"Веселата" лютеница била набедена, чиста е от дрога

Тествали олиото, доматеното и паприкованото пюре, капачките
25
"Веселата" лютеница била набедена, чиста е от дрога
Снимка: Булфото, архив

Няма наркотични съставки в лютеницата "Класик", която се произвежда в Перущица. Това е заключението на районната прокуратура в Пловдив след извършена проверка, пише "24 часа".

Още по темата

Тя беше сезирана от асоциацията "Активни потребители" за наличие на вредното вещество олеамид в бурканчетата от 500 грама. Тези твърдения се оказали неверни и прокуратурата прекрати преписката, тъй като нямало данни за престъпление.

Агенцията по безопасност на храните предприела проверка, след като в началото на годината се разпространни новината, че в Перущица се произвежда лютеница с наркотици. Контролният орган не установил разминаване в технологията. Не били открити в готовата продукция и оцветители.

В прокуратурата постъпило писмо от Агенцията по безопасност на храните, че олеамидът е естествено съдържащо се в храните вещество, в които има растителни мазнини като слънчогледово олио, зехтин и други. При обработка олеиновата киселина можела да се трансформира в олеамид, което било естествено органично съединение.

Прокуратурата обаче не се задоволила с тези твърдения и извършила разпити на технолози и собственици на фирмата производител. Иззела няколко буркана и ги дала за изследване в областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

През тест минали и олиото, доматеното и паприкованото пюре, които се влагат в крайния продукт. Дори капачките били изследвани, но не били открити вредни вещества във въпросната лютеница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари