни, днес болните от щитовидна жлеза щяха да са наполовина.
10
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами как няма да сме болни? Неимоверен стрес, отрови в храните, меса бъкани с хормони и антибиотици, мръсен въздух, ГМО зърнени храни и резултатите за налице! Да не споменавам и пръсканията в стратосферата на алуминиеви и бариеви соли, с цел уж да ни предпази от 'глобалното затопляне'! Отровен свят- болни хора!
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернобил. Научно доказано.
8
13
 
10
 
! Отговори
Smart преди 1 година
Злобата и завистта са основните причина за болестите на българите.
7
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Ликвидация на МНЗ 5 Хлорни токсични оръжия....До не си от сектата на хлорните ***?
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тровят ни с храната,с водата,с въздуха,затова сме най-болният народ в Европа.На всичкото отгоре не ни и лекуват.Ако нямаш пари си си подписал присъдата сам.
5
2
 
7
 
! Отговори
тровят нагло преди 1 година
В Момента заради отровена бира в магазините всички консуматори имат проблеми с панкреас и други жлези с вътрешна секреция вкл щитовидна.
Експерти да вземат проби и да дадат препоръки..
4
3
 
7
 
! Отговори
Ликвидация на МНЗ преди 1 година
МАсовите убиици и белите мафиоти от МНЗ София трайно отравят милиони Българи с нагло престъпни хлор токсични оръжия чре з питейна вода и отровна с калиев йодит готварска сол..Колкото повече и по тежко болни имат толкова повече милиарди ограбват от народа уж за "Здраве".
3
8
 
7
 
! Отговори
nemam nervi преди 1 година
До Анонимен
Чернобил е 100%- дъщеря ми беше на 1год по време на аварията ,преди 5 години откриха заболяването , но се излекува ,може би благодарение на това ,че е в Англия
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също страдам от това заболяване.Стреса,на който сме подложени по-голямата част от българите,а също и мръсния въздух са главните виновници за това заболяване.
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернобил си оказва влияние.