Нов опит: Минималната заплата – между бизнес, власт и синдикати

Владислав Горанов нарече "екзотика" механизма на служебния кабинет
Обновена: 2 юни 2017 21:38 | 2 юни 2017 21:30,
20
Нов опит: Минималната заплата – между бизнес, власт и синдикати
Снимка: архив "Булфото"

Управляващи, работодатели и синдикати ще направят нов опит за обединение около минималната работна заплата. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

В средата на май Върховният административен съд отмени последното увеличение на минималната работна заплата след оспорване от страна на работодателските съюзи. Те атакуваха начина, по който е свикано заседанието на Тристранния съвет, на което е взето решението за увеличението.

"Минималната работна заплата със сигурност ще бъде обсъдена на Съвета за тристранно сътрудничество, защото има един акт на правителството, свързан със затвърждаването на минималната работна заплата в размера, в който тя действа от началото на годината", каза днес Горанов, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той коментира и разработеният от служебното правителство механизъм за определяне на минималната работна заплата. Проектът на служебния социален министър Гълъб Донев предвиждаше да се определя минимален размер на възнаграждението, ако работодателите и държавата не стигнат до споразумение.

Днес Горанов обясни, че е резервиран към съществуването на такъв механизъм, но призна, че е хубаво той все пак да се разгледа.

"Служебното правителство го беше извело като приоритет, но това, до което са стигнали, е доста наивно на този етап. Доста далеч сме още от какъвто и да било механизъм. Затова имаме доста мегдан за работа в тази посока. Въобще социалният диалог трябва да е на ниво, особено ако искаме да постигаме общи цели за промени", коментира Горанов.

Той обясни, че създаването на параметричен механизъм за автоматично определяне на минималната работна заплата не съществува никъде в Европа.

"Струва ми се екзотика", допълни министърът.

Горанов съобщи, че актуализация на бюджета тази година няма да има, но ще има промяна в бюджета на Държавното обществено осигуряване, където е определен размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

"Смятам, че повечето приходи в бюджета на ДОО и буферите в разходите за пенсии, защото те са сериозна величина, ще дадат възможност тези около 97 млн. лв. необходими до края на годината за увеличените размери на минималната пенсия, да бъдат поети, без да се налага да бъде променян трансферът от държавния бюджет за бюджета на ДОО и респективно на държавния", обясни финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
съвет преди 6 години
Който не може до плаща европейски заплати в България, до ходи до прови бизнес в Африка.
17
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Намалете чистата печалба на тарикатите,,бизнесмени" до 20% ,както е в Европа и въведете почасовото заплащане, 13и 14-та заплата, като в Испания
16
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има заговор за експресно ликвидиране на държавата ,която е абдикирала в полза на силния: мутри, мафия, беззаконие, корупция, комплексирани ,,работодатели", липсващи синдикати, трудово робство в собствената си държава, крадат всички и всеки: конкретно измисления,,работодател" краде от държавата, данъци, осигуровки, пенсии, обезщетения, извънреден труд и всичко от което може. Претенции големи, покритие нула. Спасявайте се поединично, докато е време!
15
0
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ами след като вече не знам от колко време упорито говорят, въртят и сучат за въвеждане на еврото в България (което ще стане задължително след 2 години от включването ни в ЕРМ), то в такъв случай също така упорито, открито и настоятелно трябва да говорим за поне двойно увеличение на минималната работна заплата в България а оттам и всички останали заплати. Как ще се постигне? За какво ни е това правителство? Нали ужким е умно? Да увеличат преките инвестиции, а не само помощите от емигранти!
14
2
 
6
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв минимална им много на бьлгарина,по-добре звучит 260лв да вземат.
13
0
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
НИТО ЕДНИТЕ НИТО И ДРУГИТЕ МАФИОТИ НЕ ПРЕДЛАГАТ ПРОСТОТО РЕШЕНИЕ----ЗАПЛАЩАНЕ ЗА 1 ЧАС РАБОТА САМАТА СПЕЦИФИКА НА РАБОТАТА ЩЕ ОПРЕДЕЛИ И ЗАПЛАЩАНЕТО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ПРАГ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГА САМО КЪМ РАБОТЕЩИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР КАКТО И ЗАПЛАТИТЕ---НА ЩАТ СА ПО--ВИСОКА ЗАПЛАТА ---ПО --ВИСОК ПРОЦЕНТ НА ОСИГУРЯВАНЕ ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ---35 ПРОЦЕНТА
12
0
 
17
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Ножа е опрял до кокал. Дилемата е или рязко повишаване на доходите на работещите за сметка на печалбата на работодателите или държавата умира.На Запад печалба от 5% се счита за добра .У нас печалба от 100 % се смята за малка.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнеса (мафията) не иска да вдига минималната работна заплата, защото тя единствено е задължителна . Бизнеса си прави сметката, че това са допълнителни разходи и вместо да се дават по коли, апартаменти, ***, почивки, хайвер, шампанско, ще се дават на държавата, като осигуровки и на работниците с най-ниски заплати, които едвам свързват двата края.
10
1
 
8
 
! Отговори
nina преди 6 години
...на каква сума щеше да го осигурява?!Има и обратни случаи-осигуровките са на по-висока заплата, служителят получава по-малка. И на кого да се оплачеш-не можеш да докажеш нищо.
9
0
 
13
 
! Отговори
nina преди 6 години
Минимална работна заплата по браншове... Ами то и сега го има-минимален осигурителен праг по заемана длъжност. Така, че работодателите трябва да се съобразяват с двете неща. И, знаете ли какво става? Имам близко семейство ,чийто мъж работи като зидаро-кофражист в строителството, т.е. с висок осигурителен праг. Но как е назначен във фирмата-РАБОТНК СТРОИТЕЛСТВО. И, ако я нямаше и мин. раб. заплата /на която го осигуряват/ можете ли да си представите негово величество РАБОТОДАТЕЛЯ как щеше да го
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ни топли минималната им заплата? Знам хора работещи за 2/3 от нея. И не един. Нали е минимална, спазвайте я. И средната не ме топли. Колко % от работещите вземат 1500лв. Само глупости приказват да заблуждават хората
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си пълен мазохист ,за да им търпи някой порнографските изпълнения и да се гаврят с народа. Абсолютен целенасочен геноцид.
6
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И работниците трябва да бойкотират раб.процес: 1ден никой да не отиде на работа и да видим как ще ревнат вкупом и колко ще загубят( да внасят от 4я свят ,да изнесат бизнеса си или да поканят европейски работници ,а може и семейно да си работят)
5
0
 
29
 
! Отговори
валентина преди 6 години
..пародия,,бягайте от тая държава
4
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Само в 6държави от ЕС няма установени минимални трудови възнаграждения. Голям рев за МРЗ от работодателите- те сега не ти плащат извънредния труд и други, а си представете да се премахне МРЗ и да Ви дадат нещо доброволно.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все бедни ще стоим, не знам мафиоти ли да ви наричам или просто некадърници?...
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога,ще се въведе минимална работна зплата по браншове в България,която да има ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!А не пожелателен характер за наще мили работодатели!! :-) Кодекса на труда е за тотална промяна!
1
0
 
10
 
! Отговори
O nani преди 6 години
Krastonosna voina na euroto srestu bg lev...