Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да получавам евро от левове.Сравнете курса на двете валути. Разликата е голяма.
2
16
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Една държава, една армия, една валута.
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При въвеждането на еврото хората със спестявания във лева ще обеднеят. Хората без спестявания ще карат по същия начин както сега карат с левовете.