Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?

Предлагат различна микробиология и опаковки
8 юни 2017 10:52, Елка Василева
123
Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?
Снимка: архив, Булфото

Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко. Очаква се на 16 юни чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт, пише "Труд".

Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала.

Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта "българско кисело мляко".

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложението е внесено от шефката на Дирекция "Политики по агрохранителната верига" на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Вамид 2002" ООД.

Проверка на "Труд" установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение все още не е взето и на 16 юни ще стане ясна съдбата на внесеното предложение.

От БАБХ отрекоха да са внасяли подобно предложение. Същото направи и собственикът на "Вамид 2002" Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която посочва, че не се е подписвал под искане за изменения в БДС за киселото мляко.

Депутатът от БСП Румен Николов депозира въпрос към земеделския министър Румен Порожанов за съдбата на българското кисело мляко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: кисело млякойогурт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tursyat semki.Vsichko po pazarite vun e grucko,edva predi godina dve v turskite magazini se poiavi kiselo bg mlyako
65
0
 
7
 
! Отговори
Имаш крава-пиеш мляк преди 6 години
Пиша от името на човек , който си прави в къщи и киселото мляко и маслото дори и то от същото мляко което квася. Доставят ми млякото на вратата...по 5-6 литра. В пластмасови шишета, от същите в който по телевизията бяха направили платен репортаж как на 2рия час в него вече имало вредни бактерии....Варя, оставям го едно денонощие в хладилника да изплува каймака и после го отделям. Квася в големи буркани и в хладилника може да се съхранява 2-3 седмици без проблем при температура 1 градус над нулата. Каймака се съ хранява във фризера за да се събере повече и после правя и масло. Вкуса и на двете
64
0
 
1
 
! Отговори
Кисел преди 6 години
До кироНе.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаят че Данон НЕ правят кисело мляко. Затова чуждите фирми търсят българска закваска, когато започват сертифицирано производство, а не гръцка.
62
6
 
1
 
! Отговори
киро преди 6 години
а,бе, не се ли Нас**е от толкова кисело мляко?!
61
0
 
12
 
! Отговори
Кисел преди 6 години
До АнонименЙогурт означава друга бактерия и няма нищо общо с киселото мляко. Който може да чете - да чете. Здравето си е във вашите ръце.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо нападате гърците, при положение, че в случая става въпрос за френските изедници от Данон!
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da ama yiogurt e tursko molq
58
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кисело мляко и йогурт са едно и също казано на различни езици. Дори не е йогурт, а се изговаря йоурт.
57
3
 
3
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
МОлдавия има великолепен коняк . Няма кисело мляко..Затова всяко село иска да става республика да избира президентка и да назначава министри..Близо два месеца проучване наложи да им препоръчам Кисело мляко за стабилизиране на населението ..
56
4
 
9
 
! Отговори
Кисело мляко преди 6 години
Не е редно>Киселото мляко е един лечебен продукт.ЙОгурта е совсем друг продукт.Основна причина за спокойствието на БЪлгарите на фона на нагли грабежи на десетки милиарди годишно чрез менкани на власт е КИСЕЛОТО МЛЯКО.Важен био продукт внасящ успокоение на живи и мъртви.
55
0
 
11
 
! Отговори
Кисел преди 6 години
Аз ям домашно мляко а на продажниците да го д.......
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купихме от познати качествено прясно мляко и решихме да подквасим част от него. Имахме кисело мляко с 2 % масленост от Кауфланд на марката Мегле. Но чак при по обстоен преглед разбрах , че е на марката Мегле. За съжаление не се получи кисело мляко а някаква суполива, лигава субстанция която не ставаше да се яде.
53
2
 
36
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ял съм Йогурт.Тва си е един безвкусен млечен крем които не се харесва на Българина. Млекопроизводителите и Мандрите няма да си променят рецептите защото ще фалират.Народа ще се върне към домашно подквасеното мляко.Чиновниците освен уволнение могат и един здрав лабут да си изпросят ако се опитата да променят нещо!!!
52
0
 
27
 
! Отговори
Гордо преди 6 години
Тая Лора Пастухова-Джупарова се изхвърли като йогурт на мокър пясък. Аман от продажни родни ...
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си взимам кисело мляко от кварталния пазар в Красна поляна, едно малко магазинче на производители от Равно поле, така се казва и млякото. Капачката се подува след няколко дни и се вкисва, както си беше едно време. И сирене имат, и кашкавал на разумни цени. И не е реклама това, просто споделям. От големите магазини не взимам.
50
1
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Биби Б, Като не ядеш млякояж ми макарите ти !
49
43
 
0
 
! Отговори
боби б преди 6 години
гъстичко ви идва гръцкия йогурт, на по-дъртите от вас им липсва прокисналото кисеко млеко с издути капачки, което го купуваха за да го изхвърлят, като го донесат в къщи - ако не веднага, на следващия ден сигурно! със сигурност не можем да опитам вкуса на древния продукт, също може да сме сигурни, че не се е казвал българско кисело мляко! и след като света го знаят под името yogurt какво лошо има!? аз не ям йогутр, стомаха ми не го приема нещо, пия бира - хубава бира, без значение кой я прави!
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По ТВ Алфа казаха, че Турция ще ни нападне утре и ще унищожат киселото мляко. Вън България от ЕС!
47
1
 
30
 
! Отговори
Заратустра преди 6 години
Не барайте най свещения продукт на земята, третополови хуманоиди, долни.