Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!

Това отключва и агресията в училище, обясни психолог
21 юни 2017 18:54,
98
Шамари, бой... 60% от българите смятат: Така се възпитава дете!
Снимка: pixabay.com

39% от родителите у нас са удряли децата си и приемат това като възпитателен метод, а 60 на сто от българите го подкрепят. Това показват данни от национално проучване, съобщи клиничният психолог и председател на фондация "Пулс" Екатерина Велева.

Още по темата

"Шамарът, дори един да е, той засяга човешкото достойнство. Това води след себе си не само ментални, не само неврологични последствия, а много често ние за тези удряни деца казваме: "Ами те изостават в училище, те са невнимателни, имат някакви увреждания". Не само физиката засяга, преди всичко засяга тяхното психологическо функциониране", обясни Велева пред БНР.

По думите й има връзка между насилието у дома и това в училище.

"Насилието в училище е абсолютно последствие от това, което се случва в семейството. Всички тези деца, които по някакъв начин са удряни, неглижирани емоционално, малтретирани, може да донесе отреагиране навън", каза специалистът и обясни, че това е така, защото тези деца не могат да посегнат на родителите си – те са големи и значими.

Психологът обясни и какво трябва да направи родителят, когато детето му не се държи добре.

"Като родители трябва да бъдем подготвени да посрещнем нуждите и цялото емоционално функциониране и поведенческо функциониране на нашето дете. Подготвен родител значи родител, който има знания и умения в това да е родител. Да посрещнем нуждата на детето и да поговорим коя е причината", заключи Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на родителите кой ще раздава шамари? Колко трябва да си извратен за да смяташ, че дете трябва се наказва със шамари? Човечеството е извървяло дълъг път от насилие към нормално общуване.Крайно време е да се разбере, че насилието е тъмната страна на човешката психика. Щом някои хора правят това в с спалните си , не е ли достатъчно доказателство, че това е подсъзнание наследено от мрчното подсъзнание. не е ли перверзия да прилагате това към децата си? Насилието сие насилие.
27
4
 
11
 
! Отговори
Шамари и любов преди 6 години
Децата трябва да разберат, че шамарите са санкция, точно за установено действие и нямат нищо общо с любовта на родителя. По-точно - праскаш един шамар, после обясняваш за какво е и след това прегръщаш и целуваш детето с цялата си любов. Децата трябва да научат и знаят, че не се ли спазва даден ред, то ще има шамари.
26
5
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) И кое не е ясното? Да ти "преведа" на *** език - децата са различни! При едни става по психоложки - без шамари и наказания дори, при други НЕ става. Глупаво е да се поставят под общ знаменател. Така достатъчно разбираемо ли е? :)
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lan Обратното важи със същата сила. Човек който говори глупости и не му се разбра нищо също е ......
24
4
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Нормално, панелният таласъм е брутално и просто животно. Става само да го вземеш на работа, гърчиш и на края - да го уволниш без да му плащаш.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До атакист, тоя не е потурчин българин, а турчеещ се ***
22
3
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Човек, който не разбира какво му се говори, смята този, който говори за ***! :) Не се притеснявай ...ще оцелееш и така.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако питаш тези "психолози" живота е само натискане на клавиши. Едни от най - безполезните хора. По книжките им пише колко добри са хората ,а истината е съвсвм друга.
20
2
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
ПРИ НАС НЯМАШЕ ПСИХИАТРИ, НЯМАШЕ АДВОКАТИ И ПРОБЛЕМИТЕ ВЪВ ВЪЗПИТАНИЕТО ГИ НЯМАШЕ ! ИМАШЕ ДПС детска педагогическа стая И ТВУ ! НЯМАШЕ УБИЙСТВА В УЧИЛИЩАТА, НИТО НАВЪН ПО УЛИЦИТЕ !
19
1
 
