Откриха наркотично вещество в BG лютеница

Олеамидът е токсичен, действа като приспивателно
5 яну 2017 18:32,
65
Откриха наркотично вещество в BG лютеница
Снимка: Архив, Булфото

Опасно токсично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха от неправителствената организация "Активни потребители" пред Нова тв.

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе до пристрастяване.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа, но не е известно дали са предприети някакви действия.

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите. Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство - в тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

В изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.

Цялото изследване на "Активни потребители" ще бъде достъпно и публично оповестено в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Na mutrite dalaverite ni sasipvat no sa tah proverki satvori nama bogata6ite pravat darenia sa ds ne gi pipat Ot kade sabogatjaha i kak
55
0
 
3
 
! Отговори
Аааа преди 7 години
Алчност ще погуби света .
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ПРАХ В ОЧИТЕ"ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ СЪДЪРЖАТ КОНСЕРВАНТИ И ТО ПО НЯКОЛКО В ПРОДУКТ,ДОСТА ЧЕСТО!СВЕТЪТ Е БОЛЕН И ОТ ХИМИКАЛИ В ХРАНИТЕ,ОСВЕН ВЪВ ВЪЗДУХА И ВОДАТА,НЕЩАСТНИ СВЕТОВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ!!! ГОВОРИМ ЗА "ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ",ИНАЧЕ,ОСВЕН БИОЛОГИЧЕСКО,ПСИХОТРОННО И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ,ЖАЛКИ ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ!ЗАТОВА СЕ ГЛАСИТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НА МАРС,АКО ВСЕВИШНИЯТ ВИ ОСТАВИ ДА СЕ ФАНТАЗИРАТЕ ПО ТОЗИ РАЗРУШИТЕЛЕН ЗА ЧОВЕКА И ПЛАНЕТАТА НАЧИН!ТА ВИЕ РУШИТЕ,А ДЕМОНСТРИРАТЕ"ТВОРЧЕСТВО",НЕЩАСТНИ БОГОБОРЦИ!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Добре, че са тези "Активни потребители" да внасят малко респект в българския производител. Няма никакъв контрол иначе. Всеки може да си набуха каквото му скимне и да си го продава.
52
0
 
6
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Хапнеш, после дремнеш. Всичко си има логика!
51
1
 
5
 
! Отговори
не е точно така преди 7 години
Със скъпите положението е същото. Да, има изключения. Но няма гаранция.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се лъжете да купувате евтини супермаркетни храни. Особено тези с неясен произход. Ако Ви е сладка лютеницата - направете си със зеленчуци, които знаете как са отгледани.И въобще не се опитвайте да живеете евтино. Научете се да създавате неща, за които биха Ви платили добре. Тогава няма да правите компромиси с разходите за храна.
49
0
 
11
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Ако 100 000 семейства си пройзведат по САМО 1 кг домати са 100 тона - 10 камиона по-малко внос и 100 хил лв повече за харчене за други неща , като си остъклявате балконите , ползвайте ги . Един познат си беше сложил 10 тенекии от сирене с по 2 корена и цяло лято имаше за салата.
48
0
 
3
 
! Отговори
Ludata преди 7 години
ЗАТОВА НЕ *ДЕТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО, А СИ НАПРЕВЕТЕ ЛЮТЕНИЦА, МОЛУЗЧЕТА!
47
0
 
19
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Полицай към контролиран:Ти пушил ли си трева? Не бе бате, изядох едно бурканче лютеница.
46
1
 
17
 
! Отговори
боже преди 7 години
Кой знае колко още *** ядем в бг-то, на които няма проверка. Всичко тук е псевдо.
45
0
 
15
 
! Отговори
! преди 7 години
марката е идеал
44
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Е кажете коя марка де?Мисля да си мазна две филийки и да си лягам!
43
2
 
10
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
ГМО-то ни свързва,ГМО ни дели.Как ще искаш да папаш,вкусно евтино ти?Европейски ни шашкат,със реклами нонстоп,гледат само да бръкнат,в отънелия джоб.
42
0
 
17
 
! Отговори
Nik преди 7 години
Идеал продукт - Перущица
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39."И пчелем мед също, но европейските държави не внасят пчелен мед от Китай защото е пълен с отрови и тежки метали. Много от този пчелен мед отивал в Русия."В ЕС се внася пчелен мед от Украйна. Има квота безмитен внос на украински пчелен мед. А познай откъде произлиза украинския пчелен мед.
40
0
 
31
 
! Отговори
bms преди 7 години
Уникална олигофрения . Снега през януари е топ новина , а марката на лютеницата няма да я кажат за да не правят реклама .
39
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Открихме цианкалий в лютеница, но не можем да ви съобщим името на производителя. Яжте и се надявайте да не улучите от отровната.
38
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Лютеницата е на Идеал продукт от Перущица
37
0
 
39
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Престъпление да не казвате от коя фирма да НЕ купуваме.