Във време на криза всеки втори търси... ценностите

Едва 5% изцяло ги отхвърлят като опора в трудни времена
6
Във време на криза всеки втори търси... ценностите
Снимка: архив, БулФото

46,7% от участниците в изследване изцяло споделят твърдението, че "в условията на криза е най-добре да се опрем на традиционните порядки и ценности".

36 на сто по-скоро го споделят, 13 процента - по-скоро го отхвърлят, 5 процента - изцяло го отхвърлят. 17% - нито го споделят, нито го отхвърлят, 2 процента са без мнение.

Това показват данни ог изследване на социологическа агенция "Афис", представено в рамките на дискусия "Права на жените vs. десeн популизъм. Нови инструменти за развитие на демократичните и социални ценности", организирана от Българската платформа към Европейското женско лоби и Фондация "Фридрих Еберт" - Бюро България.

Допитването, проведено в периода април-май, включва два етапа - количественото изследване сред 300 респонденти - политици, активисти, редови членове и качествено изследване чрез четири фокус групови дискусии - граждани, НПО, експерти, политици.

46,7 на сто смятат, че винаги трябва да се има предвид дали новите закони ще увеличат или намалят равенството между половете, 30,3% - че трябва да се има предвид само когато законите пряко се отнасят до статута на жените и мъжете в обществото, предаде БТА.

12,8% посочват, че законите не могат да повляят върху степента на равенство или неравенство между мъжете и жените, 5,6 процента казват, че в днешно време има други по-важни задачи, а на 4,7 процента им е трудно да преценят.

На въпрос, ако специалистите стигнат до извод, че новите норми ще създадат или засилят неравенството между двата пола, трябва ли едновременно със законите да се приемат и мерки за смекчаване на неравенството, 46 на сто отговарят, че категорично трябва, 36% - че по-скоро трябва, 7% - че по-скоро не трябва, 2% - че категорично не трябва, а на 9% им е трудно да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ВНИМАВА С ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.СТРУВАТ СКЪПО, А СА АБСОЛЮТНО МЕНТЕ.