12
 
! Отговори
MM преди 6 години
Като хукна да бяга към пътя, а там трафик ама трафик. Аз го гоня и викам "Спри", а той ми се хили и дава още по-бързо, взех 30 метра за 0,2 секунди, Ивет Лалова щеше да ми диша пушилката. Хванах го на 3 крачки от бордюра. Оставям на вас да прецените яде ли бой или не, до колко е справедливо и втори път правил ли го е.
18
1
 
5
 
! Отговори
до Lan преди 6 години
НАКРАЯ И ДВАМАТА ЩЕ ГИ ВИДИШ НА ГЕЙПАРАДА ! НИЩО НЕ ОТГЛЕЖДАШ ПРОСТО, КАТО ТЕ ЧЕТА КОЛКО СИ Т.Ъ.ПА
17
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Децата са хора от първия си ден И като всички хора са различни. Аз отглеждам дете, което няма нужда дори и от скарване - усеща промяната в интонацията ми и реагира незабавно...НО това дете е изключение! Отгледам и друго дете, което е достатъчно умно да се опитва да се наложи с всички средства и ща не ща се налага и аз да съм изобретателна и да прилагам всички средства във взаимното ни възпитание. Обичам ги и двамата безкрайно :).
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не от всеки става ядрен физик, не от всеки става и родител. Да биеш някой е проява на некадърност и избиване на комплекси, било то върху половинката или детето.Нито трябва да се бият, нито да се лигавят. Децата са зависими от теб докато са малки, така че просто не им даваш това, което искат най-много, поставяш им условия и искат, не искат, ще изпълняват.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, най-агресивните деца произлизат от семейства, където родителите са ги разглезили до такава степен като им угаждат и те си мислят , че всичко им е позволено в този живот. Едно дете което е "строявано" с бой вкъщи, то е и тихо в училище. Не във всички случаи но в 99%. винаги си има изключения рабира се. Затова давам 99%.
14
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Нищо по ялово няма от родната ни демокрация. Елементарни неща не може да решава и се превръщат в огромен проблем. Сега впрегнали агенции да ловят мега, гига ултра ОПАСНИ... спинери. Страната ни е пълна с руини на сгради от соц. времената. Страшно ялово общество подредихме.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПСИХОЛОЗИТЕ ВСИЧКИ В ПСИХИАТРИИТЕ ! И ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ТАМ, ДЗА ГИ ДЪРЖАТ ПОД КЛЮЧ И ДА ГИ ЛЕКУВАТ ! ПРЕДИ КАТО НЯМАШЕ ПСИХОЛОЗИ САМОУБИЙСТВАТА БЯХА МНОГО ПО МАЛКО, П.Е.Д.ЕРАСТИЯТА СЪЩО Я НЯМАШЕ, НЯМАШЕ ТАКАВА АГРЕСИЯ НИТО В УЧИЛИЩАТА НИТО ИЗВЪН ТЯХ, НЯМАШЕ ТАКАВА УР.О.ДЩИНА И ТАКИВА ИЗВРАТЕНИ О.Л.И.ГО.Ф...ЕТА
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази психоложка да не е сестра на оная майка в Бизнес парка?
11
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"Бий дупенце, за да не биеш дупище!" стара поговорка.Само с "моля ти се..." не става.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, боят не е средство за възпитание, той е средство за наказание и абсолютно крайна мярка. Проблема е, че днешните родители нямат време и желание да си възпитават децата, а смятат, че е достатъчно да ги ошамарят и са си изпълнили родителските ангажименти. После пък от криворазбрана демокрация скачат на всеки, който направи забележка на отрочето им, нищо че самите те са виновни за поведението му, защото не са го научили на елементарното.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя чичо беше луда глава и като малък дядо ми вече се вижда в чудо и един ден при поредната вандалщина на чичо ми да е бил на 12 - 13 години..хваща го закарва го на дънера в двора слага му главата на дънера взима брадвата и замахва встрани. Чичо ми след това друг човек.