Заведенията – с или без тютюнев дим?

Дискусия по темата в студиото на Bulgaria ON AIR
31 май 2017 12:30, Анисия Иванова
20

Голяма цена платиха тези собственици на заведение, които не успяха да убедят клиентите си да не пушат вътре. Хубаво е да се борим с тютюнопушенето, но не на всяка цена. Не бива да страда бизнесът от тази мярка. Трябва да има кътчета за пушене, за да е честно и към непушачите, и към пушачите.

Около това мнение се обединиха певицата Ели Раданова, психологът Еленко Ангелов и хотелиерът Благой Рагин в студиото на "България сутрин".

"Има действителен отлив от клиенти в заведения, които спазват забраната за тютюнопушене. Най-много пострадаха собствениците на заведения в провинцията", отбеляза Рагин пред Bulgaria ON AIR.

А Ангелов добави, че каквито и мерки да се предприемат, те бързо ще бъдат покварени, затова по-добре да се засилят системите за циркулация на въздуха.

"След полунощ системите за циркулиране на въздуха в заведенията се намаляват. Трябва да се увеличат колкото се може повече, за да не се усеща димът. Каквато и мярка да предприемем ще я покварим", смята той.

И прибави, че стратегията с отблъскващите картинки по кутиите за цигари не работи.

"Да даваш милиони за субсидия на производителите на тютюн и да се бориш по толкова неефективен начин с пушенето на затворени пространства е нелепо. Хубаво е публични личности да дават пример против пушенето, а не само такива, които показват колко е приятно да се пуши", поясни психологът.

Според певицата Ели Раданова, от гледна точка на изпълнителите в заведенията, димът изключително много пречи на гласа. В заведенията, в които се пее, допълни тя, не бива да се пуши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стария философ да не говори глупости. Ако е имало отлив на клиенти, е било по икономически причини, забраната няма нищо общо. Аз съм непушач, мъжът ми пушач. На всеки му е терсене да се храни и някой да му дими насреща. Единствените заведение например в Бургас, които спазват забраната са по центъра на главната. Веднъж с приятелка си излязохме от 5 последователни заведения в центъра, встрани от главната. Навсякъде се пушеше. Като не ни искат парите.
16
0
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
В цяла западна Европа не се пуши в заведенията и се спазва , тъи като глобите са мн големи . Интересното е , че българите които посещават заведенията в Европа , спазват стриктно законите . След като се върнат в БГ си правят каквото си поискат. Нямало глоби и никой нищо не може да им каже . Направете си извода
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кво му слушате глупостите на тоя *** Рагин? Като е прoст - да фалира! На дъртия камуниз от Балкантурист все руски туристи, водка и цигари му липсват.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има отлив на клиенти от заведенията, които спазват забраната, защото има тарикати - собственици на други заведения, които не я спазват. Ако се спазваше навсякъде, народът щеше да се попревъзпита малко - от което има крещяща нужда.
13
8
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най-голямата глупoст е заведения/зали за пушачи и заведения/зали за непушачи. Отиват мъжа и жена на заведение и хоп единият при пушачите, другият при непушачите. Как става тази работа?! Многогодишният опит е доказвал, че пушачът никога не прави компромис в такава ситуация да отиде там, където не се пуши, а винаги става обратното - един пушач да има в компанията, цялата компания е длъжна да му търпи вонята, независимо дали са 1, 2, 5, 10 или повече хора.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм пушач. И е много гадно в заведенията, в които се сервира храна да се дими. Ако нашите дупедавци-ресторантьори-*** имаха нещо друго, освен бръмбари в главата, щяха много бързо да се сетят за специална стая за пушене. Салон за пушене го наречете - ако ще снобареете. Хем и да могат да продават луксозни тютюни, цигари, цигарети, пури, пурети и т.н. А пък ако щеш влизай там - там се пуши.
11
4
 
