Рекорд: Връх след връх... Да покориш първенците на 7-те континента!

Веганът Атанас Скатов е първият у нас, завършил проекта "Седем върха"
Обновена: 21 юни 2017 11:28 | 21 юни 2017 10:05, Мария Захариева
33
Рекорд: Връх след връх... Да покориш първенците на 7-те континента!
Снимка: Facebook

Само броени дни, след като се завърна от експедицията си в Хималаите, алпинистът веган Атанас Скатов стъпи и на най-високия връх в Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м).

С новото си постижение българинът успя да завърши проекта за изкачване на най-високите върхове на седемте континента. Освен това е и първият веган, постигна целта "Седем върха веган".

Още по темата
Само за 34 дни Скатов успя да изкачи 3 върха на 2 континента - два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален първенец -вр. Денали ( 6197м).

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях - вр. Килиманджаро (Африка) и вр. Елбрус (Европа) .Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив( Антарктида) през 2014г.

През 2015г. неговият опит за достигане на върха Денали беше осуетен от фирмата организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация, е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
0
 
! Отговори
хипстер преди 1 година
Абе вегани недое6ани! Пак вегани рекламирате.
Веган е социопатия и е вреден и за практикуващия и за обществото. Не трябва да се пропагандира. Все едно да се възхищавате на алкохолизма или на домашното насилие.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имаше навремето един с протеза на крак изкачи връх, за мен това е подвиг.
Тоя е никой, гледа да мине с "веган" само да се забележи и изпъкне, явно търси спонсори или внимание. Като цяло от новината ми остава само чувството че е смешко.

Имам доста познати вегитраианци или вегани и всеки говори за това само ако го питаш за нещо свързано с това.
Даже единият на един банкет ни прави скарата, бяхме сигурни че няма да ни я изяде. :)
Само комплексарите още го правят на въпрос.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е на турски алпинист ?
- Баир будала
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката обяда ли му е?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 25 от славянин

Тази "дълбоко вкоренена" дивотия веганство я обясни на Природата, защо е създала бозайниците да сучат още от момента на раждането си на този свят, даже и тревопасните?
28
2
 
0
 
! Отговори
mdaa преди 1 година
"През 2015г. неговият опит за достигане на върха Денали беше осуетен от фирмата организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването."

Тия лоши фирми. Първо ти вземат парите, после те осуетяват! И поради каква причина не е бил допуснат?

Иначе, честито!
27
6
 
2
 
! Отговори
до 25 от славянин преди 1 година
Когато една дълбоко вкоренена и упорито поддържана лъжа от най-високо медицинско ниво, че ''без месо не може да се живее'', се натрапва на обществата, това естествено, по закона за противодействието поражда обратното - стремежът да се докаже, че без месо може да се живее!
26
0
 
4
 
! Отговори
до буда преди 1 година
абе Буда, не петни името на величкия учител,
не ти прилича да говориш така и да носиш това име.

относно веганството, в случая няма никакво значение, незнам дори защо е чак такава тема, човека е просто алпинист.
25
1
 
17
 
! Отговори
офф !! преди 1 година
аз съм на 35 и като вегетарианец от 15 год, смятам че титлата "веган" е пресилена, и е заприличала на нещо като титлата "гей". прави си каквото искаш, бъди си веган или гей, но защо го натрапваш? аз споря за вегетарианството само ако някой започне да спори с мен. никога не започвам и не се опитвам да убеждавам хората. този период го минах в тийнеъджърските години. сега дори ме дразни тази показност.
съвет: спрете да се чувствате различни и да парадирате с навиците си, просто бъдете себе си !
24
6
 
1
 
! Отговори
славянин преди 1 година
И в допълнение на феновете на мръвката ще им напомня че шаолинските монаси също са вегани и едва ли има някой, който да не е чувал за тях, може би и те са ''психично болни''!?! Психологията на феновете на мръвката е следната - щом АЗ не мога без мръвка и ми е вкусно да я ям, значи това е ''космически принцип'' и никой не може да го нарушава! Само че явно може!
23
4
 
7
 
! Отговори
Буда преди 1 година
Абе веган, всяка вече яде салама на някой :)
22
8
 
3
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Усещам, че феновете на мръвката са в истерия от постиженията на вегана и тезите им че ''без месо не може да се живее'' изтичат в отходната канализация! Браво на младежа!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, то затова Еверест е заринат от трупове по склоновете, щото го качват като на разходка всички.
20
4
 
11
 
! Отговори
по чукарите за храна преди 1 година
ТОВА ДА СИ "ВЕГАН" ЩЕ ДА Е НЯКАКЪВ ГОЛЯМ ДЕФЕКТ, ЩОМ ГО ХВАЛЯТ ЧЕ ВЪПРЕКИ ТОВА Е ТРЪГНАЛ ДА СЕ КАТЕРИ ПО СКАЛИТЕ. ГОЛЯМ ПОДВИГ, НЯМА ЩО, АМА ДАЛИ ПОНЕ Е НАМЕРИЛ ТРЕВА ДА ЗОБНЕ ПО ТЕЗИ ЧУКАРИ ?
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото което ти е необходимо за да постигнеш това е да имаш финансиране, свободно време и да не си инвалид.
18
2
 
22
 
! Отговори
Владислав Алексиев преди 1 година
Турист - да. Екскурзиянт - да. Алпинист - НЕ. Не бъркайте двете неща. Наско не е качил една стена по алпийски способ. Един клин не е забил в скала. Да си алпинист е друго. Наско ходи по готови парапети. "Мъкнат" го шерпи. Това не е алпинизъм.
17
4
 
12
 
! Отговори
shrek преди 1 година
Само с боб и пръдня доникъде не се стига. И кого го интересуват безсмислените му рекорди?
16
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Аконкагуа е най-високият връх на Южна, а и на 2-е Америки
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ли не прави човек от безделие, съчетано с излишък на пари. Ако този човек бе инвестирал немалкото средства за покоряване на тези върхове за каквото и да е у нас България щеше да е с 1см. по-напред в развитието си. Той обаче харчи парите си в чужбина и задоволява собственото си его.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чикън

Е извинявай, помислих те за KFC маниак