С табелки към светлото бъдеще – ретро социалистически повей

Една компилация от иконичните за соца табелки
5 юни 2017 21:15,
129

Едни копаят, други строят. Накрая нищо не излезе.

"Ретро-музеят" във Варна е събрал стотици абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността.

Снимка: Deutsche Welle

Какво е социализмът без своите лозунги и култови табелки?

Периодът от 1944 до 1989 г. остави някои иконични в съзнанието на българина слогани (да използваме модерната дума) и табелки.

Дали част от тях са били наистина са съществували или са плод на някой шегаджия - ще оставим да спекулирате.

Вижте ги обаче в галерията!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен19 Правилно, никаква икономика не сме имали. За това още се доограбват заводи и строежи, материална база от тогава. Сега , обаче сме по-добре Икономическия тигър на ЕС сме!
23
0
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
А някой да се сети от къде дойде уранът във водата и кой се възползва от урановите ни находища през соца ? Само един пример...
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имахме икономика и произвеждахме и изнасяхме стоки за милиарди. България беше със среден за европа стандарт, днес сме най-бедните в ЕС, по бедни от Македония и Сърбия, а и от много африкански страни. България днес изнася само миячи и труженички за Запада.
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма "брежневска поцелуйщина", няма билетче от 6 стотинки.Това ви беше "великата икономика", другаре.
20
6
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Тодор,10 Не, Тодоре. Тъгува се по нещо, дето е било по-хубаво за тъгуващия, от настоящето.За това тъгуват хората, но да не ти обяснявам.Защо ли никой не тъгува по Жан Виденовата зима, или мутренските години, когато цялата власт бе в ръцете на СДС?Сак пък няма някой с носталгичен глас да изреве тук-Къдеси Костов, бащице, на кого ни остави, кой ще защитава националните интереси , освен теб....Аз например, ще ревна за Царя, тогава Държавате не помагаше, но и не пречеше.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези надписи са доста наивни и елементарни, и като текст и като дизайн, но са за предпочитане пред днешната чалга простотия и агресивните реклами които ни атакуват на всяка крачка.
18
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква икономика не сме имали,имахме една порнография,изотанала, затънала в шуробаджанащина и поддържана изкуствено с дотации и просия от СССР.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимка 6 - същия процес протича по цял свят независимо от политическата ориентация и действителност. И при това протича постоянно. Дори и днес. Много неграмотна статия.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодоре, щом пивоварните фирми започнаха да правят реклама на Ретро, значи не е било толкова зле! Зле е било за некадърниците и мързеливците тогава, кпоитомсегамстанаха партийци. Щото и за *** не ставаха.
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 25 години след 44та година при соца България сама построи първата си АЕЦ - една от най-големите в Европа. За 30 години евроатлантизъм населението намаля с 1/3, имаме най-висока смъртност в света, икономиката е съсипана, България не прозвежда нищо, дори зеленчуците си внася - само аутсорсинг на западни компании, депо за евтина работна ръка.
14
9
 
20
 
! Отговори
Чинчила преди 6 години
Действително се живееше по-добре тогава.Всяко лято бяхме първо на море и после на планина.Храната беше евтина и вкусна.Заплатата не отиваше за сметки.Нямаше толкова много престъпност и се чувствахме по-спокойни.Животът беше къде къде по-лек.
13
1
 
5
 
! Отговори
бай Бай преди 6 години
Прденето на публично място е характерно за загниващият камитализъм.Прдете само у вас.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че не му ли взеха на детето малибито? И не го ли замениха с разни мижави простотии натъпкани з изкуствени немски мазнини и фруктоза? Наистина е объркана тая аворка. Навярно дори незнае на кой свят се намира и къде живее...
11
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Продължение на 8. Но, всичко това вече сме го виждали май тук. Време е да попитате бащите и майките си, драга редакдия, за някой и друг виц от соц време, поучително ще е да ги публикувате.
10
7
 
10
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Това, че някои тъгуват по този отвратителен режим означава, за съжаление, че като народ не сме си взели поука! А сравненията със сегашното битие означават точно това. Жалко !
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая излезе нещо - 30 години след края на копаенето все още държавата на 80% се храни от руските проекти. И още не могат да доокрадат най - апетитните залъци като АЕЦ Козлодуй, въпреки че го смукаха и източваха 15 демократични и недотам демократични посттоталитарни правителства. Коментарите на мадам Павлова са леко объркани, може би защото тя самата е малко объркана.
8
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Табела в соц завод: "Машината и жената обичат ласка, грижа и смазка!"Табела на село, призоваваща към отглеждане и предаване по почти частен път едър ***, и изкупуването му от "Родопа": "Във всеки дом-***!"И да не забравяме класическия за онова време надпис, добил популярност после: "Роналд Рейгън-враг 1 на Тутраканската селищна система!"
7
7
 
16
 
! Отговори
Плюйте преди 6 години
За тези, които са болни от деменция или не са учили история -През 9 Септември, 1944 над 80% от българското население е живеело по селата в изключителна мизерия. Същите хора са ползвали нужник зад къщата, което е представлявало един трап с летви отгоре, където вашите предшественици са се облекчавали. Същите са се къпели по няколко пъти в годината или в реката на селото или в легеня зад нея. Затова Чърчил се е подигравал с нас, че си честитим банята.Продължавайте да плюете по социализма.
6
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Коментарът на снимка 3 важи най-вече за днешните бизнес-трудови отношения.
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НадетоВ днешната мизерия не се живее, и животно не може да свикне, затова постоянно плашат със социализма, от 30 години вече няма социализъм но още гонят призраци, а евроатлантическата мизерия става все по-жестока.