Йотова: Българите не разбират "брюкселския" език!

Гласуващите на евроизбори намаляват не само у нас
42
Йотова: Българите не разбират "брюкселския" език!
Снимка: БТА, архив

Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес откри в София дискусия на тема: "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?".

Йотова отбеляза, че от 1979 г. - момента, в който се провеждат евроизбори, досега с около 20% са намалели гласовете на европейските граждани, които са участвали във вота. Тази тенденция се забелязва и в България и делът на гласуващите на евроизборите също намалява от 2007 г. насам. Йотова постави въпроса защо европейските граждани не се интересуват от темата за европейските институции и намалява интересът им към гласуването, предаде БТА.

Според нея една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани.
Т. нар. брюкселски език е неразбираем, хората често казват, че не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика, смята Йотова. По думите й е малко и информацията, която идва от европейските институции как конкретна политика ще повлияе върху живота на хората, върху семействата им.

Ако в следващите години не се направи нещо в тази посока, тази пропаст ще се задълбочава, предупреди тя.
Йотова беше категорична, че въпреки всички трудности, България има огромната чест, отговорност, права и задължения да бъде част от европейското семейство, и отбеляза, че съвременните предизвикателства са такива, че нито една държава не може са се справи с тях сама.

Според нея трябва да се избавим от схващането, че в ЕП се вземат решения, които трябва да изпълняваме в България. В европейските институции се правят политики и от нашите представители там, с гласовете на евродепутатите ни се вземат важни решения, обясни Йотова.

Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че не трябва да се ограничава ЕС до темата за еврофондовете. Споделяме общи ценности с европейските страни и народи и това е основната идея - че сме обединени, че искаме да живеем в свободен и демократичен свят, отбеляза той.

Евродепутатът Илхан Кючюк коментира, че отдавна Европа не е Европа на нациите, не е и на регионите, а става територия на свободното гражданско общество. Големите предизвикателства не могат да да бъдат решени, ако не обединим усилия, ако не разберем, че големите предизвикателства на нашето съвремие не са локални, не могат да бъдат местни, а са глобални, отбеляза Кючюк. Той призова младите хора да гласуват, не само на евроизборите, но и на всички видове избори.

Евродепутатът Момчил Неков обърна внимание на образованието и знанията и заяви, че е мит мнението, че щом един българин има мобилен телефон, той е и дигитално грамотен. Неков посъветва младите хора да различават фактите от мненията.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Общите ценности май не са токова общи, като гледаме унгарците, чехите и т.н. в отношението им към излямското наществие.
23
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 1 година
Имаше нужда да поработим за Европейския съюз като доказани експерти и да вкараме в ред тежко увредените държави и народи от нагли диверсанти ползващи наркомани на власт.ТАм нагли диверсанти ползват спец наркотици и обемно проникващо пси препрограмиране и прокарват зверски вредни диверсии увреждащи тежко и завинаги земята и климата.Дигитализацiята е нагло престъпно антиприродно мероприятие увредило вече трайно Европа.
22
0
 
5
 
! Отговори
От село преди 1 година
Като цяло бг гражданин
не обича брюкселско зеле, та затуй и няма....... .
21
0
 
8
 
! Отговори
Циник до 27 преди 1 година
Колега - ти и досега не си гласувал! Местата си ги "раздават" вътрешнопартийно на "заслужили другари" , като награда за добра служба! Публична тайна е, че който успее да се докопа до Брюксел....е "ударил кьоравото", "оплел кошницата", "построил комунизма"...и т.н.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога няма да гласувам за брюкселски п.а.р.а.з.и.т.и.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да си губите времето да пишете тук против Йотова, вървете да си приговите шарените панталонки за парада. И да не си заблавите брюкселските пера за опашките.
18
0
 
11
 
! Отговори
Циник до 23 преди 1 година
Колега много си прав - ама явно някой алаходупен трол маа яко минуси! Брюксел стана отдавна сборище на търтеи като Стани-шеф , човека без нито 1 ден стаж...шеф на евросоциалистите! Според официални проучвания 80% от евродепутатите САМИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ СА ТАМ ДА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ИНДУСТРИЯ, И ФИНАНСИ!
Бареков, Курумбашев,Кючюк...все ангажирани за добруването на българите, и европейците евродепутати! За един мандат си оправят живота, и после им остава да чакат мизерната 3, 4000 € пенсийка! Направодагиожалиш
17
1
 
8
 
! Отговори
карина преди 1 година
И още нещо, Йотова - правиш ли разлика между "брюкселски език" и "езикът на Брюксел" ?
16
1
 
6
 
! Отговори
карина преди 1 година
То в Брюксел рядко се разбират на брюкселски език, та и другите да го разбират. Йотовааааа, стъпи на земята - няма да съжаляваш !
15
0
 
10
 
! Отговори
Циник до 16 преди 1 година
Упс...радвам се, че освен бесепарски вкаменелости...влизат и нормални момичета във форума! :-)
Уондърбрато..ще ти отива, и без подплънки!
Хубав Уикенд !
Поздрави от арабско-афганистански Франкфурт!
14
0
 
9
 
! Отговори
валери преди 1 година
Нашата е в списъка с отличниците на Шорос , та едва ли може да каже нещо самостоятелно !
13
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 година
Брюкселски език: бюрокрация, бюрокрацияю, бюрокрация и пак бюрокрация !
12
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 година
Йотова дава ли си сметка, че тези българи дето не разбират всъщност и плащат заплата за да ги зщитава, не да говори срещу тях ?
11
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Що? Знамето на дъгата изглади ли го вече за парада? Уондърбра-то приготви ли с подплънките?
Трябва да те разочаровам - тотално съм старомоден - имам съпруга, и син...скучен хетеросексуален.
Виж Брюксел е друга работа - в Европарламента гъмжи от ге*йове, лесбийки, и пе до фили...модерна работа...
10
5
 
12
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Цитат:"Евродепутатът Илхан Кючюк коментира, че отдавна Европа не е Европа на нациите, не е и на регионите, а става територия на свободното гражданско общество."
Преведено от турски на български:
Европа не е Европа на нациите, а арабско-ислямски катун - в който "местните аборигени" трябва да работят, и издържат алаходупните пришълци...да са толерантни, и търпими към ежеседмичните (вече) масови касапници на братята по вяра! Брюкселските търтеи отдавна вече не представят никого в Европа - концерни лобита
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова е много добра с "френския".
8
3
 
11
 
! Отговори
отчетник преди 1 година
Другарката Йотова е събрала всички червени карамфили в БСП,затова ги разбира така добре нещата!!
7
2
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 година
Когато двама говорят на различен език, се разделят. Когато римляните са решили, че варварите не ги разбират, защото те са много умни, варварите разтурили империиката им след което я напуснали. Сега ще стане същото
6
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 година
Йотова,*** разбира ли от кладенчова вода,та българина да разбира брюкселски език.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, много добре го разбираме - хей-паради, толерантност и разтворени бузки насочени на югоизток.
Там е работата, че не ни харесва.