7
 
! Отговори
Karaman преди 6 години
Не мога да разбера защо прилагат разни глупави методи за намаляване на пушенето с разни картинки и други глупости. Най-лесното е да се спре продажбата на цигари и се наложат смазващи глоби на тези който продават . Тези който продават на черно в затвора. Друго нищо няма да помогне. Аз съм пушач но нямам нищо против и за такава мярка.
10
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Доста съмнителна еима голяма разлика - когато пиеш, ти вредиш на себе си и това не е забранено. Когато пиеш и караш ти можеш да вредиш и на останалите. Това е забраненокогато пушиш вкъщи в ***, ти вредиш на сеже си и това не е забранено. Когато пушиш на публични места ти вредиш на останалите (дишат ти мизериите). Това е забранено
9
8
 
9
 
! Отговори
Кръстев преди 6 години
и когато пушачи ме помолят да запалят по една цигарка в затворено помощение винаги имам стандартен отговор - няма проблем, аз само ще *** докато вие пушите :-) По този начин ги поставяш в ситуация, в която те нямат избор - не могат да не дишат. И доста бързо решават че е по-добре да излязат на чист въздух за по цигарка
8
4
 
16
 
! Отговори
Кръстев преди 6 години
разбрах всичко - как фалирали заведения и как собствениците си губят апартаментите, как имало вентилация и как на чичката жена му пушила...разбрах и за хипнозата и за електронните цигари.Не разбрах защо аз, като непушач, трябва да се тровя и да ми мирише гадно, само защото някой не можем да мине 5 метра и да излезе. Аз нямам избор - трябва да дишам. А пушача има избор - може да излезе.скъпи пушачи, никой не ви забранява да пушите. Не искаме да се прави не места, където непушачите нямат избор
7
4
 
15
 
! Отговори
помислете преди 6 години
Аз съм голям пушач и съм против да се пуши в заведенията.Отвратително е когато вляза в заведение и вони на цигари.Вредно е както за мен така и за персонала а и за всички в затвореното помещение.Във България лятото е дълго нека във лятните градини на заведенията да се пуши но въвтре в помещенията не.България е на първо място по тютюнопушене в Европа,изпреварихме даже и гърците които бяха дълги години шампиони.Аз нямам намерение да спирам да пуша но подкрепям забраната за пушене и то твърдо.
6
4
 
13
 
! Отговори
Перничанин преди 6 години
За съжаление забраната се спазваше в началото. Сега в 90% от заведенията си се пуши през деня, а вечер навсякъде.
5
14
 
17
 
! Отговори
Доста съмнителна е преди 6 години
тази повсеместна атака срещу цигарите, на фона на набиращата скорост либерализация на марихуаната ?! А какво да кажем за вредата от алкохола, или той е полезен, щом дори и рекламата му е позволена ? Къде е сравнителната статистика за социалнозначимите последствия от употребата на тютюн и алкохол ? С какво един пушач е по-опасен от една системна пияница, тероризираща семейството си, или шофираща под въздействието на алкохола? Лечението на белодробния рак по-скъпо ли е от това на чернодроб. цироза
4
13
 
24
 
! Отговори
Пловдив преди 6 години
В няколко от заведенията, в които ходим редовно не се пуши вътре, а се резервира 1 седмица предварително! Така че да не ми обясняват глупости, качествените заведения си имат клиенти и това не зависи от пушенето вътре. Тия дето са си загубили бизнеса са го загубили заслужено и това е щяло да се случи със или без забрана на пушене.
3
15
 
23
 
! Отговори
Men преди 6 години
Не им писна на миризливците да реват. И държавата е виновна, просто можеше да забрани пушенето на закрито навсякъде и точка.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кътчета за пуше - ок дори съм За, но само ако има кътчета за непушене и с много добра вентилация!
1
5
 
21
 
! Отговори
az tam преди 6 години
Малки но добре платени (в случая от няКОЙ собственик на цигарена компания) лобита постоянно изплуват от някъде.