Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
32
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Каиш,с 1000 лв ли се започва бизнес бе ?
19
3
 
49
 
! Отговори
Безработен преди 6 години
Това не е вярно!Аз искам да работя а не да робувам на някоя самозабравила се мутра.....
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са роми
17
6
 
22
 
! Отговори
Уточнявайте! преди 6 години
Само че над 90% от тях не са етнически българи.Неработещите етнически българи имат образование, а голяма част от тях имат и професия. Но търсят приятна и високоплатена работа. Затова лежат на гърба на родителите си, докато те могат да ги издържат или намират съпруг (съпруга) да им осигури съществуването.
16
40
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като не ви харесват заплатите, започнете собтвен бизнес. Пари нямате? Е щом може да теглите заеми за нови телефони, лаптопи и телевизори значи може и за бизнес може да теглите. Акъл ли нямате? Ееее туй вече си е ваш проблема
15
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експлоатация,арогантно отношение на шефове-еничери,шуробаджинащина,НИСКИ ЗАПЛАТИ ,разходи 1/ 4 от заплатата само,за да отидеш на работа,напрежение на работното място........и още куп негативи !Това е робство ! И докато ни убеждаваха,че в чужбина сме роби,ситуацията стана,ме и тук сме такива .Дори да се разграничим от 10но по-голямата заплата в чужбина,много по-тежък за достойнството е факта,че си роб на " СВОИ "Извод : ТЕРМИНАЛ 2 НЕЗАБАВНО
14
1
 
72
 
! Отговори
x преди 6 години
Много просто, будалите свършиха, на никой не му се работи за 400-500 лв.
13
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласни сме проблема е национален и вие не може да справите с него късно е.
12
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масовите заплати в страната са доста мизерни за това е така. Работодателите да мислят защото за тях ще става все по тежко. Румъния дърпа с икономиката и работните заплати. Емиграцията след 5 годинки към северната ни съседка ще стане масово явление, особено това важи за северна България. Не може да се живее в Европа, а да се плаща като в Конго.
11
11
 
63
 
! Отговори
21 г преди 6 години
Майка ми и баща ми работят в Испания и ми пращат по 400 евро. За кой и защо да работя? Дуфайте го чорбаджии
10
2
 
65
 
! Отговори
н преди 6 години
Никой не иска да работи роб на нагъл крадец-богаташ.
9
2
 
53
 
! Отговори
777 преди 6 години
При тези ненормални шефове и в държавни и в частни фирми, хората им призлява и намразват и работата.
8
0
 
54
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
Политически и икономически кръгове, бавно превзеха държавата и купиха всичко с крадени пари!Купиха лобисти, съдии, институции... с пари от подарени червени куфари, тайни приватизации, контрабанда, ембарго и ... т.н.Те са на върха и направиха така, че да се откажете от всичко, с което сте се захванали. Взеха ви бизнеса с лобистки закони и конституционни хватки.Още ли не ви е ясно к`ъв е проблема!?
7
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
условията да се подобрят и заплатите да се повишат двойно, тогава всички ще искат да работят! Ама вие искате роби, да бачкаме колкото за билетчето, с което да отидем на работа и да имаме за месечните сметки, ами другари управляващи, живейте вие с нашите смешни заплати и плащайте наем...
6
4
 
69
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Увеличете заплатите и ще видите..... докато работим за по 300 лева и да ни експлоатират за 3-*** няма как да стане. Те едни ЕКСПЕРТИ
5
3
 
8
 
! Отговори
Fas преди 6 години
Goranov, mvr i sadebnia ministar Cicka kolko leva sabraha ot globi za 2017 godina?
4
4
 
33
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
3
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ha ha ha koolko tochen vupros.Zashtoto gi hraniat baba dyado mama i taatii,ne plashtat smetki,ne pulniat hladilnika,kisnat po barcheta na pliunka kafe,kola,fustuci i semki i ne plashtat naem...eto otgovorite zashto zashto
2
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така ще е докато като идеш за работа ти хвърлят по 400 лв. като на пес.
1
16
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, че осветлява проблема и го прави обществено достояние! Мъдро и точно решение от нейна страна в полза на цялото ни общество!Браво!

Спонсорирани публикации