Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36ако това в главата ти ти стига само за идея свързана с касов апарат, нищо чудно че това в протмонето ти не ти стига
39
5
 
2
 
! Отговори
Iglou преди 6 години
Za Kvo da rabotiat? Kradat malko...jiveiat si dobre mnogo...Hvanat gi...jiveiat oste po-dobre v zatvora - s goliama sigurnost all inklusive...eu mnogo dobre gleda i plasta...
38
0
 
41
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
Обидно е наведени неграмотни чалгаджии да са ти началници!
37
7
 
2
 
! Отговори
selianka преди 6 години
До 21 г ti si obrechena cial jivot na posredstvenot murzeliva selianka :D dano sa jivi i zdravi durtite che inache ne stavate i za chep za zele kamo li na dve magareta slama da razdelite...prosti bedni horica
36
0
 
23
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Ааа...за трохите им на тия мошенници да си вкарват сякви марсианци.иизроди!
35
18
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Аз пък не работя на месец си докарвам по около 1000 долара от интернет туй е ,а ти си бачкай и не ни казвай че сме дложни да работим в в скапаната ти фирма ***. Работя няколко часа за целия месец
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам анализ на причините, а само констатации.Истината е, че в която дупка да бръкнеш, все ще изкараш хилядарка за месеца. Ако не си полу или пълен ***. В тоя ред на мисли, никой нормален не се хваща за 350-400 лева заплата, на каквато се търси персонал...Те това е проблема - предлагат се ниски заплати, а хората имат как да изкарват повече и без да работят официално. В крайна сметка го дуа държавата, щото не може да си събере данъците.
33
3
 
40
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Със 150 лв започнали бизнес ?!Хахаха.....,че то 150 лв ти е само касовият апарат...Хайде,малко по-сериозно !
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aaa da i v drogata ima para,zashto da raboti,no ide den kato go vkarat v kafeza i kato ostane sam i kato izleze reve da izleze navun da raboti po stroejite,no sega e ok,tam cigarka,tam dalaverka,dokato miliciyata ne gi hvane spuka ot boi i da iztrezneyat,chakaite oshte ne rabotete niama strashno..to jivota e dobur uchitelKalpazani))
31
5
 
31
 
! Отговори
zz преди 6 години
няма балами да бачкат за трохи на комунистическите капиталисти
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30за разлика от теб, аз съм се хванал и съм развил собствен бизнес. Скъсвам се от бачкане, просперирам но съм доволен. А ти? Да казваш че някой друг, по-успял от теб е "т ъ п а к" си е чиста ирония
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен ***,вече има и много българи които по един или друг начин намират странични методи за джобни и не ги *** за друго. Пращат им от чужбина или родител ги издържа. Брат ми например е на 41г.баща ми му дава по 10лв на ден и той ги драпа.
28
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото сме бели роби в собствената си страна, разчитаме на гурбет и емигрантски приходи от близки и спряхме да бъдем мазохист и роби на алчни тарикати,,работодатели"
27
10
 
20
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Не сме длъжни нито да работим нито да развиваме бизнес комунизма свърши другарю. Kато искаш да работиш хващай се и си работи сам т ъ п а к вземи се клонирай бе направи си 20 копия и си ги назначи на работа.
26
19
 
10
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Мързел,мързел и пак мързел и не само в бг е по този начин
25
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22познавам хора дето със 150 лева започнаха бизнес. Стига рева, стига се оправдава за това че не те бива
24
1
 
46
 
! Отговори
, преди 6 години
Работиш и не си покриваш разходите, това е причината
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали уж всички земеделци били феотдали. Продавайте панелките, продавайте компютрите и марш на село да ставате и вие милионери. Земя се взема под аренда за около 50лв. декара - наемайте няколко хиляди декара и действайте
22
1
 
32
 
! Отговори
таню скариди преди 6 години
джурналиститиии стига сте писали безмислени статии тип фалшиви новини и *** анализи с цел голяма посещаемост и голям трафик на сайта ви!!!!на работещите е ясно че реално няма така работа в *** както го описвате и реално не търсят така работници търсят там където се работи за без пари!!!и в софия къде ужким имало много работа реално никак бе е така добре платената работа е само за наши хора има работа за мизерно заплащане къде не ти стигат и за сметки и наем елате в софия и ще се уверите
21
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората уат по 20г. за да попаднат във фирма където да работят за 600 лв по 10 ч на на ден. Вие нормални ли сте бе, а някъде и по малко. Bижте тая държава дали не е в технически фалит, какво се случва. Как се лекува подобно нещо ами като не знаете идете учете икономика и ще научите с калинки нищо не става.

Спонсорирани публикации