Рекорд: Връх след връх... Да покориш първенците на 7-те континента!

Веганът Атанас Скатов е първият у нас, завършил проекта "Седем върха"
Обновена: 21 юни 2017 11:28 | 21 юни 2017 10:05,
33
Рекорд: Връх след връх... Да покориш първенците на 7-те континента!
Снимка: Facebook

Само броени дни, след като се завърна от експедицията си в Хималаите, алпинистът веган Атанас Скатов стъпи и на най-високия връх в Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м).

С новото си постижение българинът успя да завърши проекта за изкачване на най-високите върхове на седемте континента. Освен това е и първият веган, постигна целта "Седем върха веган".

Още по темата
Само за 34 дни Скатов успя да изкачи 3 върха на 2 континента - два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален първенец -вр. Денали ( 6197м).

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях - вр. Килиманджаро (Африка) и вр. Елбрус (Европа) .Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив( Антарктида) през 2014г.

През 2015г. неговият опит за достигане на върха Денали беше осуетен от фирмата организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация, е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аконкагуа е в Южна Америка. Пропуските в образователната ни система си личат и явно не са от днес или вчера.
11
1
 
37
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Дори не съм го опитвал. Честно.Храня се с готвена храна закупена от месарницата и плодове и зеленчуци от бабите на пазарчето. Вкусно и истинско.Не ям прахчета и храна за канарчета. :)
10
4
 
33
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 6 години
До ЧикънСигурно се храниш от KFC
9
1
 
38
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
не, от книгата за превенция на психичните разстройства
8
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чикънтоз лаф от KFC ли ти го пробутаха с поредната порция ***?
7
1
 
38
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
"Не живей цял живот като болен, за да умреш здрав!"
6
2
 
40
 
! Отговори
SS преди 6 години
Да изкачи К2 или Нанга Парбат да видим дали ще му стигнат зеленчуците и въздуха ... тия с лесните маршрути всеки здрав човек може да ги изкачи ...
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кочоедно е да се хранш с всичко балансирано или да си вегетарианец, друго е да си *** като веган. Особено родители вегани са най-опасните, защото направо убиват бебетата си с техния фанатизъм.
4
4
 
41
 
! Отговори
питам преди 6 години
Кой му дава пари на тоя хахо да си обикаля света и да си прави екскурзии?
3
2
 
37
 
! Отговори
Кочо преди 6 години
Ам хора, аз лично също смятам че е малко екстремно да си веган, но много грешите, животинските продукти са само малка част от диетата на човека. Не се ограничавайте до плодове и зеленчуци, които са безкрайно много и разнообразни. Ядките и пшеничните култури също не са от животински произход. За справка 100гр. ядки съдържат много повече калории от който и да е животински продукт, с изключение на чистата мазнина.
2
5
 
46
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
Веганството е диагноза и е заболяване на психическа основа.
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това вечерята му ли е на снимката?